2014. szeptember 26., péntek

Derek Prince - Isten népének diadala - Isten programja az idők végére 2.

I. Jóel témájának áttekintése: Elnéptelenedés—helyreállítás—ítélet

A. Az egyház négy előkészítő fázisa:

1. Ézs. 59:19b. ...mikor eljõ, mint egy sebes folyóvíz, a melyet az Úr szele hajt.

—Isten népe újra a Szent Szellem magas normája szerint jön össze
(vesd össze: Ézs. 10:17; János 16:13–14)

a. Zsidó 13:8. Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz.

—Ez a norma az, hogy „Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz”

b. 1 Móz. 49:10. Nem múlik el Júdától a fejedelmi bot, sem a vezéri pálcza térdei közûl; míg eljõ Siló, és a népek néki engednek.

—Ez az egyetlen központi pontja az Isten népe összegyülekezésének

2. Jóel 2:25, 32. És kipótolom néktek az esztendõket, a melyeket tönkre tett a szöcskõ, a cserebogár és a hernyó és a sáska; az én nagy seregem, a melyet reátok küldöttem.
De mindaz, a ki az Úrnak nevét hívja segítségül, megmenekül; mert a Sion hegyén és Jeruzsálemben lészen a szabadulás, a mint megigérte az Úr, és a megszabadultak közt lesznek azok, a kiket elhí az Úr!

—Isten népe megszabadult a démoni beszivárgástól. Visszatér az örömük, amely korábban „kiszáradt” közülük.

Abd. 17. De a Sion hegyén szabadulás lészen, és szentté lészen az, és a Jákób háza birtokba veszi az õ örökségét.

—Mielőtt Isten népe „birtokba veszi az örökséget”, szüksége van a szabadulásra és a szentségre

3. ApCsel 2:17–18. És lészen az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Szellemembõl minden testre: és prófétálnak a ti fiaitok és leányaitok, és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak. És épen az én szolgáimra és az én szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban az én Szellemembõl, és prófétálnak.

—Isten népe újra felszerelkezik a Szellem természetfölötti ajándékaival. Ezek munkaeszközök, nem játékok

a. 1 Kor. 1:7–8. Úgy, hogy semmi kegyelmi ajándék nélkül nem szûkölködtök, várván a mi Urunk Jézus Krisztusnak megjelenését, A ki meg is erõsít titeket mindvégig feddhetetlenségben, a mi Urunk Jézus Krisztusnak napján.

—A Krisztus visszatérésére készen álló egyház semmilyen kegyelmi ajándék nélkül nem szabad, hogy szűkölködjön

b. Róma 15:18–19. Mert nem merek szólni semmirõl, a mit nem Krisztus cselekedett volna általam a pogányoknak engedelmességére, szóval és tettel. Jelek és csodák ereje által, az Isten Szellemének ereje által; úgyannyira, hogy én Jeruzsálemtõl és környékétõl fogva Illyriáig betöltöttem a Krisztus evangyéliomát.

—Isten természetfölötti erejének demonstrálására van szükség ahhoz, hogy a pogányok igaz engedelmességre jussanak

4. Ezék. 37:7–10. És én prófétálék, a mint parancsolva vala nékem. És mikor prófétálnék, lõn zúgás és ímé zörgés, és egybemenének a tetemek, mindenik tetem az õ teteméhez. És látám, és ímé inak valának rajtok, és hús nevekedett, és felül bõr borította be õket; de szellem nem vala még bennök.
És monda nékem: Prófétálj a szellemnek, prófétálj embernek fia, és mondjad a szellemnek: Ezt mondja az Úr Isten: A négy szelek felõl jõjj elõ szellem, és lehelj ezekbe a megölettekbe, hogy megéledjenek! És prófétálék a mint parancsolá. És beléjök méne a szellem s megéledének, s állának lábaikra, felette igen nagy sereg.

—Isten népe egybegyűjtetik. Ez isteni parancsot, fegyelmezettséget, engedelmességet követel.

a. 1 Kor. 14:12, 14, 21. Azonképen ti is, minthogy szellemi ajándékokat kívántok, a gyülekezet építésére igyekezzetek, hogy gyarapodjatok.
Mert ha nyelvvel könyörgök, a szellemem könyörög, de értelmem gyümölcstelen.
A törvényben meg van írva: Idegen nyelveken és idegen ajkakkal szólok e népnek, és így sem hallgatnak rám, azt mondja az Úr.

—Minden tagnak szüksége van a többiekre

b. Efé. 4:16. A kibõl az egész test, szép renddel egyberakatván és egybeszerkesztetvén az [Õ] segedelmének minden kapcsaival, minden egyes tagnak mértéke szerint való munkássággal teljesíti a testnek nevekedését a maga fölépítésére szeretetben.

—Minden egyes tagnak a saját helyére kell kerülnie Krisztus kizárólagos Fősége alatt

c. Ézs. 60:1–5. Kelj fel, világosodjál, mert eljött világosságod, és az Úr dicsõsége rajtad feltámadt. Mert ímé, sötétség borítja a földet, és éjszaka a népeket, de rajtad feltámad az Úr, és dicsõsége rajtad megláttatik. És népek jönnek világosságodhoz, és királyok a néked feltámadt fényességhez. Emeld fel köröskörül szemeidet és lásd meg: mindnyájan egybegyûlnek, hozzád jönnek, fiaid messzirõl jönnek, és leányaid ölben hozatnak el. Akkor meglátod és ragyogsz [örömtõl,] és remeg és kiterjed szíved, mivel hozzád fordul a tenger kincsözöne, [és] hozzád jõ a népeknek gazdagsága.

—Prófétai kép Isten népéről a helyreállítást követően (vesd össze: Énekek 6:10; Mal. 4:1–2; Ézs. 30:26)

B. Az egyház utolsó három feladata:

1. Az utolsó nagy földi aratás betakarítása:

a. 5 Móz. 11:14. Esõt adok a ti földetekre alkalmatos idõben: korai és kései [esõt], hogy betakaríthasd a te gabonádat, borodat és olajodat;

—Az eső mindig az aratás érdekében adatott. Figyeljük meg: gabona, bor, olaj (vesd össze: Jóel 2:19, 24).

b. Jer. 5:24; Jakab 5:7–8; Máté 24:3, 14. És még szívökben sem mondják: Oh, csak félnõk az Urat, a mi Istenünket, a ki esõt, korai és késõi záport ad annak idejében; az aratásnak rendelt heteit megõrzi számunkra!
Legyetek azért, atyámfiai, béketûrõk az Úrnak eljöveteléig. Ímé a szántóvetõ várja a földnek drága gyümölcsét, béketûréssel várja, míg reggeli és estveli esõt kap. Legyetek ti is béketûrõk, [és] erõsítsétek meg szíveteket, mert az Úrnak eljövetele közel van.
Mikor pedig az olajfák hegyén ül vala, hozzá menének a tanítványok magukban mondván: Mondd meg nékünk, mikor lesznek meg ezek? és micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a világ végének?
És az Isten birodalmának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jõ el a vég.

—A végső jel; az Isten országa evangéliumának hirdetése minden nemzetnek.

2. Az egyház, mint menyasszony felkészülése Krisztussal, a vőlegénnyel való találkozásra.

Efé. 5:25–27; Jel. 19:7–8. Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, miképen a Messiás is szerette az egyházat, és Önmagát adta azért; Hogy azt megszentelje, megtisztítván a víznek feredõjével az íge által, Hogy majd Önmaga elébe állítsa dicsõségben az egyházat, úgy hogy azon ne legyen szeplõ, vagy sömörgözés, vagy valami afféle; hanem hogy legyen szent és feddhetetlen.
Örüljünk és örvendezzünk, és adjunk dicsõséget néki, mert eljött a Bárány menyegzõje, és az õ felesége elkészítette magát, És adatott annak, hogy felöltözzék tiszta és ragyogó fehér gyolcsba; mert a fehér gyolcs a szenteknek igazságos cselekedetei.

—Mielőtt a Bárány menyegzőjét ünnepelnénk, a menyasszonyának „fel kell készíteni magát” (vesd össze: 2 Kor. 11:2; 1 János 3:3)

3. A Sátán királyságának féken tartása és végső levettetése

a. 2 Kor. 10:4–5; Jel. 12:11. Mert a mi vitézkedésünk fegyverei nem testiek, hanem erõsek az Istennek, erõsségek lerontására; Lerontván okoskodásokat és minden magaslatot, a mely Isten ismerete ellen emeltetett, és foglyul ejtvén minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Messiásnak;
És õk legyõzték azt a Bárány véréért, és az õ bizonyságtételöknek beszédéért; és az õ életöket nem kímélték mind halálig.

—Az egyház által használt szellemi fegyverek által kell a Sátán királyságának levettetnie a magasságból

b. Az ezen a területen elért győzelem létfontosságú az fentebb említett 1. és 2. feladat végrehajtásához