2014. szeptember 8., hétfő

Derek Prince - A hatékony imádság 10.

A következő ige az 1Tim 2,8. „Akarom azért, hogy imádkozzanak a férfiak minden helyen, tiszta kezeket emelvén föl, harag és versengés nélkül.” Azután két vers a Zsidókhoz írt levélből, 4,16 és 10,10. „Járuljunk azért bizalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk alkalmas időben való segítségül. Mivelhogy azért atyámfiai bizodalmunk van a szentélybe való bemenetelre, Jézus vére által. 22. vers: „Járuljunk hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével, mint akiknek szívük tiszta a gonosz lelkiismerettől.” Járuljunk azért bizalommal a kegyelem királyi trónusához. Járuljunk. Ez azt jelenti, hogy együttesen. Érdemes felfigyelni rá, hogy a zsidó levélben tizenkétszer fordul elő ez a többes szám első személyű felszólítás. Óvakodjunk, igyekezzünk, járuljunk, törekedjünk, járuljunk, tartsuk meg, ügyeljünk, tegyük félre, fussuk meg, menjünk ki és vigyük. A 4. 6. 10. 12. és 13. fejezetekben. Tizenkétszer. És ez mindig együttes elhatározáson alapuló közös cselekvést jelent. Ez arra is figyelmeztet, hogy vannak dolgok, amiket csak együttesen tudunk elérni, megkapni Istentől. Bizonyos feladatokat csak együttesen tudunk elvégezni, közös elhatározással és együtt. Hát ez is ilyen: járuljunk, együttesen, bizalommal a kegyelem királyi trónusához. Ez a trón az Isten királyi trónja, a kegyelem trónusa. Ez azt jelenti, hogy amit kérünk, azt nem tudjuk megszolgálni, csak ingyen, kegyelemből kaphatjuk. Ez a kegyelem királyi széke. Nem azért jövünk, mert elég jók vagyunk, hogy kérhessünk, hanem azért, mert az Úr jó, és kegyelmes. 

Egyszer egy utazó ügynöktől el akarták venni a jogosítványát, mert már többször túllépte a sebességhatárt. Akkor elhatározta, hogy bemegy a rendőrkapitányhoz. Bement, és azt mondta neki: Uram, szeretném, ha tudná, hogy most nem az igazságért jöttem és a jogaimért, most szeretnék kegyelmet kérni. Az annyira meglepődött, hogy még egyszer visszaadta jogosítványát. Ennek az embernek a megélhetése függött a jogosítványától, szüksége volt rá, de jog szerint már nem járt neki. Kegyelmet kellett kérjen, és kapott is. Ugyanígy nekünk is állandóan a tudatában kell lennünk annak, hogy reá szorulunk Isten kegyelmére, irgalmára. Ő tart életben bennünket, egy lépést sem tudunk tenni az ő kegyelme nélkül, és minden nap szükségünk van az ő megújuló kegyelmére.
Meg vagyok győződve arról, hogy Isten senkit sem utasít el, ha hittel hozzájárul, hogy kegyelemért könyörögjön. Mert ez az ő természetéből fakad, hogy ő kegyelmes és jó. De emlékezzetek meg róla, a kegyelmet nem lehet megérdemelni, kiérdemelni, az nem jár jog szerint. Sokan azért nem kapják meg, amit kérnek, mert szeretnék kiérdemelni, és úgy gondolják, hogy jár nekik, hogy megérdemlik. Így nem kapják meg, csak ingyen, csak az ő kegyelmére hivatkozva. Mivelhogy azért atyámfiai bizodalmunk van a szentélybe való bemenetelre Jézus vére által, járuljunk hozzá igaz szívvel, a hitnek teljességével, mint akinek szívük tiszta a gonosz lelkiismerettől. Legyen bátorságotok kegyelmet kérni Istentől, amikor szükségetek van rá, és mikor nincs szükségetek rá? Ezeknek az igéknek alapján jelentsen ez nektek bátorítást és biztatást, hogy ő kegyelmes és irgalmas, az ő irgalmassága örökkévaló, és meghallgatja a szegények könyörgését.