2014. szeptember 16., kedd

Derek Prince - A hatékony imádság 13.

A következő ige, az 1Péter 3,7 verse a férjeknek szól elsősorban: „A férfiak hasonlóképpen együtt lakjanak értelmes módon feleségükkel, az asszonyi nemnek, mint gyöngébb edénynek tisztességet tévén, mint akik örökös társaik az élet kegyelmében, hogy a ti imádságaitok meg ne hiúsuljanak.” Az Írás azt mondja, hogy az asszony a gyengébbik komponens a házasságban, a gyengébb edény, és ezért, pontosan ezért érdemel megkülönböztetett gyengédséget, és megtisztelést. Ez különbözik a természetes gondolkozásmódtól: a világ letapossa a gyengét, nem tartja tiszteletben. De ti férfiak – azt mondja az Írás – tartsátok tiszteletben azt, hogy ők a gyengébbek. Mi, erősek tartozunk a gyengék gyengeségeit hordozni, és nem magunknak tetszeni. Mert örökös társak vagyunk, társak, az élet kegyelmében, vagyis ezért az örökségért nem folyamodhatunk külön-külön, csak együtt. Az imádságaink meghallgatásának akadálya lehet az, ha a házasságon belül, férj és feleség között nem helyes a kapcsolat.

A következő feltétel: szükségünk van arra, hogy a Szent Szellem irányítsa imádságainkat.
Róma 8,14 verses: „Akiket Isten Szelleme vezérel, azok Istennek fiai.” Ez igen fontos alapelvre világít rá. Ahhoz, hogy Isten gyermeke legyél, újjá kell, hogy szülessél, de ahhoz, hogy úgy tudjál élni, hogy az méltó legyen Isten gyermekéhez, ahhoz a Szent Szellemnek kell téged vezetnie. Erről lehet megismerni Isten gyermekeit: akik rendszeresen, állandóan a Szent Szellem vezetése alatt vannak, azok Istennek fiai. Ez mindennél inkább vonatkozik imádságainkra.
Nézzük a Róma 8,26-27-et. „Hasonlatosképpen pedig a Szellem is segítségére van a mi erőtlenségünknek, mert azt, amit kérnünk kell, amint kellene, nem tudjuk, de maga a Szellem esedezik érettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. Aki pedig a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Szellem gondolata, mert Isten szerint esedezik a szentekért.” Pál azt mondja, hogy mi természettől fogva örököltünk egy gyengeséget. Valamennyien gyengék vagyunk az imádságot illetően: nem tudjuk, hogy mit, és nem tudjuk, hogy hogyan kellene kérnünk. Ez az emberiség egyetemes gyengesége. És ebben a Szent Szellem segítségünkre siet. Megmutatja, mit kérjünk, és megmutatja, hogyan kérjük. 

Vannak esetek, amikor Isten világosan megmutatja, mi az ő akarata, és akkor értelmünkkel és a saját anyanyelvünkön tudunk könyörögni ezért. De vannak esetek, amikor nem mutatja meg ezt világosan, és mégis tudunk érte könyörögni, a nyelveken való imádkozás által, mert akkor a Szent Szellem könyörög Istenhez, és Ő tudja, mi Isten akarata. Tehát mindenképpen rá vagyunk utalva a Szent Szellem segítségére. Azoknak az imádságoknak, amiket nem a Szent Szellem kezdeményez, és irányít, igen kevés esélyük van arra, hogy meghallgatásra találjanak.