2014. szeptember 26., péntek

Joyce Meyer - Ha félsz is, cselekedj! 3.

Ne félj

Ki mondja azt, hogy nem vagy képes a félelem ellenére is cselekedni? Isten biztosan nem! Azt mondják 365 utalás van a Bibliában arról, hogy ne félj. A Dake-féle magyarázó jegyzetekkel ellátott Bibliában legalább 355 utalás található a „ne félj” kifejezésre, majdnem az év minden napjára egy.

Valóban az Igének akarsz engedelmeskedni és nem nem félni? Ha igen, jó helyen vagy, mert Isten minden személynek, akiket ilyen vagy olyan módon használt, újra és újra hangoztatta „ne félj”.

Isten volt Józsuéval

E személyek egyike Józsué volt. Józsué, Isten embere Mózes követését választotta és nagy feladat előtt állt: Izrael gyermekeit bevezetni az ígéret földjére. Számos alkalma lehetett volna a távozásra, ő azonban nem tette. Ő vezette az izraelitákat a föld elfoglalásakor, majd uralkodott.

Egy alkalommal Isten így szólt Józsuéhoz:
Meg nem áll senki előtted életednek minden idejében; amiképpen Mózessel vele voltam, teveled is veled leszek; el nem hagylak téged, sem el nem maradok tőled (Józsué 1:5)

Általában úgy gondoljuk, hogy ez az Ige arról szól, hogy Isten azt mondja Józsuénak „Menj és tedd amit Mózes tett.” Én úgy értelmeztem ezt az Igét és úgy beszéltem erről, ahogyan azt mások tanításából hallottam: „Te mit szólnál, ha neked kellene menni és tenni amit Mózes tett?”

Egy nap megláttam valamit az Írásban, amit előtte még soha. Isten nem arról beszélt Józsuénak, hogy váljon olyanná, mint Mózes volt vagy hogy tegye, amiket Mózes tett. A hangsúly itt azon van, hogy Isten Józsuéval van. Isten azt mondja: „ahogy Mózessel voltam, úgy teveled is veled leszek”. Isten arról beszél Józsuénak, hogy ahogy Mózessel volt úgy lesz ővele is. Nem arról beszél, hogy váljon olyanná, mint Mózes, hanem arról, hogy az lesz Ő Józsuénak, ami Mózesnek is volt.

Amikor Isten azt mondja neked, hogy Ő veled lesz, akkor nem számít, hogy milyen helyzetben vagy, minden jóra fog fordulni. Ez egy jó ok arra, hogy félelmünk ellenére is cselekedjünk.

Ha Isten azt akarta volna, hogy Józsué menjen és legyen olyan mint Mózes, akkor a Józsué 1:5 igének ez a fajta értelmezése becsapna bennünket és azt gondolnánk, hogy másokra kellene hasonlítanunk. Ez nem Isten akarata. Isten azt akarja, hogy önmagunk legyünk, mert csak így tudjuk betölteni az elhívását az életünkben. Ő velünk lesz. Nem számítanak a körülményeink, minden jól alakul, mert Isten nem hagy el vagy nem marad el tőlünk. Józsuénak a körülményei miatt minden oka meglett volna a félelemre, de Isten folyamatosan bátorította őt és tudatta vele, hogy vele van. Nézd meg mit mondott neki a Józsué 1:6-7-ben:

Légy bátor és erős, mert te teszed majd e népet annak a földnek örökösévé, amely felől megesküdtem az ő atyáiknak, hogy nékik adom azt.

Csak légy bátor és igen erős, hogy vigyázz és mindent ama törvény szerint cselekedjél, amelyet Mózes, az én szolgám szabott elődbe; attól se jobbra, se balra ne hajolj, hogy jó szerencsés lehess mindenben, amiben jársz!

Aztán a kilencedik versben így folytatja:
Avagy nem parancsoltam-é meg néked: légy bátor és erős? Ne félj, és ne rettegj, mert veled lesz az Úr, a te Istened mindenben, amiben jársz.

Amikor Józsué elmondta az embereknek, hogy az Úr mit mondott neki, azok válaszul engedelmeskedtek neki. Még az emberek is tudták, hogy ha Isten Józsuéval van, ahogy Mózessel volt, akkor minden rendben lesz. Szóval így válaszoltak Józsuénak (vers 16,17):

Azok pedig felelének Józsuénak, mondván: Mindent megcselekszünk, amit parancsoltál nékünk, és ahová küldesz minket, oda megyünk.
Amint Mózesre hallgattunk, épen úgy hallgatunk majd te reád, csak legyen veled az Úr, a te Istened, amiképpen vele volt Mózessel.

Gondolkozz el a következőkön: ha Isten ezeknek az embereknek minden útmutatatást megadott, hogy miért ne féljenek, nem gondolod, hogy ez azért volt mert féltek? Egészen biztos, hogy szembe kellett nézniük olyan helyzetekkel, amik nem voltak bíztatóak. Annak ellenére, hogy Isten megígérte, hogy Józsuéval lesz, még mindig be kellett menniük az Ígéret Földjére, ami tele volt óriásokkal és el kellett foglalniuk az országot városról városra. Végig kellett harcolniuk az útjukat. Mivel azonban Isten már megígérte a győzelmet, bátrak voltak.