2014. szeptember 10., szerda

Reinhard Bonnke - Ne alkudj az ördöggel! 6.

A VÍZVÁLASZTÓ

A hit jelenti a különbséget. Ez a legalapvetőbb különbség az emberek között. Az egész világ a hit vonalának valamelyik oldalán áll. Igazából csak két fajta ember van - nem szegény és gazdag, nem fekete és fehér, nem tanult és tudatlan, nem zsidó és görög, nem férfi és nő. E különbségek egyike sem létezik valójában Krisztusban. Isten csak hívőt és hitetlent lát. "Aki hisz, üdvözül; de aki nem hisz, elkárhozik." (Mk. 16:16).

A hit az új rend része. A hitetlenség a régi és haldokló rendé. A hit a választóvonal, amely végigvonul az emberiségen. Az életet vagy hittel, vagy hit nélkül közelíthetjük csak meg.
A félelem csak azt látja, amit az ember. A hit azt látja, amit Isten és annak alapján cselekszik. A hit cselekvéshez vezet, és a tett embereit termeli ki, amilyen Káleb és Józsué volt. A hitetlenség megkötözve tart minket a szellemi pusztában - ahogy Izraellel történt oly sok éven át. A félelem és kétség a nehézségeket magasztalja, azt a gondolatot kelti bennünk, hogy az embereket nem lehet megnyerni Krisztusnak, és hogy a világ túl erős. Hit nélkül félünk a bukástól és a gúnytól. A hit azt mondja, az embereket meg lehet nyerni, és így a várakozás öröme ragad meg minket. Hit által jutunk el a minimumtól a maximumig.

AZ EMBER, AKI A HOLNAPOT ÉLTE

Egyiptomban kétféle mumifikálási eljárást használtak. Majdnem minden halottat konzerváltak. A hatalmas fáraókat jól megépített műemlékekbe temették, több rétegű koporsókba és néha még korszakokon át fennmaradó piramisok mélyére is. Azok a halottak nagyon halottak voltak. Egy egyiptomi síron azonban nem szerepelt a felirat: "nyugodjék békében". József múmiáját szállításra tervezték - ez volt az egyetlen ilyen múmia. József ismerte Isten ígéreteit, tudta, mit tartogat a jövő, és úgy döntött, nem akar kimaradni belőle. József, aki 110 évesen halt meg, holtan sem akart Egyiptomban maradni. Ő volt az az ember, aki a holnapot élte.

"Hit által rendelkezett József tetemeiről" (Zsid. 11:22.). Ő nem akart nyugodtan feküdni a sírban, amikor a Vörös-tenger és a Jordán ketté nyílik. A hit szemével látta, hogy Isten hűségesen valóra váltja azt az ígéretét, amit Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak sokkal korábban adott. József valójában több száz évvel az események bekövetkezése előtt együtt kiáltott a hadsereg még meg nem született tagjaival, akik ledöntötték Jerikó falait. A hit megújítja ifjúságunkat. A hit 110 éves embere fiatalabb, mint egy kritikus tizenéves. Oly sok fiatalunk "öreg" és jövő nélküli. Megvert horda az, amely a Beatles-szel együtt énekli: "Tegnap, minden gondom oly távolinak tűnt. Hiszek a tegnapban.” Isten nélkül, remény nélkül. Mi József seregének az emberei vagyunk ma?

Isten egy napon cselekedni kezd, és József eltökélte, hogy nem marad ki belőle, akár él, akár hal. A hit életet ad a halottnak. Életet ad a rettegőnek. A hit kigúnyolja a félelmek és a halál királyát, és megfélemlíti azt, akinek hatalma van a halálon, tudniillik az ördögöt. "Halál, hol a te fullánkod?" (I. Kor. 15:55).