2013. november 26., kedd

Tom Marshall - A kapcsolatokat károsító magatartásformák 10.

A megértés akadályai

Most vegyünk szemügyre néhány olyan dolgot, amelyek félreértéseket okoz­­hatnak a kap­cso­la­tok­ban, vagy megnehezítik egymás megértését. Nem is annyira az általános félreértések érdekelnek most minket, ha­nem az a mé­lyebb kérdés, hogy hogyan jönnek létre ezek a fél­re­ér­tések.

Egymás kölcsönös megismerése és megértése két dologtól függ. Kel­lenek hozzá pontos és tartalmas üzenetek saját magunkról, és szük­sé­ges még ezeknek pontos és helyes értelmezése a másik fél részéről.

A megértés legelső és legáltalánosabb akadálya ezért a kom­mu­nikáció hiánya, vagy a nem megfelelő kommunikáció. Nagyon ne­héz, ha ugyan nem lehetetlen megérteni azt az embert, akivel kap­cso­latban nem megfelelő vagy nem is létező információkra vagyunk utal­va, mert következtetések, sejtések alapján kell eldöntenünk, mi­lyen is annak az embernek az igazi természete. Való igaz, hogy min­dig folyik egy ilyen jellegű kommunikáció is. Még a hallgatásunk is ki­fejez va­la­mit. De ha nem vagyunk képesek arra, hogy érthető mó­don kifejezzük gondolatainkat, félelmeinket, érzelmi állapotunkat és vé­leményünket, a fél­reértés lehetősége megnövekszik.

A nem megfelelő vagy tökéletlen kommunikációnak számos oka lehet

Szégyenlősség vagy zárkózottság. Ezt a problémát okozhatja az, hogy izgulunk, amikor saját belső életünkről kell beszélnünk, vagy az, hogy nincs elég önbizalmunk, és nem merjük kiszolgáltatni magunkat má­soknak még egy beszélgetés erejéig sem, mivel nem tanultuk meg gyer­mekkorunkban, hogyan kell ezt tennünk. Okozhatja egy még en­nél is egészségtelenebb titkolózás: vannak rejtegetett vágyaink és gon­do­la­ta­ink, amiket nem merünk napvilágra hozni. Ez lakatot tesz a szánk­ra, mivel félünk, hogy a rossz dolgok kiszivároghatnak.

Kisebbségi érzések, bizonytalanságok, az alkalmatlanság érzé­se, vagy más gátlások elhitethetik velünk, hogy nincs bennünk semmi ér­ték, amit másoknak adhatnánk, és egyébként sem érdekel senkit a mon­­da­ni­valónk. Ennek következtében vagy egyáltalán nem kom­mu­ni­ká­lunk, vagy annyira mesterkélten és ostobán tesszük, hogy azt min­den va­ló­szí­nű­ség szerint figyelmen kívül fogják hagyni, ami viszont meg­erősíti ér­zé­se­in­ket.

Az önismeret hiánya. Kicsi gyermekek nem tudnak sok mindent el­­mondani saját magukról, mivel egy bizonyos életkor eléréséig nem ren­delkeznek megfelelő mértékű öntudattal. Amikor anyukája el­ke­se­red­­ve megkérdezi Jancsikától: “Mondd meg, miért tetted ezt?”, és Jan­csi­ka üres tekintettel ránéz, és így válaszol: “Nem tudom”, akkor va­ló­szí­nűleg a teljes igazságot mondja. Szinte semmit sem tud saját bel­ső lé­nyéről. Érzelmileg súlyosan sérült felnőttek gyakran küsz­köd­nek ugyan­ezzel a nehézséggel.

Olyan kép alakult ki bennünk a másik emberről, hogy zár­kó­zott vagy elutasító. Ez megtörténhet a gyermekeknek a szüleikkel és kü­lönösen az édesapjukkal való kapcsolatában, emberek és ve­ze­tő­ik, ta­nulók és tanáraik kapcsolatában, és más, hatalommal ren­del­ke­ző em­be­rekkel fenntartott kapcsolatokban. Erőteljesen befolyásol ben­nün­ket az egymásról kialakított kép, még akkor is, ha ez teljes mér­ték­ben té­ves, és gyakorta megesik, hogy nem is vagyunk tudatában annak a kép­nek, amelyet másokra kivetítünk.

A kommunikációra fordítható idő vagy a lehetőség hiánya. Ez na­­gyon gyakori a házasságokban és a családi kapcsolatokban. A kom­mu­­nikációhoz idő kell, és ha szükséges, kényszerítenünk kell ma­gun­kat arra, hogy hagyjunk magunknak időt az egymással folytatott kom­mu­nikáció megtanulására és gyakorlására. Amikor időnket beosztjuk, a sürgős dolgok soha nem kaphatnak elsőbbséget a fontos dolgokkal szem­ben, és a kommunikáció az intim kapcsolatokban a fontos dol­gok lis­tájának élén szerepel.