2013. november 17., vasárnap

David Wilkerson - AZ ÚJ SZÖVETSÉG ÉS AZ ÚR ÓVÓ SZERETETE 5.

ISTEN ÓVÓ SZERETETÉNEK EZ A LÉNYEGE: ÖRÖMMEL SIET SEGÍTSÉGÜNKRE SZERETŐ JÓSÁGÁVAL, MEGÁLD KEGYELMÉVEL ÉS KÖNYÖRÜLETÉVEL, MEGBOCSÁT ÉS HELYREÁLLÍT, MIELŐTT MÉG AZT MONDHATNÁNK: „SAJNÁLOM”.

Dávid az olyan ember kitűnő példája, akit Isten megáldott jóságával, mielőtt még „túl messzire” ment volna. Ismerjük Dávid történetét. Nem állt ellen a kísértésnek, és nyilvánvaló házasságtörésbe esett. Majd a dolgok még rosszabbra fordultak: Dávid hazudott, hogy fedezze a bűnét. Amikor pedig ez nem járt eredménnyel, gyilkosságot követett el, hogy megmeneküljön a lelepleződéstől. Dávid képmutatóvá vált – vétkezett Isten áldásai ellenére, örömet szerzett Isten ellenségeinek, és szégyent hozott az Úr nevére. Mindnyájan tudjuk, mi lett a történet vége. Dávid bocsánatot nyert, és teljesen helyreállt, de szigorú fenyítésben volt része.
Az a kérdésem, vajon mikor nyert Dávid bocsánatot? Isten elküldte Nátán prófétát, hogy szembesítse Dávidot a bűnével. Ezt mondta az Úr: Azt akarom, hogy mondd meg Dávidnak, milyen gonosz a bűne az én szememben. Gonoszságát azzal büntetem, hogy nem távozik el házától a kard. A törvénytelen gyermek, akit Betsabéval nemzett, meg fog halni. Feleségei egész Izrael szeme láttára fognak mással hálni. – Azután ezt mondta még Isten Nátánnak: Végül mondd meg Dávidnak, hogy minden bűnét eltöröltem. Nincs többé ítélet alatt. Nem fogom megölni. Biztosítsd arról, hogy teljes bocsánatot nyert.
Gondoljátok meg: Amikor Isten mindezt megmondta Nátánnak, Dávid még mindig a bűne tagadásánál tartott. Még csak meg sem vallotta, amit elkövetett. Érted, mi történt? Isten megbocsátott ennek az embernek még azelőtt, hogy szembesült volna a bűnével – mielőtt még egy imát elmondhatott volna.
Láthatod ebből, hogy Isten mindent tud. Ismerte Dávid szívét is. Tudta, hogy amikor Nátán a fejére olvassa a bűnét, Dávidból előtör a vallomás: Ó, Uram, rettenetes bűnt követtem el! Annyira bánom, amit tettem! Egy egész éve hordozom már ezt a terhet, és többé már nem tudom elhordozni. Köszönöm, Istenem, hogy mindez napvilágra került.
Isten tudta, hogy Dávid megtörik, és megbánja a bűnét. De mindenekfölött azt is tudta az Úr, hogy Dávid a szíve mélyén nem megrögzött házasságtörő és gyilkos. Dávidra meglepetésszerűen tört rá a bűn, elárasztották a vágyai. Nem úgy volt, hogy Dávid reggel fölkelt és elhatározta: Ma belemerülök az élvezetbe. Fölmegyek a tetőre, és addig leskelődöm, míg nem látok egy meztelen nőt fürdeni. Azután idehozom a palotába, és elcsábítom. – Nem! Meggyőződésem, hogy Dávidban hirtelen támadt föl a vágy, és egy gyenge pillanatában elárasztotta.
Isten a te szívedet is ismeri. Talán csapdába ejtett és elárasztott a bűn. Az Ur azonban tudja, hogy nem azzal keltél föl reggel: Ma paráználkodni fogok. Keresek valami módot, hogy elveszítsem a fejemet, és haragosan kitörve valakit káromoljak. Utána elmegyek egy video boltba, és kikölcsönzöm a legkeményebb pornófilmet, amit találok. – Nem, így csak a megkeményedett lelkű emberek viselkednek: azok, akik elutasítják az evangéliumot, és a bűnt szeretik. A megtört, töredelmes szívű keresztények nem tervezik meg előre, hogy bűnt fognak elkövetni. Váratlanul tör rájuk a vágy, és átveszi felettük az uralmat. Gyakran megtörténik, hogy mint pusztító áradat akkor tör rájuk az ellenség, amikor éppen az Úr ügyével foglalatoskodnak.
Drága keresztény barátom, Isten már akkor számba vette a könnyeidet, amikor még el sem sírtad őket. Már a bűntudatra ébredésed és szomorúságod első fájdalmas szúrásakor megbocsátott neked. Elsöpörte a bűnödet másodpercekkel azután, hogy elkövetted; amikor szörnyű fájdalom szorította össze a szíved, és felkiáltottál: Ó, Istenem, mennyire gyűlölöm ezt, mennyire megvetem! Nagyon sajnálom, hogy megbántottalak!
- Isten tudja, hogy nem szeretnél továbbra is a bűnben maradni. Látja szíved töredelmes megbánásának a legkisebb villanását is abban a pillanatban, amikor megjelenik.
Isten tudta, milyen fájdalom tölti el Dávidot. Tudta, hogy a következő néhány évben Dávid milyen szigorú fenyítésekben részesül majd. Ezért gyorsan ott akart lenni nála a vigasztalással. Egyszerűen nem várhatott. Ezt mondta: Elmegyek szolgámhoz, hogy tudassam vele: ismerem a szívét, és megbocsátottam neki.
-  Igyekezett Isten mielőbb megóvni Dávidot kegyelmének áldásával.
Ezt ábrázolja ki ez a kép: Dávid elvitte Betsabét a házába, hogy együtt éljen vele. Miután törvénytelen gyermekük meghalt, Isten újabb gyermekkel áldotta meg őket, akinek a neve Jedidjá lett. Ez a név azt jelenti: „Isten tudja”. Az Úr biztosította Dávidot: Ismerem a szívedet, és látom, mennyire összetörtél.