2013. november 14., csütörtök

"Állandó a szolidaritás Izraellel" címmel nyílik nemzetközi konferencia Washingtonban

"Nekünk fontos Izrael léte."
Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze


Közel 20 ország képviselője vesz részt november 12 és 14. között az Egyesült Államok fővárosában tartott konferencián, izraeli miniszterek, kongresszusi képviselők, politikusok, egyházi és világi vezetők részvételével. A jelentős nemzetközi csúcstalálkozón Magyarországot Gulyás Gergely, Újhelyi István, Hiller István országgyűlési képviselők, valamint Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze képviselte, akit telefonon kérdeztük a konferenciáról.

Lelkész Úr, miért érezte fontosnak, hogy elmenjen erre a nemzetközi konferenciára?

Elsősorban azért, mert úgy éreztem, hogy kötelező számomra, hogy a megtisztelő felkérésnek eleget tegyek, már azért is, mert minden olyan alkalom fontos számomra, ahol az Izrael melletti kiállásról lehet beszélni. Nekem személy szerint, valamint a Hit Gyülekezetének is fontos Izrael léte, mert ebben a rettenetes kaotikus világban, ami jelenleg a térséget jellemzi, ez az állam az egyetlen, amely azt a szellemiséget képviseli, ami nekünk fontos. Annak kifejezetten örülök, hogy erről egy ilyen jelentőségű nemzetközi eseményen szólhattam. Gondoljon csak bele, olyan jeles izraeli közéleti személyiségek, mint Uzi Lanau, Naftal Bennett minszter urak, a Knesszet jeles képviselői, mint David Rottem, Gila Gamliel, Dov Lipman vettek részt ezen, pártállástól függetlenül.

Pártállástól függetlenül, említette az előbb. Ön szerint, ezt külön ki kell hangsúlyozni?

Határozottan ez a véleményem. Vannak olyan kérdések, amire minden demokratikus gondolkodónak ugyanazt kell mondania. Izraelt támogatni kell! Ez is egy olyan gondolat, vélemény, amiben nem lehet vita semmilyen normális országban. Kifejezetten örülök annak, hogy Magyarország is példát mutat ebben, hiszen mind a kormánypárt, mind a legnagyobb ellenzéki párt elküldte képviselőjét ide.

Demokratának lenni, az azt jelenti, hogy nem kell félni. Nem kell félni kimondani, hogy igenis szolidaritást vállalunk Izraellel?

Számomra ez a legfontosabb üzenete ennek a konferenciának. A jelenlegi helyzetben, egyetlen ország van jelenleg a térségben, amely a tartós békére garanciát tud adni, Izrael. Nekünk ezt sokszor el kell mondani, tudatosítani kell minden érintettben, itt az Egyesült Államokban, de ugyanígy Izraelben is, fontos ennek az országnak, ennek a szellemiségnek a léte, a jövője. Az nagy öröm számomra, hogy ebben nem vagyunk egyedül, hiszen képviselőket küldött – többek között – Dél-Afrika, Kanada, Brazília, Spanyolország, Portugália, Guatemala, Costa Rica, Panama, Szlovákia, Lengyelország, Hollandia, Litvánia, Románia, Görögország is. Hangunk el kell jusson minden érintetthez.

Milyen egyéb véleményeket lehetett hallani az Állandó szolidaritást Izraellel című konferencián?

Több olyan nyilatkozat is elhangzott, amit teljes szívemből támogatni tudtam, ahogy a meghívottak mindegyike. Ezek egyike Jeruzsálem kérdése. Ismételten kijelentettük, hogy Jeruzsálem egy és oszthatatlan, ami a judaizmus és a kereszténység talpköve is egyaránt. Erre a városra, ennek a városnak a szellemiségére épül Európa, az egész világ kultúrája. Ettől a várostól kapjuk azt az erkölcsi alapot, ami a mai napig is meg kell határozza értékrendünket.

A másik ilyen alapvetés, amiben egységesen szólaltunk fel, az Irán problémája. Az amerikai képviselők, akik jelen voltak, teljes mellszélességgel kiálltak az Irán elleni bojkott folytatása mellett, amit mi, európaiak is támogattunk. Nem lehet megengedni, hogy ebben a térségben egy ilyen, antiszemita, kirekesztő politikát képviselő antidemokratikus ország atomhatalommá váljon. Nincs olyan indok, ami ezt az Iránt támogatná! Nekem különösen fontos volt, hiszen nálunk, Magyarországon is akadnak olyanok, akik az iráni diktatúrát támogatják, közben súlyosan terjesztve az antiszemitizmus mételyét.

Magyarország, ha lehet ilyet mondani, különleges helyzetben van. Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint, nálunk erősödött az antiszemitizmus. Mit gondol erről, valamint mi a véleménye, mennyire befolyásolja ezeket a gondolatokat Izrael megítélése?

Tagadhatatlan, hogy erősebbek az antiszemita hangok, sajnos nálunk, Magyarországon is, a Parlament egyik pártjáról is el lehet mondani, hogy rasszista, antiszemita. Mi, keresztény gondolkodók elítéljük ezeket a véleményeket, fel is lépünk ellene, legutóbb a Horthy szobor avatása kapcsán hallattuk hangunkat. Nem engedhetjük meg, hogy ebben az országban visszatérjenek a gyilkos gondolatok, mert ezeket gyilkos tettek követhetik, ahogy az a történelemben már előfordult. Azt nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemben minden jóérzésű emberre, minden demokratára számíthatunk. A legutóbbi nagy demonstrációnkon, amit a Parlament előtt rendeztünk, minden demokratikus párt képviselője, az egyházak vezetői, civil emberek százezrei jöttek el, megmutatva, hogy nem félünk. Nem félünk kimondani, hogy mi vagyunk többen, nem félünk kimondani, hogy nem kérünk az antiszemitizmusból, a kirekesztésből. Azt viszont nagyon fájlalom, hogy ezek a szélsőséges emberek, megtévesztve honfitársaink sokaságát, hamis információkat közölnek Izraelről és ennek kapcsán igyekeznek az antiszemita gondolatoknak teret nyerni. Egy ilyen konferencia, pont arra volt jó, hogy megmutassuk, nem ülünk fel a hamis prófétáknak!

Ezeket a gondolatokat közvetítette előadása során?

Igen, mellette a mi kis kelet-közép-európai küzdelmünket mutattam be, külön kiemelve, hogy keresztény ember nem lehet antiszemita. Ennek a mondatnak volt az egyik legnagyobb sikere.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter -BPIhttp://www.breuerpress.com/2013/11/13/nekunk-fontos-izrael-lete/