2013. november 24., vasárnap

Reinhard Bonnke - A szükség 2.

AZ EMBER FIÁNAK JELE

A tűz az evangélium ismertetőjele, az Ember Fiának jele. Csak Jézus merít be tűzbe. Amikor ilyen bemerítéseket látunk, ezek bizonyítják, hogy itt Ő működik, senki más. Ez az Ő tevékenységének és általában az igaz keresztény hitnek a fémjele. Ha megérinted az ilyen tevékenységeket, a kezeddel érzed a hőt. Illés próféta ugyanerre mutatott rá: "amely isten tűz által felel, az az Isten" (1. Kir. 18:24.). Ezt csak egy Isten teszi meg. Illés biztos volt benne, hogy Baál erre képtelen.

Mit mutat a szellemi hőmérőd? Jelez egyáltalán valamit? Lehűltél? Hidegek az oltárok a templomban? Istentisztelet melegség nélkül? Hitelvek, amiket csak viszályok fűtenek?
Vannak olyan nehéz és éghetetlen tanítások és teológiák, mint az ólom. Egyes vallásos könyvek csak akkor adnak meleget, ha meggyújtod őket. Az ilyen hitfagyasztó dolgoknak semmi közük a Pünkösd Krisztusához. Amit Jézus megérint, az tüzet fog. Jézus megolvasztja a jeget. Egyes gyülekezeti erőfeszítések, amelyek egy kis lelkesedést igyekeznek kelteni, szellemi szempontból úgy hatnak, mint két fadarab összedörzsölése.

VAKTÖLTÉNY

Isten tüze különleges és egyedi. Mózes oltárán csak Isten tüze éghetett, semmi emberi eszközökkel gyújtott tűz nem volt jó oda. Nádáb és Abihu maguk gyújtottak tüzet, ás meggyújtották vele tömjénüket. Ezt "idegen tűznek" nevezték. Isteni tűz csapott ki a szent  sátorból, elnyelte a hamis tüzet, és a két lázadó pap halálát okozta (4. Móz. 26:61).
Ma is áldoznak idegen tűzzel. Idegen evangéliumokkal, amelyek egyáltalán nem evangéliumok, a hitetlenség teológiáival. Emberi gondolatokkal és filozófiákkal, kritizálással és elméletekkel. Ezekben nyoma sincs a mennyei dicsőség hevének. Ezekben semmi sem gyújt tüzet, esetleg a vitatkozás tüzét.

Mindezek mögött olyasmi rejlik, amit barátom, Paul G. Schoch mutatott meg nekem, ő a Máté 16:23-at idézte, ahol Jézus a Sátánhoz intézte Péter apostolnak címzett szavait: "Távozz tőlem Sátán. Bontásomra vagy nékem,, mert nem gondolsz az Isten dolgaira, hanem az emberi dolgokra".

Két ellentétes szinten léteznek gondolatok. Vannak Isten gondolatai és az ember gondolatai. A magas és az alacsony gondolatok, ahogy Isten mondta az Ézsaiás 55:8-9-ben. A Sátán úgy gondolkodik, ahogy az emberek. Az az igazság, hogy a Sátán egyszerűen képtelen még csak megpillantani is Isten szemléletmódját. Ez furcsa, ha arra gondolunk, hogy Lucifer eredetileg Isten trónjánál álló angyal volt. Jézus széttaposta a kígyó fejét, és szerintem valami agykárosodást okozott az ördögnek! Az ördög el van tájolva. Egykor telve volt bölcsességgel, de ma, a levegőbeli hatalmasság e fejedelmét zavarba hozzák Isten tettei, és különösen az, amit az Úr tett a kereszten. Ezt a fajta zavart idézi elő a bűn.