2013. november 3., vasárnap

R. Liardon - Evan Roberts 8.

Roberts ébredési összejövetelei páratlan események voltak Wales tör­ténelmében. Az egyik istentisztelet kezdetén például két leány kiállt a szószék elé. Az egyik könyörgött, hogy az emberek rendeljék magukat alá a Szent Szellemnek; a másik pedig bizonyságot tett dalban, majd könnyekre fakadt - ezt nevezték „a légkör fölmelegítésének”. Ha most a gyülekezetben csodálkozni kezdtek, hogy a két lány után Evan Roberts miért nem lép fel az emelvényre, csak rá kellett nézniük: ek­kor ő már térden állva zokogott és esedezett Isten előtt. Sokak szerint nem ékesszólása, hanem könnyei voltak azok, amelyek az emberek szívét összetörték. Azusa utca című könyvében Frank Bartleman a következődképpen idéz egy szemtanút: „Lelki tusája közepette lezu­hant az emelvényen, a tömegben pedig sokan elájultak.”

Evan összejövetelein mindennaposnak számított, hogy a gyüleke­zet tagjai váratlanul térdre hulltak és hangosan imádkozni kezdtek. A közösségen az öröm vagy éppen a megszomorodás hullámai söpörtek végig. Az asszonyok térdre estek, a férfiak pedig a sorok közötti folyo­són feküdtek, sírva, nevetve, imádkozva. Eközben senki sem olvasott fel a Bibliából, és hangszereken sem játszottak. Néhányan - ha erre ösztönzést éreztek - felálltak helyükön, és himnuszokat énekeltek.

Azt beszélik, hogy néha annyira magával ragadta a gyülekezetei Isten jelenléte, hogy nem is mentek haza: még a vasárnapi ebédről is elfe­ledkeztek! Wales délvidékén senki sem hallott még ilyesmiről akkori­ban. Tellek-múltak az órák, s az esti istentisztelet szűnni nem akaró ima-összejövetelbe váltott át. Evan pedig fel s alá járkált a folyosókon, miközben karjával hadonászott, tapsolt és ugrált.
Az igazság az, hogy Evan inkább csöndben ma­radt, ha nem érzett magán kenetet az igehirdetéshez.
Megesett, hogy három vagy négy óra hosszáig üldögélt az első sorban, s csak azután állt fel prédikálni - tizenöt percre!

Azt is el kell mondani, hogy akkortájt inkább a komoly, méltóság- teljes arccal szóló prédikátorok látványát szokták meg az emberek - ezzel ellentétben Evan arca folyton sugárzott. Történt, hogy egy lel­kész éppen harminchárom frissen megtért személy nevét olvasta fel a kezében tartott listáról. Evan hirtelen átkarolta, és felkiáltott: „Hát nem dicsőséges ezt hallani?”

Az ébredés következtében a helybéli boltokban még raktáron sem maradt Biblia. A szénbányászat arculata ugyancsak megváltozott Wa­lesben. A bányalovakat ugyanis úgy képezték ki a munkájukra, hogy káromkodást tartalmazó vezényszavaknak engedelmeskedjenek. A bá­nyászok azonban időközben újjászülettek, s kiderült: a lovakat újra be kell tanítani, mert az olyan parancsokat, amelyekből hiányzott az át- kozódás, nem értették meg!

Persze akkoriban is aggodalmaskodtak és morgolódtak amiatt, hogy az istentiszteletek nem rendben folynak. Evan azonban szinte a nap huszonnégy órájában szolgált, pihenés nélkül. Amikor egyszer megkérdezték őt efelől, ezt válaszolta:

„Még hogy fáradt vagyok-e? Még mit nem! Isten erős­sé és férfiassá tett. Képes vagyok kiállni ezrek előtt is. Testem éjjel-nappal elektromossággal telítődött, s mi­előtt aludnék, már újra összejövetelen vagyok.”

Dokumentált tény, hogy Evan Roberts igen keveset aludt és evett e nagy ébredés első két hónapjában. Napi alvásideje nem lehetett több két-három óránál.