2016. február 4., csütörtök

Rodney H. Browne - Találkozás Istennel 4.

Alapigék:

Akkor születék Mózes, és ékes volt az Isten előtt. Ez három hónapig atyja házában tartaték. 21 Mikor pedig kitétetett, a Fáraó leánya felvevé és felnevelé őt a saját fia gyanánt. 22 És Mózes taníttaték az Egyiptombeliek minden bölcsességére; és hatalmas volt beszédben és cselekedetben. 23 Mikor pedig negyvenéves kora betöltött, eszébe jutott, hogy meglátogassa atyjafiait, az Izráel fiait. 24 És mikor látta, hogy egyik bántalommal illettetik, megoltalmazá, és az egyiptomi embert megölvén, bosszút állt azért, aki bosszúsággal illettetett. 25 És azt gondolá, hogy az ő atyjafiai megértik, hogy az Isten az ő keze által ad nékik szabadulást; de azok nem értették meg. 26 Másnap meg olyankor jelent meg köztük, mikor összevesztek, és inté őket békességre, mondván: Férfiak, testvérek vagytok ti; miért illetitek egymást bosszúsággal? 27 De az, aki felebarátját bántalmazta, elutasítá őt magától, mondván: Kicsoda tett téged fejedelemmé és bíróvá mirajtunk? 28 Csak nem akarsz engem is megölni, miképpen megöléd tegnap az egyiptomit? 29 E beszédre aztán Mózes elfuta, és lőn jövevény a Midián földén, ahol két fia születék. 30 És negyven esztendő elteltével megjelenék néki a Sínai hegy pusztájában az Úrnak angyala csipkebokornak tüzes lángjában. 31 Mózes pedig mikor meglátta, elcsodálkozék a látáson. Mikor pedig odaméne, hogy megszemlélje, lőn az Úrnak szava őhozzá: 32 Én vagyok a te atyáidnak Istene, Ábrahámnak Istene, és Izsáknak Istene, és Jákóbnak Istene. Mózes pedig megrémülvén, nem meré megnézni. 33 Az Úr pedig monda néki: Oldozd le sarudat lábaidról; mert a hely, amelyen állasz, szent föld. 34 Látván láttam az Én népemnek nyomorúságát, mely Egyiptomban van, és az ő fohászkodásukat meghallgattam, és azért szállottam le, hogy őket megszabadítsam; most azért jöjj, elküldelek téged Egyiptomba. Apostolok Cselekedetei 7:20-34

1. Először is azért kell Istennel találkoznod, hogy az Úr használni tudjon.
a. Minél nagyobb munkát végez el benned az Úr, annál nagyobb munkát tud általad végezni.
b. Végig az egész Szentírásban, amikor Isten férfiakat és asszonyokat hívott el, felfedte (megjelentette) Magát nekik, és útmutatással, üzenettel és feladattal látta el őket.

2. Mózes klasszikus példa.
a. Apostolok Cselekedetei 7:20-34
b. II. Mózes 3:2-15
c. II. Mózes 4:1-9 - Felele Mózes és monda: De ők nem hisznek nékem s nem hallgatnak szavamra, sőt azt mondják: nem jelent meg néked az Úr. 2 Az Úr pedig monda néki: Mi az a kezedben? S ő monda: Vessző. 3 Vesd azt a földre. És veté azt a földre, és lőn kígyóvá; és Mózes elfutamodék előle. 4 Monda pedig az Úr Mózesnek: Nyújtsd ki kezedet és fogd meg a farkát! És kinyújtá kezét és megragadá azt, és vesszővé lett az ő kezében. 5 Hogy elhigyjék, hogy megjelent néked az Úr, az ő atyáik Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákób Istene. 6 És ismét monda néki az Úr. Nosza dugd kebeledbe a kezed; és kebelébe dugá kezét és kihúzá: íme az ő keze poklos volt, olyan mint a hó. 7 És monda: Dugd vissza kebeledbe a kezed: és visszadugá kezét kebelébe, és kivevé azt kebeléből, és ímé ismét olyanná lett mint teste. 8 És ha úgy lenne, hogy nem hisznek néked, és nem hallgatnak az első jel szavára, majd hisznek a második jel szavának. 9 És ha úgy lenne, hogy ennek a két jelnek sem hisznek, és nem hallgatnak szavadra: akkor meríts vizet a folyóvízből és öntsd a szárazra, és a víz, amit a folyóvízből merítettél, vérré lesz a szárazon.
d. Isten jeleket adott Mózesnek - a vessző és a kígyó; a kéz és a lepra.
e. Isten jeleket mutatott Egyiptomnak és a Fáraónak Mózes által, hogy elengedje az Ő népét.
i. A víz vérré változott (II. Mózes 7:17-21)
ii. Békák (II. Mózes 8:1-6)
iii. Tetvek (II. Mózes 8:16-17)
iv. Ártalmas bogarak (II. Mózes 8:20-24)
v. Döghalál a háziállatokon (II. Mózes 9:3-6)
vi. Fekélyek (II. Mózes 9:8-10)
vii. Jégeső (II. Mózes 9:18-19)
viii. Sáskák (II. Mózes 10:21-23)
x. Az elsőszülöttek halála (II. Mózes 11:4-7)

3. A jelek akkor is, most is egy bizonyos funkciót töltenek be - Isten népének a szabadulását.
a. Nem azt mondom, hogy ma is ugyanilyen jelekre van szükségünk, de:
b. A Márk 16:1-20-ban Jézus azt mondta, hogy "A hívőket jelek fogják követni."
c. Az Én Nevemben:
i. Démonokat űznek
ii. Új nyelveken szólnak
iii. Kígyókat vesznek fel
iv. Ha valami halálost isznak, meg nem árt nékik
v. Betegekre vetik kezeiket, és meggyógyulnak
d. Az Úr együtt munkálkodott velük, megerősítvén az Igét jelekkel, amelyek követték.

4. Ma is erre van szükségünk.
a. Ahhoz, hogy betöltsük Jézus elhívását.
b. Vesztek erőt.
c. Menjetek széles e világra.
d. Ezen a héten átfogó módon találkozhatsz Istennel.