2016. február 23., kedd

Derek Prince - A varázslás 11.

Van egy személy, aki a Bibliában mintegy megtestesítője a varázslásnak: Jézabel.
Hétszer említi őt az Ószövetség és egyszer az Újszövetség.

Az I. Királyok 16,30-31-ben ol­vassuk, hogy "Omri fia, Akháb gonoszabbul cselekedék az Úr szemei előtt."

Akháb Isten népének volt a kirá­lya, s az történt, hogy ő Jeroboám bűneiben járt. De nemcsak ezt tette, hanem elment és elvette Ethbaálnak, a sidonbeli királynak a lányát, Jézabelt. S elment és Baálnak szol­gált felesége, Jézabel hatására.
A Sátán mestermunkát végzett Jézabelben, mert őt Izrael politikai feje mellé helyezte. Akháb viszont gyenge ember volt, s teljesen a fele­sége uralkodása alá került.
Ez nagyon jellemző kép, s a je­lenkori politikusok némelyikénél ugyanígy van.

A Sátán megpróbál egy egész nemzetet magával ragadni a varázslás által, amely a politikai vezetőkben is munkálkodik. Jézabel min­denre elszánt, könyörtelen kényura volt Isten szolgáinak. Az I. Királyok 18-ból tudjuk, hogy ő az, aki meg­ölette az Úr prófétáit.

Az I. Királyok 19,2-3-ban pedig ezt olvassuk:

"És követet külde Jézabel Illéshez, mondván: Ezt cselekedjék velem az istenek és úgy segéljenek, ha holnap ilyenkor úgy nem cselekszem a te életeddel, mint ahogy te cselekedtél azoknak életével mind egyig. Amit (Illés) amikor megértett, felkelvén, elméne, vigyázván az ő életére."

Isten ezen a történeten keresztül megmutatta nekem a varázslás ere­jét egy nőben, Jézabelben. Ha rágondolok, hogy még Illés is elfutott előle! Ennek a gonosz erőnek a ha­talmára igazán akkor jöttem rá, ami­kor ezt olvastam. Mert ha volt vala­ha Istennek nagy embere (az erő, a bátorság embere), akkor Illés az volt, de még ő is elfutott Jézabeltől, a varázslónőtől.

Addig, amíg az emberek, a fér­fiak szeme nem nyílik fel arra, hogy meglássák, miben vannak, addig nem tudnak szembeszállni a varázslónőkkel. Nem tudják megharcolni ezt a csatát. S azt látjuk, hogy ahol a varázslás működik, ott a férfi szellemileg tönkremegy!

Az I. Királyok 21,5-16-ban olvas­suk, hogyan idézte elő Jézabel ha­mis tanúkkal Nábótnak, Isten igaz szolgájának a halálát.

Az I. Királyok 21,25-26 pedig az összefoglalása Jézabel Akhábra gyakorolt hatásának. "Mert bizonyára nem volt Akhábnak mássa, aki magát arra adta volna, hogy csak gonoszságot cselekedjék az Úr sze­mei előtt, amelyre az ő felesége Jézabel ösztökélé őt. Mert igen útálatos dolgot cselekedék, követvén a bálványokat, mind aszerint, amint cselekedének az emoreusok, akiket az Úr kiűzött volt Izrael fiai előtt.

Akháb azt tette, amit Jézabel mondott neki. S az mindig rossz, amikor egy férjet a feleség irányít. Különösen egy olyan feleség, aki mindig gonosz. (Talán hallottatok már arról az emberről, aki elmondta a barátainak, hogy milyen jól él a fe­leségével, nincs semmi bajuk egy­mással. Mert amikor összeházasod­tak, megállapodtak, hogy ő hozza a nagy döntéseket, a felesége pedig a kicsiket. S nem volt soha problé­májuk, mert nem volt nagy döntésük!)

II. Királyok 9,22. Ez Jéhu beszéde (ezúttal nem vizsgáljuk meg a hátteret), azt mondta: Mit békesség?! Mikor Jézabelnek, a te anyádnak paráznasága és va­rázslása mindig nagyobb lesz.

Jézabel parázna és varázslónő volt. A kettő általában együtt van. S Jéhu, Isten bosszúálló eszköze azt mondta, hogy ennek a királyságnak soha nem lesz békessége addig, amíg Jézabel folytatja a paráznaságát, erkölcstelenségét, züllött életet és varázslását.
Nagyon jellemző az utolsó jelenet is: Jéhu bejön a városba, s Jézabel ráébred, hogy eljött az ítélete, s még egy utolsó kísérletet tesz. (Milyen igaz ez az emberi életben!)

II. Királyok 9,30. És mikor Jéhu Jezréelbe ment, és Jézabel ezt meghallotta, arcát meg­ékesítvén kenettel, felékesítette fejét és kitámaszkodott az ablakon.

Mit csinált ő valójában: Megpróbált szexuális vonzást gyakorolni Jéhura, hogy őt is a hatalma alá hajt­sa. Nem vagyok vaskalapos a nők arcfestését illetően, nem is veszem észre, hogy tetszik-e vagy sem; nem így nézek az asszonyokra. De ami­kor az Ige azt mondja, hogy Jézabel megékesítette magát, merem állítani, tudom mit jelent ez.

Azt jelenti szó szerint, hogy a szemhéján át húzott egy csíkot a szeme sarkába. Ha keleti országokba utazom, ott ez általános gyakorlat, szinte minden hindu lányon lát­ni már három-négy éves kortól. Azt hiszik, hogy ez távol tartja a gonosz szellemeket!
Engem nem zavar ha a nők szemfestéket, rúzst vagy ilyesmit, használnak, de óvatosnak kell lenni, mert van, amikor a nők azért festik ki magukat, hogy ezzel varázsol­janak. S egy keresztény nő ezt nem teheti meg!

Összefoglalásként tehát azt emelhetjük ki, amit a bevezetőben is hangsúlyoztunk:
- soha nem Isten akarata, hogy egy személy uralkodjon a másikon;
- vagy a szolgálótestvérek a gyü­lekezeten;
- hogy a férj uralkodjon a felesé­gén, vagy a feleség a férjén, a szülők a gyermekeken és fordítva;

Ahányszor ez megtörténik a mö­götte levő erő: gonosz!

Forrás: Új Exodus, 1989.