2016. február 22., hétfő

Marilyn Hickey - Generációs átok (részlet) 5.

Keserű apák- keserű gyermekek

A keserűség luxus, egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak. Túl nagy az ára. Beszennyez téged is és a környezetedben élőket is.

"... Az atyák ették meg az egrest és a fiúk foga vásott bele." (Jeremiás 31, 29)

Pontosan ez történt Ézsauval is. Amikor meggyűlölte Jákobot és fiait, az utódai is meggyűlölték őket.

És külde Mózes követeket Kádesbõl Edom királyához, [kik így szólának:] Ezt mondja a te atyádfia az Izráel: Te tudod mindazt a nyomorúságot, a mely mi rajtunk esett:
15 Hogy a mi atyáink alámentek Égyiptomba, és sok ideig laktunk Égyiptomban, és hogy nyomorgatának minket az égyiptombeliek, és a mi atyáinkat.
16 És kiáltottunk az Úrhoz, és meghallgatta a mi szónkat, és angyalt külde és kihozott minket Égyiptomból; és ímé Kádesben vagyunk a te határodnak végvárosában.
17 Hadd mehessünk át a te földeden! Nem megyünk át sem mezõn, sem szõlõn, és kútvizet sem iszunk; az országúton megyünk, és nem térünk sem jobbra, sem balra, míg általmegyünk a te határodon.
18 Felele pedig Edom: Nem mehetsz át az én [földemen], hogy fegyverrel ne menjek ellened!
19 És mondának néki Izráel fiai: A járt úton megyünk fel, és ha a te vizedet iszszuk, én és az én barmaim, megadom annak az árát. Nincs egyéb szándék[om] csak hogy gyalog mehessek át.
20 Az pedig monda: Nem mégy át. És kiméne õ ellene Edom sok néppel és nagy erõvel.21 Mivel nem akará Edom megengedni Izráelnek, hogy általmenjen az õ országán: azért eltére Izráel õ tõle.
(IV. Mózes 20,14-21)

Edom országa Ézsaué és utódaié volt. Amikor az izraeliták kijöttek Egyitomból, megkérték őket:
- Át kell mennünk Edomon, hogy az ígéret földjére jussunk. Ha áten­gedtek, megfizetjük a vizet, amit mi és az állataink megiszunk. Megfizetjük a füvet, amit lelegelnek. Mindent kifizetünk.
De az edomiták megtagadták a ké­résüket.
- Nem! Gyűlöljük a Jákob fiait. Itt nem jöhettek keresztül!

Vajon mi rosszat tettek Jákob fiai az edomitáknak? Semmit!
Ez az esemény 400 évvel azután történt, hogy Jákob megszerezte az Ézsau áldását. Vajon mi rosszat tet­tek az izraeliták az edomitáknak? Semmit. De az edomiták gyűlölköd­tek, acsarkodtak, mert Ézsau is gyű­lölte Jákobot.

Lehet, hogy a te szíved is keserű valaki iránt. Talán még a gyerekkorodig nyúlik vissza a dolog, amikor va­lamelyik tanár az iskolában rád förmedt - vagy amikor bezárt a gyár, és az apád elvesztette az állását, neked pedig az iskola mellett munkát kellett vállalnod, hogy hozzájárulj a csa­lád megélhetéséhez. Vagy mondjuk a férjed megszállottja a munkájának, te pedig el vagy keseredve, mert többet törődik a munkával, mint veled.

De a keserűséget nem engedheted meg magadnak, mert elveszítheted miatta az áldást. Sőt, még a gyere­keid áldását is. Jobb lesz, ha meg­térsz belőle. Nem jó, ha keserű vagy: levert, depressziós leszel tőle mindaddig, míg meg nem térsz belőle. A keserűség veszélyes játék!

A keserűség elkísérte Ézsaut min­den leszármazottjában. Saul Ézsau utódaival került szembe. Dávid is az edomitákkal viaskodott. Júda min­den királyának és az Északi Királyság néhány királyának is Ézsau mag­jával gyűlt meg a baja. Állandóan Jákob leszármazottait háborgatták és bosszantották. Vajon miért? Azért, mert az apjuk savanyú szőlőbe hara­pott és az utána jövő összes generá­ciónak vásott el tőle a foga. Majd az Újszövetségben is találko­zunk az idomeusokkal, más néven akik az edomiták. A négy Heródes is idomeus - azaz edomita származású volt.

Talán bizony azt mondták:
- Itt jön Jézus! Szeretjük Jézust! Szolgálni akarjuk őt!
Nahát, ilyet sose mondtak. Nagy Heródes inkább így szólt:
- Hol van ő? Tisztességet akarok tenni neki (Máté 2,8)... de természetesen nem tisztességet akart neki tenni, hanem meg akarta ölni!

Így aztán Heródes legyilkoltatott minden két évesnél fiatalabb fiúgyer­meket. Vajon miért? Azért, mert gyű­lölet élt benne Isten minden magja iránt. Már Ézsaunál elkezdődött, és sok száz évvel később a Heródesek még mindig ennek a keserű levét it­ták - egyre fokozódó mértékben.
De Heródes meg is térhetett volna. Hallotta az Igét a bölcsektől és tudott a csodálatos csillag létezéséről. Bár­mikor megtérhetett volna, és nyom­ban megtört volna a generációs átok.

Mihelyt megtérsz a bűneidből, megtörik rajtad az átok. De amíg alkudozol és másra hárítod a saját bűneidet, addig az átok nem fog megtörni az életeden. Depressziós, keserű ember maradsz, aki keserű­séget vet a mások életébe is. Nem érdemes! Nem engedhetsz meg ilyet magadnak!

Mind a négy bibliai Heródesnek megvolt a lehetősége a megtérésre és a hosszantartó átok megtörésére. Mindegyikük hallotta Isten Igéjét, némelyeket „majdnem rábeszéltek"', de ők inkább hátat fordítottak Isten­nek. Elvetemült bűntetteket követtek el - ideértve többszáz csecsemő meggyilkolását is - ezzel véve ki a részüket a családi átokból.

Isten négy generáción keresztül hasztalan próbálkozott a Heródes családnak az elátkozott kananeus örökségből való megváltásával. Végül úgy döntött, elég volt. És a Heródesek kipusztultak. Ma már sehol nincsenek Heródesek!

Ha téged csak „majdnem meggyőztek", hogy térj meg a bűneidből, akkor tudd, hogy a „majdnem" nem elég. Az életed kudarc lesz. Megér­heted, hogy mindent elveszítesz, még a családod is kihalhat, ha most rögtön meg nem állítod a generációs átkot.

Ezt kell mondanod:
- Megtérek mindenből. Nem tarto­gatok keserűséget a szívemben. 
Amint ezt megteszed, nyomban megszabadulsz és megtörik a gene­rációs átok. Ezzel megszabadíthatod az utánad következő nemzedéket is, hogy valami hétszer gonoszabb bűn fel ne üsse a fejét közöttük. Ne légy olyan, mint Ézsau, aki savanyú szőlőbe harapott és ebbe az összes leszármazottjának vásott bele a foga!

Forrás: Új Exodus Magazin, 1990.