2016. február 25., csütörtök

Életműdíjjal tüntette ki az izraeli Kneszet Németh Sándort

Az Európát fenyegető legfontosabb kihívások álltak annak a jeruzsálemi rendezvénynek a középpontjában, amelyet az izraeli parlament, a Kneszet szervezett. Az eseményen felszólalt Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, lapunk főszerkesztője, akit a konferencián Kneszet életmű-díjjal tüntettek ki, amelyet Robert Ilatov frakcióvezető, a Kneszet Izraeli-Keresztény Képviselőcsoportjának elnöke adott át.

„Európa vészhelyzetbe sodródik, mert nem képes integrálni annyi – elsősorban muszlim – bevándorlót, akik a közel-keleti térségből most a kontinens felé indulnak. A európai lakosság tűrőképességét már a tavaly őszi menekülthullám pattanásig feszítette, ennek ellenére a nyugat-európai vezetők nem akarnak tudomást venni erről a kihívásról, és a következményeket inkább rá akarják tolni a közép-kelet-európai országokra” – mondta előadásában Németh Sándor, aki szerint ez amiatt is tisztességtelen eljárás a nyugati politikai elit részéről, mert térségünk országai a rendszerváltás után még fel sem tudták dolgozni 20. századi történelmüket – beleértve a négy évtizedes szovjet megszállás következményeit –, nemhogy egy ilyen nagy léptékű kihívásra választ tudjanak adni.

„Érthető, hogy ezek az államok, köztük Magyarország is, veszélyben érzik nemzeti identitásukat. Az a tény, hogy Brüsszel nem veszi figyelembe ezeket az aggodalmakat, elmélyíti a kontinens nyugati és keleti fele közti ellentétet, és nyilvánvalóvá teszi az Európai Unió mélyülő válságát.”

Németh Sándor felhívta az izraeli képviselők és európai uniós diplomaták figyelmét arra, hogy az új kihívások ugyanakkor egyedülálló, történelmi pillanatot is kínálnak, mert Európában egyre többen értik meg és méltányolják azt a több évtizedes harcot, amit Izrael felvállalt a saját térségében. „Bárhogyan is próbálják egyesek kriminalizálni Izrael terrorizmus elleni – nagyon hatékony – intézkedéseit, mégis sokan Izraelhez fordulnak tanácsért, hogyan lehet egy nemzet biztonságát határozott, de mégis a lehető­ségekhez képest messzemenően humanitárius eszközökkel megvédeni. Az európaiak kezdik megérteni, hogy amikor Izrael mint a Közel-Kelet egyetlen demokratikus országa önmagát védi, ezzel a mi demokráciánkat, szabadságunkat és közös civilizációs értékeinket is védelmezi” – mondta Németh, aki szerint már ma is nyilvánvalóan látszik, hogy a migrációs hullám milyen drámai következményekkel jár Európára nézve. „A klasszikus szabadságjogok korlátozása, a növekvő keresztény- és Izrael-ellenesség, a drogkereskedelem, az embercsempészet, a szexrabszolgaság erősödése, valamint a közbiztonság romlása – mindezekkel a negatív jelenségekkel már ma szembesülünk.”

A rendezvény több résztvevője méltatta a magyar kormány erőfeszítéseit, amellyel a brüsszeli nyomásgyakorlás ellenére következetesen védik a nemzeti identitást és határokat. Az Izraeli Külkapcsolatok Tanácsának elnöke, Laurence Weinbaum külön méltatta Szijjártó Péter közelmúltbeli izraeli látogatását, amelynek keretében a külügyminiszter nagy érdeklődéssel kísért előadást tartott az intézetben, amely az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának (Council on Foreign Relations, CFR) társszervezete.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.