2016. február 29., hétfő

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - Természetfölötti jóakarat 5.

Dániel és a zsidó ifjak

Jojakim, Júda királya uralkodásának harmadik esztendejében jöve Nabukodonozor, a babiloni király Jeruzsálemre, és megszállá azt.
És kezébe adá az Úr Jojakimot, a Júda királyát, és az Isten háza edényeinek egy részét; és vivé azokat Sineár[Babilon] földére, az ő istenének házába, és az edényeket bevivé az ő istenének kincsesházába.
És mondá a [babiloni] király Aspenáznak, az udvarmesterek fejedelmének, hogy hozzon az Izráel fiai közül és királyi magból való s előkelő származású ifjakat,
Valának pedig ezek között a Júda fiai közül: Dániel, Ananiás, Misáel és Azariás.
És az udvarmesterek fejedelme neveket ada nékik; tudniillik elnevezé Dánielt Baltazárnak [a király szolgája], Ananiást Sidráknak, Misáelt Misáknak, AzariástAbednegónak.
De Dániel eltökélé az ő szívében, hogy nem fertőzteti meg magát a király ételével és a borral, amelyből az iszik vala, és kéré az udvarmesterek fejedelmét, hogy ne kelljen magát megfertőztetnie.
És az Isten kegyelemre és irgalomra méltóvá tevé Dánielt az udvarmesterek fejedelme előtt

Dániel 1:1-3; 6-9

Ismerős a történet, ugye? Az elkövetett bűnök miatt Isten a babiloni fogságába vetette Júda népét. A fiatalok közül a legígéretesebbeket kiválasztották, hogy a király szolgái legyenek. A hároméves képzésük részét képezte az is, hogy a király gazdagon terített asztaláról származó, húsban és borban gazdag étrendet kövessék. De Dániel és társai úgy döntöttek, nem fogják megszentségteleníteni magukat azzal, hogy a király ételét eszik, és a borát isszák. Ehelyett azt kérték a képzésükért felelős udvari tiszttől, engedje meg nekik, hogy saját, zöldségekből és vízből álló étrendjük szerint étkezhessenek.

A Biblia azt mondja, hogy Isten kegyelemre (könyörületre és szeretetre) méltóvá tette Dánielt a tiszt előtt, aki beleegyezett abba, hogy addig étkezhetnek a saját étrendjük szerint, amíg egészségük nem látja kárát. Nemhogy megbetegedtek, hanem jóval erősebbek és egészségesebbek lettek, mint a király szolgálatában álló ifjak. A királyt annyira lenyűgözték, hogy kiválasztotta őket arra, hogy tanácsosait szolgálják (uo. 10-20)

Isten kegyelme Dánielen és barátain nyugodott, amelynek az lett az eredménye, hogy a király miniszterré nevezte ki Dánielt Babilonban, amely akkor a világ vezető hatalma volt, és három társa is magas beosztást kapott a birodalomban.

Szerintetek mi történt volna, ha Dániel és a zsidó ifjak az emberi jóindulatra alapozva akartak volna előrehaladni?

Fordította: Berényi Irén