2016. február 25., csütörtök

Dr. Eric Gonyon - Kényszeríted az embereket, hogy bejöjjenek Isten országába vagy kimented magad?

Alapigék: Lukács 14:16-24

Lukács 14:16-24: 16 Ő pedig monda annak: Egy ember készíte nagy vacsorát, és sokakat meghíva; 17 És elküldé szolgáját a vacsora idején, hogy megmondja a hivatalosoknak: Jertek el, mert immár minden kész! 18 És mindnyájan egyenlőképpen kezdék magukat mentegetni. Az első monda néki: Szántóföldet vettem, és ki kell mennem, hogy azt meglássam; kérlek téged, ments ki engem! 19 És másik monda: Öt iga ökröt vettem, és elmegyek, hogy azokat megpróbáljam; kérlek téged, ments ki engem! 20 A másik pedig monda: Feleséget vettem, és azért nem mehetek. 21 Mikor azért az a szolga hazament, megmondá ezeket az ő urának. Akkor megharagudván a gazda, monda az ő szolgájának: Eredj hamar a város utcáira és szorosaira, és a szegényeket, csonkabonkákat, sántákat és vakokat hozd be ide. 22 És monda a szolga: Uram, meglett amint parancsolád, és mégis van hely. 23 Akkor monda az úr a szolgának: Eredj el az utakra és a sövényekhez, és kényszeríts bejőni mindenkit, hogy megteljék az én házam. 24 Mert mondom néktek, hogy senki azok közül a hivatalos férfiak közül meg nem kóstolja az én vacsorámat.

1. Kényszeríted az embereket, hogy bejöjjenek Isten országába vagy kimented magad?

a. Minden készen áll. Itt az ideje, hogy a családod és a barátaid bejöjjenek Isten országába. Behívod őket?
b. Ha újjászülettél és betöltekeztél Szent Szellemmel, akkor Isten felkent, kiválasztot és felruházott erővel, hogy hirdesd az evangéliumot.
c. A János 4:35-ben a következőt olvassuk: "Ti nem azt mondjátok-é, hogy még négy hónap és eljő az aratás? Ímé, mondom néktek: Emeljétek fel szemeiteket, és lássátok meg a tájékokat, hogy már fehérek az aratásra."
d. Ne vond ki magad azáltal az evangélium hirdetése alól, hogy kifogásokat találsz - nem a megfelelő idő, nem az én felelősségem, nem az én elhívásom, nincs időm, nem ismerem a Bibliát elég jól, elfoglalt vagyok a családom, a munkám, a hobbijaim, az iskola és az üzlet, stb. miatt.
e. Isten nem személyválogató - hirdetnünk kell az evangéliumot mindenkinek.
f. A lélekmentés nem program; szenvedély.
g. A lélekmentés nem esemény; életstílus.
h. A megtért lelkek a váltóeszköz az örökkévalóságban.

2. Barátaink evangélizálása - Egy módszert láthatunk Isten Igéjében, amelyeket a tanítványok alkalmaztak, amikor először találkoztak Jézussal. Mivel számukra bevált, nekünk is mindenképpen működni fog.

a. János 1:40-46: Monda nékik: Jöjjetek és lássátok meg. Elmenének és megláták, hol lakik; és Nála maradának azon a napon: volt pedig körülbelül tíz óra. 41 A kettő közül, akik Jánostól ezt hallották és Őt követték, András volt az egyik, a Simon Péter testvére. 42 Találkozék ez először a maga testvérével, Simonnal, és monda néki: Megtaláltuk a messiást (ami megmagyarázva azt teszi: Krisztus); 43 És vezeté őt Jézushoz. Jézus pedig reátekintvén, monda: Te Simon vagy, a Jóna fia; te Kéfásnak fogsz hívatni (ami megmagyarázva: Kőszikla). 44 A következő napon Galileába akart menni Jézus; és találkozék Fileppel, és monda néki: Kövess Engem! 45 Filep pedig Bethsaidából, az András és Péter városából való volt. 46 Találkozék Filep Nátánaellel, és monda néki: Aki felől írt Mózes a Törvényben, és a próféták, megtaláltuk a názáreti Jézust, Józsefnek fiát.
b. Kutató-mentő misszióban veszel részt, és környezetedre befolyást tudsz gyakorolni, amelyet az Úr tett lehetővé számodra.
c. Kényszeríteni fogod az embereket, hogy bejöjjenek Isten országába vagy kimented magad?

3. Isten hétköznapi embereket hív el. Istennel válnak nem hétköznapivá.

a. A tizenkét tanítvány hétköznapi ember volt, különböző háttérrel rendelkeztek.
b. Péter, András, Jakab és János halászok voltak.
c. Simon Péter zelóta volt, ami az jelentette, hogy egy erőszakos, radikális, politikai párthoz tartotzott, amely gyűlölte a római kormányt (a pénzbeszedőket).
d. Máté adószedő volt. (Kormányzati, NAV-os ügyintéző)
e. A több hat, amennyire tudjuk, átlagemberek voltak.
f. A tizenkét tanítvány nem volt farizeus, sadduceus, illetve nem töltöttek be vezető tisztséget a gyülekezetben, amikor Jézus elhívta őket.
g. Tizenkét hétköznapi ember volt különféle háttérből, akiket Krisztus elhívott tanítványainak. Ma az Egyház ezt a tizenkettőt "szentekként" emlegeti.
h. Te is olyan hétköznapi ember vagy, akit Isten használni fog nem hétköznapi dolgok elvégzésére.

4. Ha Jézust követed, Ő emberhalásszá tesz.

a. Máté 4:19: És monda nékik: Kövessetek Engem, és azt művelem, hogy embereket halásszatok.
b. A mi történetünk - találkoztunk Istennel - elkezdtünk bizonyságot tenni a családunknak, a barátainknak és a munkatársainknak.
c. Sokakat azok közül, akiket az Úrhoz vezettünk, saját autónkkal elvittük az istentiszteletekre. Olyan sokan akartak velünk jönni, hogy Jennifer a saját autójával ment, én pedig a cég minibuszát használtam.
d. Elkezdtünk egy bibliakört az irodánkban / Jennifer járta az idősotthonokat és a lakóházakat, és hirdette Jézus Krisztus evangéliumát.
e. A pásztorunk megdöbbent, hogy milyen sok embert hoztunk a gyülekezetbe, és megkérdezte, honnan jön ez a tömeg. Jennifer megmutatta neki, magával vitte lélekmentő kőrútjára. Ennek eredményeként a pásztor megkérte Jennifert, hogy tanítsa meg az egész gyülekezetnek, hogy hogy lehet lelkeket megmenteni, és szombatonként evangélizálási napot hirdetett meg.
f. Ha Jézust követed, Ő emberhalásszá fog tenni.

5. Hiszed, hogy az Úr, Aki a mennyet és a földet teremtette téged is használni tud, hogy legalább egy embert megtéríts?

a. "András Hadművelet" kártya - készíts listát, legalább hét hitetlen vagy visszaesett családodról/barátodról, akik a környezetedben élnek.
b. Imádkozz a listádon levőkért, hogy megtérjenek. Kérd az Urat, hogy adjon neked kedvességet. Hívd el őket a gyülekezetbe - ha lehet, menj el hozzájuk, és ajánld fel nekik, hogy autóval elhozod őket.
c. Lelkigondozz minden fristt megtértet - imádkozz velük és tedd őket tanítványokká.
d. Tanítsd meg őket, hogy mostmár őket is megbízta az Úr azzal, hogy megosszák a hitüket - írasd le velük egy papírra azoknak a családtagjaiknak és barátaiknak nevét, akiknek szükségük van Jézusra - segíts nekik a bizonyságtételben.
e. Isten pont erre az időre helyezett ide a földre, hogy az örökkévalóságra gyümölcsöt teremj.
f. Mindenki megtérít egyet - mindenkit tanít egyet - tanítványokat nevelünk - sokasodunk - megmentjük az elveszetteket bármi áron!

Rodney H. Browne gyülekezetének evangélistája