2016. február 16., kedd

Heidi Baker - A csoda születése - Előszó

"A csoda születése" olyan könyv, amit kevés ember tudott volna megírni - legalábbis jól megírni. Ahhoz, hogy egy ilyen könyv átütő legyen, a szerzőnek egy természetfeletti életvitelből kell merítenie, ami nemcsak a modern időkben ritka, hanem az egész egyháztörténelemben az. Ezen szerző esetében az életstílus a Bibliával való összhang csodabirodalma. Ezt elsőre láttam.

Rolland és Heidi Bakerrel való barátságom mintegy tizenhat évre nyúlik vissza. Figyeltem, ahogy ezek a “kifogyott” típusú istenszeretők az áttörések olyan országába lépnek be, amiről kevesen álmodnak is akár. Nem felejtem el az egyik látogatásomat Mozambikba, mikor is két vak ember meglelte az útját az Iris Global-táborba Pembában. Miután röviden imádkoztunk felettük, hallottam, hogy Heidi azt mondja: Gyertek vissza holnap és látni fogtok! A rákövetkező nap vasárnap volt.

Ahogy egy új nap hajnalodott, a bázisuk aktivitási szintje drámaian megnőtt, ahogy sokan a közösségükből elkezdtek összegyűlni, hogy ünnepeljék Isten jóságát a vasárnapi dicsőítő szolgálat alkalmával. Krisztus teste ezen híveinek a dicsérete szenvedélyes volt és csaknem időtlen. Minden volt, csak rituális vagy jelképes nem az Isten iránti ragaszkodásukban.

A vakok visszajöttek az instrukciónak megfelelően. Az állapotukat az tette különlegessé számomra, hogy egyiküknek eredetileg fehér szemei voltak. Se pupilla, se szivárványhártya, se semmi. Egy nagyon rövid ima után mindkét ember látott. Az eredetileg fehér szeműnek ekkor már vadonatúj, gyönyörű, barna szemei voltak. Mindketten örvendezve jutottak hitre Jézusban aznap, és csatlakoztak az új hívők menetéhez az utcán át az óceánig, ahol megkeresztelték őket. Gyönyörű volt. Tökéletes volt.

Mivel Bakerék a világnak ezen az oly kétségbeesett részén laknak, és mert a legnehezebb eseteket keresik, amiken keresztül be lehet mutatni Isten szeretetét, többet tapasztalnak mint a részvételüket a tragédiában és bánatban. Senkit nem ismertem, aki a hitének nagyobb kihívásával szembesült volna, mint Rolland és Heidi Baker. De az öröm uralkodik mindenek felett. Láttam, ahogy az elviselhetetlen veszteségeket túlhaladták az elsöprő találkozások és áttörések, amik csak Isten jóságából fakadhatnak.

Azért említem ezt, mert fontos, hogy az olvasó tudja, hogy ez a könyv nem egy jó találkozásból, vagy egyetlen jó élményből bukkant elő. Sem nem osztályterem-teoretikusoktól nyerte a keletkezését. Sok-sok könnyel kovácsolódott ki, a hányattatások tüzében. De mindezek után a királyság evangéliumának eljövetelét látjuk, azzal a szépséggel és erővel eljönni, ami megmondatott az Írásokban. És abban az esetben, ha azt gondolnád, ez az egész csak különösen tehetséges embereknek való, ott van a Baker-szolgálat által ellátott gyerekek serege, ami egyike a legjobbaknak abban, hogy egy lehetetlen helyzetből csodát hozzon elő.

A háttér ismeretében valószínűleg jobban értékeled majd, ahogy Heidi át tudja adni azt az ingyen való éleslátást, és az értékes kulcsát annak, hogyan kell Isten ígéreteiből élni a saját életedet. Ez a könyv bátorítást és bölcsességet fog Neked adni, bárhol is tartasz az utadon. Saját élettörténetén keresztül mutatja meg az Istentől kapott ígéret megragadásának a fontosságát, amíg az a beteljesüléséig jut. Évek óta érzem, hogy Mária, Jézus anyja, szokatlan bepillantást nyújt nekünk az utolsó napok életvitelébe, hogyan is hozhatjuk el a csodát a világnak. Heidi éppen ezt teszi - briliánsan. Közelről nézi, hogyan igazgatta Mária szívét és életét oly sok kihívást jelentő körülmény közepette. Akár egy lehetetlennek tűnő ígéret elfogadásának állomásán vagy a környezeted reakciói között navigálsz, mint Mária, vagy bölcsességet keresel valami azelőtt sosem látottban, ez a könyv közelebb fog vonni téged az Atyához, és nagyszerű eszközöket fog adni az utadon való boldoguláshoz.

Heidi megvilágítja a központi kulcsát, hogyan tartsuk a bensőséges kapcsolatot utunk középpontjában, és arra hívja az olvasót, hogy tegye le az életét, adja át magát, és vesszen el Isten szeretetében. Figyelem ő és Rolland életét évek óta, és meg vagyok győződve róla, hogy ez van az Istenben való sikerük szívében.

Az Úr azt mondta Heidinek: csak ha együttműködsz, akkor fogsz betakarítani az aratáskor. Heidi elmagyarázza a Krisztus testével való partnerség örömét és erejét, és megosztja a látását arról, hogy a következő generációt felnőve és saját sorsa felé futva lássuk ígéreteket hordozva, amik túlmutatnak egy generáción, és így lássuk Isten szeretetének a megsokszorozódását a világban.

Ez a könyv inspirálni, bátorítani fog téged, és nagyfokú világosságot fog nyújtani neked a következő életszakaszodban Istennel.

Bill Johnson
Bethel Church,
vezető lelkész

Fordította: Mihályi Dorottya