2016. január 14., csütörtök

Rodney H. Browne - Örömkiáltás

Alapige:

És énekelének, dícsérvén az Urat és hálát adván Néki, mert jó, mert mindörökké van az Ő irgalmassága Izráelen! és mind az egész nép nagy felszóval kiáltott, dícsérvén az Urat, hogy az Úr házának alapköve immáron letétetett! 12 Nagy sokan pedig a papok és a Léviták és a családfők közül, a vének, akik látták az első házat, mikor alapot vetettek most e háznak az ő szemük előtt, nagy felszóval sírtak, sokan pedig örömükben nagy felszóval kiáltottak; 13 Úgy, hogy a nép nem tudta megkülönböztetni az örömben való kiáltást a nép siralmának szavától, mert a nép kiáltott nagy felszóval, és ez a szó messze földre meghallatott. Ezsdrás 3:11-13

1. A történelmi vallás mindent megtett, hogy szájkosarat tegyen az Egyházra.

a. Csend. Templom.
b. Kálvin János - Genfből származó szellemi vezető - megpróbálta irányítani az emberek külső viselkedését. Betiltotta a zenét, a hangszereket és mindenfajta szórakozást. Betiltotta a szerencsejátékot, az alkoholfogyasztást, a táncot és a kihívó öltözködést. Azonban az öröm külső megnyilvánulásait is betiltotta. Nem lehetett világos ruhába járni. Egy embert azért büntettek meg, mert mosolygott gyermeke keresztelőjén.

2. Mit mond a Biblia?


a. Zakariás 9:9 - Örülj nagyon, Sionnak leánya, örvendezz, Jeruzsálem leánya! Ímé, jön néked a te királyod; igaz és szabadító Ő; szegény és szamárháton ülő, azaz nőstényszamárnak vemhén.
Lukács 19:28-44
c. 36-40. vers - És mikor Ő ment, az ő felsőruháikat az útra teríték. 37 Mikor pedig immár közelgete az Olajfák hegyének lejtőjéhez, a tanítványok egész sokasága örvendezve kezdé dícsérni az Istent fenszóval mindazokért a csodákért, amelyeket láttak; 38 Mondván. Áldott a Király, Aki jő az Úrnak nevében! Békesség a mennyben és dicsőség a magasságban! 39 És némelyek a farizeusok közül a sokaságból mondának Néki: Mester, dorgáld meg a Te tanítványaidat! 40 és Ő felelvén, monda nékik: Mondom néktek, hogyha ezek elhallgatnak, a kövek fognak kiáltani.
d. Az örömnek hangja van - amit nevetésben és kiáltásban fejezünk ki.

3. Sokan elvesztették kiáltásukat.

a. Az emberek a sport-, és más rendezvényeken kiabálnak.
b. De a templomban csendben vannak.
c. Emeld fel a hangodat.
d. Emeld fel a hangodat magasan [erővel].
e. Ézsaiás 40:9 - Magas hegyre menj fel, örömmondó Sion! Emeld föl szódat magasan, örömmondó Jeruzsálem! Emeld föl, ne félj! Mondjad Júda városainak: Imhol Istenetek!
f. Nagy kiáltás.
g. 1 Sámuel 4:5 - És mikor az Úr frigyládája a táborba érkezék, rivalgott az egész Izráel nagy rivalgással, hogy megrendüle a föld.
h. Harsogjatok Istennek vígságos szóval.
i. Zsoltár 47:2 - Ti népek, mind tapsoljatok, harsogjatok Istennek vígságos szóval.
j. Ézsaiás 12:6 - Kiálts és örvendj, Sionnak lakosa, mert nagy közötted Izráelnek Szentje!
k. Örömkiáltás.
l. Zsoltár 5:12 - És majd örülnek mindnyájan, akik bíznak Benned; mindörökké vígadjanak, és Te megoltalmazod őket, és örvendeznek Tebenned, akik szeretik a Te nevedet.

4. A falak leomlanak.

a. Józsué 6:1-21
b. 20. vers - Kiálta azért a nép, mihelyt kürtölének a kürtökkel. Lőn ugyanis, amint meghallá a nép a kürtnek szavát, kiálta a nép nagy kiáltással, és leszakada a kőfal magától, és felméne a nép a városba, ki-ki az előtte való helyen, és bevevék a várost.

5. Itt az ideje az örömkiáltásnak!

a. A kőfalak leomlanak.
b. Teljes győzelem.