2016. január 8., péntek

Philip Yancey és Tim Stafford - Miért beszél Jézus példázatokban?

Máté 13,10 A tanítványok odamentek hozzá, és megkérdezték tőle: „Miért beszélsz nekik példázatokban?”

Az írók régóta csodálattal szemlélik Jézusnak azt a képességét, ahogy mélységes igazságokat példázatokkal, vagyis rövid és tanulságos hétköznapi történetekkel tesz érthetővé. Mindenki szereti a történeteket, melyeknek további előnye, hogy megjegyezni is könnyebb őket, mint az elvont fogalmakat vagy a logikai levezetéseket. Jézus olyan képeket használt, amelyek megragadták a földműves és halász emberek érdeklődését, akik közül sokan írástudatlanok voltak. Az evangéliumok mintegy harminc mesteri példázatot örökítenek meg.

A 13. fejezetben olvasható történeteket Jézus egy csónakban ülve mondja a tó vizén, amely felerősíti hangját az összegyűlt hatalmas sokaság felé. Mivel a hallgatóság mindennapi életéről szólnak – földművelésről, kenyérsütésről, elásott kincsek felkutatásáról, halászatról –, a történetek ébren tartják érdeklődésüket.

Amikor Jézus később felfedi a példázatok mélyebb értelmét tanítványai előtt, arról is beszél, hogy a példázatok megrostálják a hallgatóságot. Azok a kíváncsiskodók, akik csupán szórakozást keresnek, néhány elgondolkodtató történettel mehetnek haza, a komolyabb érdeklődők azonban visszatérnek majd, hogy jobban megértsék a történeteket.

Isten országának törvényei

Ez a fejezet azokat a példázatokat tartalmazza, amelyeket Jézus a „mennyek országáról” mondott. Máté evangéliuma harminckét alkalommal használja ezt a kifejezést. Bár Jézus nem határozza meg a fogalom jelentését, példázatai pontos képet adnak Isten országának természetéről. Ellentétben a földi országokkal, ennek az országnak nincsenek földrajzi határai, és nem lehet megjelölni a térképen sem. Polgárai ellenséges terepen élnek, nem védi őket fegyverrel őrzött határ. Jézus mégis a mennyek országának nagyarányú növekedéséről beszél, annak ellenére, hogy az ellenséges környezet a pusztítására tör.

Összességében, a „mennyek országa” Isten uralmát jelenti a világban. Polgárai mindazok, akik hűségesen követik Isten akaratát. Jézus hangsúlyozza, hogy ez az új királyság nagy előrehaladást jelent Isten tervében: „aki a legkisebb a mennyek országában”, az még Keresztelő Jánost is felülmúlja (11,11).

A tanítványok, akiknek a hatalomról és a vezetésről alkotott fogalmai sokkal hagyományosabb elképzelésen alapultak, nem képesek teljesen megragadni Jézus gondolkodásmódját Isten országával kapcsolatban. Minduntalan arra kérik, hogy magyarázza el nekik példázatait, még akkor is, amikor éppen a magasabb státuszért versengenek egymással. Csak Jézus halála és feltámadása után kezdik megérteni, hogy mi volt az ő küldetése a földön.