2015. október 20., kedd

Joyce Meyer - Kegyelmed éltet - A kegyelem ereje 18.

Óvakodj a túlzásoktól

Van egy mondás, amit érdemes megjegyezni: A túlzás az ördög játszótere.
Általában nem a normál tervezéssel van a probléma, hanem a túlzott tervezéssel. Gondot okoz, ha elveszik az egyensúly. Annyira elveszünk a részletekben, hogy nem látjuk a nagy képet. Annyira el vagyunk azzal foglalva, hogy mindennapi életünk legapróbb részleteit is figyelemmel kísérjük, hogy elfelejtünk élni és az életet élvezni.

És ez a túlzás.

Egy nagyon egyszerű megoldást kínálok neked ahhoz, hogy eldönthesd, a normál tervezéstől és előkészületekről áttértél-e az aggódásra és racionalizmusra: ha frusztráltnak és elveszettnek érzed magad, túl messzire mentél. Nagy segítséget jelentett az életemben, amikor az Úr ezt elmagyarázta nekem.

Ne feledd: valahányszor frusztráltnak és elveszettnek érzed magad, ez annak a jele, hogy kikerültél a kegyelem alól, és te cselekszel. Ha valamilyen probléma van az életedben, és nem tudod, hogyan oldd meg, nem arra van szükség, hogy még jobban agyalj rajta, neked több kegyelem kell. Ha nem látod a megoldást, az Úrra van szükséged, aki megmutatja neked. Minél többet aggódsz és okoskodsz, minél többet rágódsz és erőlködsz, forgatod a problémád az agyadban, annál valószínűtlenebb, hogy megoldást találj.

A Szent Szellemre kell hallgatnod, minél inkább a test cselekedeteire figyelsz, annál kisebb az esélye annak, hogy felismerd Isten megoldását a problémára. Isten Igéje azt mondja, hogy kövessétek a békességet (Zsidó 12:14). Az okoskodás és racionális gondolkodás nem vezet békességhez. Csupán zavart eredményez.

Isten békéje

És az Istennek békessége [a lélek harmóniája] uralkodjék [mint bíró cselekedjen] a ti szívetekben [az elmétekben felmerülő kérdéseket ebben a békés állapotban rendezzétek], amelyre el is hívattatok [azért, hogy éljetek] egy testben [Krisztus testében]; és háládatosak [elismerőek] legyetek [mindig magasztaljátok Istent].
Kolosse 3:15

Ez a nyugalom érkezett el az életembe, amikor tudatosult bennem, hogy nem nekem kell mindenre megoldást találnom. Boldogan kijelenthetem, hogy megszabadultam a magyarázkodástól, okoskodástól. És ha én megszabadulhattam tőle, akkor te is, mivel én voltam az érvelés világbajnoka. Mindenre volt valami hathatós érvem. Egész életemben járt az agyam, próbáltam kiokoskodni, mit is kellene tennem.

Észre kell vennünk, hogy ez a test cselekedete. Persze vannak olyan személyiségtípusok – mint például én – akik hajlamosabbak a racionalizmusra, mint mások. A gondolkodó típus hajlamos órákig ülni és egy problémán rágódni, azt találgatva, mi lehet a megoldás. Természetesen én is ezt csináltam. Azzal indult a reggel, hogy a kávézgatás közben a problémáimon agyaltam.

Neked ki a barátod: a problémáid vagy Isten? A cselekedetek vagy a kegyelem munkálkodik?

Fordította: Berényi Irén