2017. január 9., hétfő

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 7.

"Oh, vigyázzatok, vigyázzatok ti, akik a szövetség vére által megszenteltettetek, ne lássátok a szövetséget valami szentségtelen dolognak. Meglássátok, hogy ne tegyétek a testeteket, amelyet már Isten szolgálatába állítottatok, a bűn rabszolgájává (Róm 6.6) vagy a ti testetek tagjait a tisztátalanság szolgálatára (Róm 6.19) Különben meghallhatjátok majd az ítélő angyalok kiáltását azon az órán: "Megmérettél és könnyűnek találtattál".
Charles Spurgeon

"A bűn atyja az ördög, társa a szégyen és zsoldja a halál."
Thomas Watson

"Mihez hasonlítható a bűnös? Ahhoz aki meglát egy nyitott bilincset és belehelyezi a kezeit."
Talmud

Ha jobban belegondolsz, a bűn valójában őrültség. És mint Isten újjászületett gyermekei, őrültnek kell lennünk ahhoz, hogy bűnben éljünk. Szeretjük Jézust, tetszeni akarunk neki, hiszünk az Ige állításaiban - és mégis bűnt követünk el! Miért? Ennek így semmi értelme.

Következzen néhány újabb gondolat, amely segít elűzni az őrületet és visszahozza a józan észt. Fedjük fel a bűn bolondságát itt és most.

5. A bűn lealacsonyít és megaláz.

Gondoljatok valami hírességre, az elnökre, egy élsportolóra, egy kitűnő pedagógusra, egy Nobel-díj nyertesre, aki éveket dolgozott azért, hogy elnyerje az emberek tiszteletét és megalapozza hírnevét. És aztán figyeljétek meg mi történik a hírnévvel ha durva bűnt követ el és ez kitudódik. Minden megváltozik. A jó híre beszennyeződik és már teljesen másnak látod őt. A hírnéven folt esik, megpecsételődik. (Leírhatod, mint az élet egyik alapelvét: A bűn megpecsételi a bűnöst.)
Mind a nagy teljesítmény, a nehezen kiérdemelt népszerűség kompromittálódik egy perc alatt.

Milyennek látod a rajongott, nagydarab futballjátékost mikor kiderül róla, hogy homoszexuális kapcsolatai vannak vagy a tehetséges színészt akiről kiderül, hogy veri a feleségét? És mit gondolsz az Év Női Tanáráról, mikor megtudod róla, hogy öt abortusza volt? És mennyire látod felkentnek azt az erőteljes prédikátort akiről kiderült, hogy pornófüggő? Mennyire lealacsonyodnak ezek az emberek a szemünkben. Egész életük megfertőződött, teljesítményeik értéktelenek lettek. A fájdalmas megszégyenülés sosem éri meg, hogy engedjünk a bűnnek. Bűnözni ostobaság!

A Prédikátor szavaival: " A megholt legyek a patikáriusnak kenetit megbüdösítik, megerjesztik; azonképpen hathatósabb a bölcseségnél, tisztességnél egy kicsiny balgatagság." (Préd 9:21) Azok a kis halott legyek az egész készítmény vegyületeit megváltoztatják és a finom illatból undorító, orrfacsaró bűz lesz. Gondolj csak a Nobel-díjas tudós mai életből hozott példájára, egy briliáns, befolyásos szakember, akit elfogtak kisfiúkkal való szexelés közben a Fülöp szigeteken. Hogyan látjuk őt most? Salamon így figyelmeztet: " Aki pedig asszonnyal paráználkodik, bolond; a ki magát el akarja veszteni, az cselekszi ezt! Vereséget és gyalázatot nyer, és az ő gyalázatja el nem töröltetik."(Péld 6:32-33)

Miért tennél hát ilyet batárom, ha életed hátralevő napjaiban szégyenkezned kell majd miatta? Értelme csak annak van, hogy olyan dolgokat tégy amelyek után jól érzed majd magad. Ne töltsd a következő öt évet - vagy többet - azzal, hogy gyötröd magad azt mondogatva: milyen bolond voltam. Most légy bölcs, mielőtt elesnél.

Kérdezd meg Sámsont megérték-e a szexuális kicsapongások? Kérdezd a megszégyenült pásztort, aki pénzt lopott az adakozási összegből, hogy megtenné e újra? Kérdezd a teherbe ejtett tinédzsert, az ő rég messze járó Mr. Csodálatosa valóban csodálatos-e? És aztán kérdezd meg mindhármukat, hogyan érzik magukat az elkövetett bűn miatt? Borzalmasan, mindhárman ezt kiáltanák. Igen, a bűn megaláz és lealacsonyít azzal amit tesz veled és azzal ahogy érzel miatta.

A Sátán szereti kigúnyolni az emberi fajt. Szereti látni, ahogy férfiak és nők, Isten teremtésének koronái tűt szúrnak a karjukba, fajtalankodnak, lelövik és megkéselik egymást, koldulnak egy újabb italért, transzvesztitának öltöznek, nemi úton terjedő betegségekben haldokolnak, bűneikben fetrengenek, elmerülnek a szégyeneben és teljesen megzavarodnak. Az ördög szeret megalázni minket.

Gondolj megint Sámsonra, a hatalmas szabadítóra, az egyik legerősebb, természetfölötti kenettel megáldott emberre az Igében, de aztán a szemeit kiszúrják, a lábain bronz bilincsek, a börtön malmában őröl, nevetség tárgya Isten ellenségeinek a szemében. Az ellenségnek akik azelőtt megverettek, rémülten menekültek előle. És a kéjvágy az, ami idejuttatta. (Sokszor rámutattak már, hogy Sámson első feljegyzett szavai az írások szerint : "Egy nőt láttam"... [Bír.14.2] és ez egy filiszteus nő volt ráadásul.) Az ördög gyönyörködik benne, ha jelen létezésünket élő pokollá változtathatja.

De Jézus dicsőséggel és tisztességgel szeret megmosni bennünket. Nem csak a pokoltól váltott meg, de szeretettel és együttérzéssel koronáz meg minket. (Zsolt. 103.4) A vérével megmos, megszabadít a bűneinktől és királyi papokká tesz minket, hogy szolgáljuk Istent az Atyát örökké. (Jel 1:5-6) Az Ő családjába fogad bennünket és nem szégyell fivéreknek és nővéreknek hívni minket. (Zsid 2.11) Ezeket tette a Megváltó! Ő felemeli és nem lenyomja az életünket.

Tehát legközelebb ha a bűn kísért, gondolj a Megváltóra helyette. Ahogy ellenállsz a lelked ellenségének, a Barátod ott lesz veled, hogy megerősítsen és segítsen megállni.

Fordította: Korányi Tamás