2013. március 17., vasárnap

Rick Warren - Ne csak olvasd, fogadd is el Isten igéjét

"Ezért tehát szabaduljatok meg minden gonoszságtól és aljas szokástól. Vessétek alá magatokat Istennek és fogadjátok el az igét, amit Ő a szívetekbe ültet, amely meg tud menteni benneteket." (Jakab 1:21)


Akkor fogjuk Isten szavát meghallani, ha nyitott és befogadó hozzáállással hallgatjuk és elfogadjuk. A magvető példázata azt illusztrálja, hogy a mi felfogó képességünk meghatározza azt, hogy Isten szava meggyökerezik-e bennünk, és, hogy gyümölcsöt fog-e hozni. Jézus három fajta elutasító viselkedésről beszél - zárt gondolkodásmód (kemény talaj), felszínes gondolkodásmód (sekély talaj), és zaklatott gondolkodásmód (talaj sok gazzal) - és aztán azt mondja, "Vigyázzatok tehát, hogyan hallgatjátok!" (Lukács 8:18a).

Amikor úgy érzed, hogy nem tanulsz semmit egy prédikációból vagy egy tanításból, meg kell vizsgálnod a hozzáállásodat, különösen ami a büszkeségedet illeti, mert Isten a leguntatóbb tanítón keresztül is tud szólni hozzád, ha megalázod magad és befogadó vagy. Jakab ezt tanácsolja: "...szelíden (gyengéden, szerényen) fogadjátok a belétek (szívetekbe) oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket." (Jakab 1:21b).