2013. március 20., szerda

Tom Marshall - A kapcsolatok megértését segítő fogalmak 1.


Lát­tuk, hogy a kap­cso­la­tok le­het­sé­ge­sek és szük­sé­ge­sek az em­ber szá­má­­ra, mi­vel Is­ten kez­det­től fog­va így ter­vez­te meg az éle­tün­ket. De mi­­e­­lőtt to­vább­men­nénk, szük­sé­günk van né­hány alap­ve­tő fo­ga­lom meg­­ha­tá­ro­zá­sá­ra, ame­lyek se­gí­te­nek majd át­hi­dal­ni azt a sza­ka­dé­kot, amely a kap­cso­la­tok ál­ta­lá­nos de­fi­ní­ci­ó­ja és azok kö­zött a spe­ci­á­lis kap­­cso­la­tok kö­zött tá­tong, ame­lyek­ben nap mint nap részt ve­szünk. Ezek a fo­gal­mak a kap­cso­la­tok két alap­ve­tő tí­pu­sát érin­tik, és két olyan alap­ve­tő di­men­zi­ót ír­nak le, ame­lyek gya­kor­la­ti­lag min­den kap­cso­­lat­ra al­kal­maz­ha­tók. Az el­ső fo­ga­lom meg­ér­té­se ér­de­ké­ben la­poz­zunk Mó­zes el­ső köny­vé­hez, amely két, egy­más­tól meg­le­he­tő­sen kü­lön­bö­ző tí­pu­sú kap­cso­lat ere­de­tét jegy­zi fel:

1. Eszközül szolgáló vagy együttműködésre épülő kapcsolatok, és
2. Beteljesítő vagy társas kapcsolatok

Eszközül szolgáló kapcsolatok

Az I. Mózes 26: 28-at általában teremtési vagy uralmi megbízatásnak szok­­ták nevezni, amivel Isten ruházta fel az embert a teremtett vi­lág­ban.

“Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodal­ma­tok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csú­szó-mászó mindenféle állaton.”

A parancs és a felhatalmazás az embernek szól, a férfinak, a nőnek és az elszaporodott embereknek, ami az emberiség egészét jelenti. Isten te­rem­tő munkája gondnokának lenni együttműködést jelent, amelyben az emberek egyesítik erőfeszítéseiket és adottságaikat, hogy közösen te­­gyék meg azt, amire önállóan képtelenek lennének. Figyeld meg, hogy ez kezdetben együttműködés volt, nem versengés! Ezt a fajta kap­cso­latot eszközül szolgáló kapcsolatnak is nevezhetjük, ami azt je­len­ti, hogy egy bizonyos cél elérését szolgálja. Az egyén azért lé­te­sít va­la­ki­vel kapcsolatot, hogy elérjen egy bizonyos célt, megvalósítson egy közös célkitűzést. A kapcsolat eszköz, amely ennek a célnak az el­é­ré­sét szolgálja, és ha nem létezne az a bizonyos célkitűzés, akkor sem­mi sem késztetné az embereket arra, hogy kapcsolatra lépjenek egy­más­sal. Sok kapcsolatunk ebbe a kategóriába tartozik, például a mun­ka­adó és a munkavállaló, a tanár és a diák, vagy a kereskedő és a fo­gyasz­tó közötti kapcsolat. Ezeknek a kapcsola­tok­nak lehet ugyan olyan vonatkozásuk is, amelyek társadalmi elismeréssel járnak, de az adott célkitűzés nélkül nem maradnának fenn.