2013. március 27., szerda

Tom Marshall - A kapcsolatok megértését segítő fogalmak 5.


2. Isten úgy alkotott meg minket, hogy szükségünk van intimi­tás­ra, mivel csak az intimitás szabadíthat meg minket a magá­nyos­ság­tól.
Az Ige egyik legfigyelemreméltóbb megállapítása Ádámra vonatko­zik. Az Édenkertben élő, romlatlan Ádámról ezt mondja Isten: “Nem jó az embernek egyedül lenni”.8 Az embernek szüksége van a saját faj­tár­sa­i­val való intimitásra, ezért Isten kivette az asszonyt a férfi ol­da­lá­ból, hogy mindkettőjük számára gondoskodjon intimitásról. Szoros kap­cso­la­tunk közös intimitásában megérintjük egymás szellemét, és lé­nyünk legrejtettebb része többé nem lesz magányos, hanem el­fo­ga­dás­ban, megerősítésben, szeretetben részesülünk, és életet kapunk egy­más­tól.

3. Az intimitás sebezhetővé tesz minket, mivel lebontjuk a kö­zöt­tünk álló falakat, és mindig szerepelnek benne az érzelmek.
Egy intim kapcsolatban nemcsak a szeretetre és a megerősítésre va­gyunk nyitottak, hanem a sérülésekre is, mivel amit megosztunk a má­sik­kal, amit leleplezünk előtte, azt félre lehet érteni, és fel lehet el­le­nünk használni. Az elutasítás lehetőségét is kockáztatjuk, mert meg­tör­tén­het, hogy amikor intimitást kínálunk vagy keresünk, akkor fi­gyel­men kívül hagynak minket. Ezenkívül, mivel egy intim kap­cso­lat­ban mindig szerepet játszanak az érzelmek, a kapcsolat összeomlása min­dig nagyon fájdalmas, és érzelmileg letaroló hatású lehet.

4. Az intimitás kizárólag elkötelezett kapcsolatokban maradhat élet­ben.
Világosan meg kell értenünk az intimitás és az elkötelezettség közötti össze­kö­tő kapocs természetét. Lehetnek olyan kapcsolataink, amelyek va­lós elkötelezettséggel járnak ugyan, mégsem igényelnek feltétlenül ko­moly intimitást a résztvevőktől. Ez gyakran igaz olyan kap­cso­la­tok­ban, amelyek elkötelezettségre épülnek, és egy közös cél meg­va­ló­sí­tá­sá­ra jöttek létre. A kérdés másik oldala viszont az, hogy mivel az in­ti­mi­tás sebezhetőséget okoz, a résztvevőknek elkötelezettségre van szük­­sé­gük ahhoz, hogy biztonságban érezhessék magukat. Ez még olyan kapcsolatokra nézve is igaz, amelyekben az intimitás speciális és időleges, mint például egy lelkigondozás során. A lelkigondozásra szo­ru­ló ember csak akkor fogja vállalni a kockázatot, hogy feltárja éle­té­nek és problémáinak intim részleteit, ha meg van győződve arról, hogy tanácsadója komolyan odaszánta magát arra, hogy segítsen neki.
Ma annak a tragédiának vagyunk a szemtanúi, hogy az emberek só­vá­rog­nak az intimitás után, mégis annyira félnek az elkötele­zett­ség­től, hogy elkötelezettség nélküli kapcsolatokban keresik az in­ti­mi­tást, ezért újra meg újra letaroló hatású sérüléseket szenvednek.