2013. január 27., vasárnap

Tom Marshall - A visszafordult ember


Az embernek vissza kell fordulnia, mert valóban felfordult állapotban van. Helyre kell állnia, hogy újra a megfelelő része legyen felül. Az Evangélium jó híre az, hogy az idők teljességében eljött Krisztus: az utolsó Ádám, az életadó Szellem, hogy az ember szellemi lényét újjáteremtse. Az újjászületés tapasztalatában az ember szellemét Isten újjáteremti és visszaállítja az Önmagával való szeretetkapcsolatba. Az újjászületés mely részünket érinti? Nem a testünket, nem a lelkünket, hanem szellemünket: "Ami testtől született, test az; és ami Szellemtől született, szellem az." (János 3:6.).
Atyánk, az Isten a szellemünk Atyja (Zsidók 12:9.) és szellemünk az, "mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben" (Efézus 4:24.).
A megváltás azonban nem fejeződik be a szellemnél. Krisztus azért halt meg, hogy az egész embert megváltsa, de ezt az ember eredeti teremtési rendje szerint valósítja meg. Az ember teremtésekor eredetileg nem történt hiba: a terv tökéletes volt. A megváltás pedig nem sérti meg ezt a tervet. Ezért a megváltásnak az ember természetével kapcsolatban két lépést kell tartalmaznia:

 1. Az emberi szellemnek nem csak az életkapcsolata állt helyre Istennel, hanem a szellem visszakapta vezető helyét is a lélek és a test fölött.
 2. A léleknek a Kereszthez kell jönnie ahhoz, hogy megváltást nyerjen - nem elpusztítani kell a lelket, hanem a léleknek le kell mondania uralmi törekvéseiről. Csak így szabadulhat fel.

"Mert aki meg akarja tartani az ő (lelki) életét, elveszti azt; aki pedig elveszti az ő (lelki) életét énérettem, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de az ő lelkében (lelki életében) kárt vall? Avagy mi­csoda váltságot adhat az ember az ő lelkéért (lelki életéért)?"
(Máté 16:25-26.)

Amikor a lelki élet elvész (azaz letesz kormányzási jogáról) és az emberi szel­lem megtelik Szent Szellemmel, a Szellem ereje felszabadul az emberi szellemben, hogy megszentelje és összhangba rendezze a lélek képességeit és meggyógyítsa a tes­tet. A katolikus karizmatikus mozgalom tagjai használnak egy kifejezést a Szent Szel­lem­be való bemerülésre, és ez a "Szellem felszabadítása" amit ők maguk találtak ki. Ta­lán akaratlanul, de jó szellemi ösztönnel tapintottak rá a Szellembe való bemerülés egyik leglényegesebb szempontjára - ennek az élménynek mindent átható ter­mé­sze­té­re. Isten terve mindig az volt, hogy a Szent Szellem hatalma és tekintélye áthassa az em­ber egész életét, de sorrendben: (1) a szellemét, (2) a lelkét és (3) a testét.
"...Akiben pedig nincs a Krisztus Szelleme, az nem az Övé. Hogyha pedig Krisztus tibennetek van, jóllehet a test holt a bűn miatt, a szellem ellenben élet az igazságért." (Róma 8:9-10.)

"Mert a testre irányult elme halál; a Szellemre irányult elme pedig élet és békesség."   (Róma 8:6. angol ford.)

"De ha Annak a Szelleme lakik bennetek, aki feltámasztotta Jézust a halálból, ugyanaz, aki feltámasztotta Krisztus Jézust a halálból, megeleveníti a ti halandó testeiteket is az Ő ti bennetek lakozó Szelleme által."  (Róma 8:11.)

Látod az isteni rendet?
                                                           1. A szellem él.
                                                           2. Az elme élet és békesség.
                                                           3. Életet kap a halandó test.
E tanulmány hátralévő részének célja, hogy bemutassa, hogyan tapasztalhatjuk meg valóságosan ezt az igazságot.