2013. január 10., csütörtök

Simon Wiesenthal - Mennyit ér egy hulla? 3.


1965 decemberében Bécsben sajtókonferenciát tartottam a Hartheimben, Hadamarban, Sonnensteinben és Grafeneckben működött gyilkolási iskolákról, és felvilágosítottam az újságírókat, miféle kapcsolat állt fenn az eutanázia intézményei és a koncentrációs táborokban zajló tömeges megsemmisítés között. Elmondtam: a szóban forgó intézmények személyzetét, amely hozzászokott az elégetett holttestek bűzéhez, csaknem egytől egyig a megsemmisítő táborok vezető posztjaira léptették elő. Az ilyen jellegű karrier egyik mintapéldájaként említettem meg Franz Stangl esetét.
  Egy hónap múlva egy rossz külsejű, ápolatlan, szakadt ruhájú fickó jelentkezett az irodámban; egész beszélgetésünk alatt egyetlen pillanatra sem tudott a szemembe nézni. A sors vagy a véletlen jóvoltából megesik, hogy valaki pontosan olyannak lássék, amilyen valójában. Látogatóm közölte, hogy a Gestapónál dolgozott, bár természetesen – a gestapósok már csak így voltak ezzel – „semmi rosszat” nem követett el: – Hát mit tehettem volna? Kis pont voltam én, és most mi fizetünk meg mindenért.
  
A nyelvemre kívánkozott a megjegyzés, hogy tulajdonképpen magam is csak kis pont voltam, és mégis mindenért nekem meg a magamfajtáknak kellett megfizetnünk, de láttam, hogy a másiknak mondanivalója van, és ez a mondanivaló esetleg fontos is lehet – így hát fékeztem magam.
  – Az újságban olvastam annak a Franz Stanglnak a történetét. Az ilyen alakok miatt gyötörnek bennünket, kisembereket már a háború vége óta. Valahányszor álláshoz jutottam, egy idő után mindig rájöttek a múltamra, és én megint csak az utcára kerültem.
  – Úgy tudtam, nem követett el semmi rosszat.
  A szemben ülő férfi tekintetében egy pillanatra düh lobbant fel, de aztán a hajdani üldöző ismét visszatalált az alázatos hangnemhez. – Bezzeg a nagyfejűek, a Stangl- meg az Eichmann-félék annyi támogatást kaptak, amennyi csak kellett. Azokat kicsempészték, ellátták pénzzel meg iratokkal. De ki segít énnekem? Nézze meg ezt az inget, nézze meg az öltönyömet. Nincs munka, nincs pénz. Még egy pohár borra se telik.
  Az utóbbi állítás mindenképp valótlan volt: látogatóm lehelete elárulta, hogy a pálinka élvezetéről azért nem kellett lemondania.

  – Nézze csak – szólalt meg, minthogy én továbbra is hallgattam –, én tudom, hol van Stangl. Segíthetek, hogy megtalálja. Stangl nem segített énrajtam – hát akkor én miért fedezzem őt? – Néhány másodpercig sandán figyelt, majd hozzáfűzte: – De nem lesz ingyen.
  Kezdettől éreztem, hogy a pénznél fogunk kilyukadni. – Mennyit akar? – kérdeztem, és eszembe jutott az az ember, aki felajánlotta segítségét Adolf Eichmann felkutatásához, ha cserébe hozzásegítem a legyilkolt testvéreim szájából származó aranyhoz.
  – Huszonötezer dollárt.
  – Éppígy kérhetne kétmilliót is. Ennyi pénzem nincs.
  De a férfival lehetett alkudni. – Hát jó, akkor alkalmi árat szabok… Hány zsidót is ölt meg Stangl?
  – Hogy hányan pusztultak el Treblinkában az ő parancsnoksága idején, az pontosan soha nem fog kiderülni. Lehettek talán hétszázezren.
  A másik néhány pillanatig magában számolt; szeme ugyan nyitva volt, de látszott, hogy elsüllyedt számára a világ. Aztán egyszer csak felcsillant a szeme, mint némely pénztárgépeken csengetés előtt a lámpa: – Egy centet kérek minden egyes halottért. Hétszázezer cent – az annyi, mint hétezer dollár. Igazán nevetséges összeg.
  Az íróasztalhoz szorítottam kezem, nehogy az arcába vágjak, és iparkodtam, hogy az én tekintetem is vak legyen, mint az imént az övé; látni se akartam a képét. Lassan, nagyon lassan sikerült visszanyerni önuralmamat. A treblinkai parancsnok, hétszázezer zsidó gyilkosa fontosabb volt, mint ez a hitvány fickó, aki most várakozásteljesen állt előttem, és alighanem azt latolgatta, kihez forduljon, ha én nemet mondok az alkura.
  
– Ma egy fillért se kap tőlem – mondtam végül –, de ha Stanglt a felvilágosításai alapján valóban elkapják, akkor kifizetem a pénzt.
  – Ki kezeskedik róla, hogy betartja az egyezséget?
  – Senki. És ha nem tetszik, máris szedheti a sátorfáját.
  – Jó, jó, kár magát felizgatnia. Már most elmondom, hol dolgozik Stangl. De azt nem tudom, hogy most minek hívják. Azért áll az alku?
  – Áll, csak kezdje el.
  – Csak ha aláír egy kötelezvényt.
  Elővettem egy névjegyet, és ráírtam a hátoldalára. „E névjegy átadójának hétezer dollárt fizetek, amennyiben a tőle kapott információk alapján Franz Stanglt Brazíliában letartóztatják.”
  A másik levéltárcájába csúsztatta a névjegyet, de azért még most sem nyugodott meg. Ezúttal azt akarta: adjam becsületszavam, hogy nem kísérlem meg kinyomozni az ő személyazonosságát.
  Franz Stanglért ez az ár sem volt túl drága.
  Látogatóm csak a fenti előjáték után rukkolt ki értesülésével: – Stangl a Săo Pauló-i Volkswagen-műveknél dolgozik mint műszerész.
  
Az adat helytállónak bizonyult. Alig telt néhány hétbe, és már Stangl címét is tudtam. A linzi tartományi bíróság letartóztatási parancsa még érvényben volt, és Ausztria kérte Stangl kiadatását.
  Valamely oknál fogva a brazil rendőrség csak a karnevál után akarta Franz Stanglt letartóztatni, de a házát már 1967 február közepe óta figyelte. Két nyomozó telefonszerelőnek álcázva épp a kapujával szemben kezdett gödröt ásni. Közben persze megizzadtak, és bekopogtak Stanglékhoz egy pohár vízért. Az alkalmat megragadva azt is felderítették, van-e a háznál fegyver – tömeggyilkost másként el sem tudtak képzelni. De csupán tisztes polgári otthont láttak, házi szentéllyel, a kredencen horgolt terítőkkel. Feljebbvalójuknak azt jelentették, hogy Stangl nem fog fegyveresen ellenállni.
  Február 27-én a Săo Pauló-i rendőrfőnök felkereste a riói osztrák követséget, hogy betekintsen a portugálra fordított dokumentumokba, melyekkel Ausztria a letartóztatási és kiadatási kérelmet alátámasztotta. Minden egyes papírlap többezernyi gyilkosságról tanúskodott.
  A rendőrfőnök még aznap visszautazott Săo Paulóba, és a rendőrség már másnap reggel lecsapott – utasítás nélkül, amint később felhánytorgatták. Három rendőr egy fotóriporter társaságában beállított az egyik Săo Pauló-i kórházba, s igazolványukat felmutatva megkérték az egyik ápolónőt: hívja fel a Volkswagen-műveket és üzenje meg Stangl úrnak, hogy siessen, mert leányát autóbaleset érte, és kórházba szállították.
  
A Volkswagen-művek igazgatósága be is mondatta az üzenetet hangszórón, és fél óra múlva Stangl már ott is állt a kórház előtt. A fotós megörökítette a letartóztatás pillanatát, és ez a kép nemsokára bejárta a világsajtót.
  Mindezekről a részletekről csak később értesültem. Éppen az Egyesült Államokba utaztam, és Amszterdamban megállva március 2-án a rádióból hallottam Stangl nevét. Ám a letartóztatás hírét újabb, igen riasztó bejelentés követte: Săo Paulo kormányzója rossz néven veszi, hogy rendőrfőnöke őt nem tájékoztatta. Már amúgy is lelkem mélyéig megdöbbentett, hogy egy dél-amerikai országban ily zökkenőmentesen sikerült letartóztatni egy náci bűnözőt, és nem Stangl lett volna az első, aki utána ismét meg tudja váltani szabadságát. Brazília addig még egyetlen nácit sem adott ki, és tudtam, hogy most is csak a közvélemény rendkívül erős nyomására szánná el magát.
  Még Amszterdamból érintkezésbe léptem a különféle országokban élő barátaimmal, és megkértem őket, szervezzék meg az életben maradottak tüntetéseit a brazil követségek előtt. Dr. Neubergerrel, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány igazságügy-miniszterével megbeszéltem, hogy az NSZK is kiadatási kérelmet intéz Brazíliához, és ugyanezt javasoltam a náci bűntettek felderítésére létesült lengyelországi bizottságnak is. Ha Dél-Amerikáról van szó, kiadatási kérelemből soha nem lehet elég.
  
Tudtam azonban, hogy a legerősebb nyomást az Egyesült Államok fejtheti ki. Ezért mihelyt megérkeztem New Yorkba, kihallgatást kértem a korábbi igazságügy-minisztertől, Robert Kennedy szenátortól, közbenjárását sürgetve. Még ott voltam, amikor Kennedy felhívta a washingtoni brazil követet, és egyértelműen megfogalmazta azt, amit ridegebben is mondhatott volna: Iszonyatos bűnökért kell igazságot szolgáltatni. Most eljött az alkalom, hogy Brazília sok millió új barátot szerezzen.
  A biztonság kedvéért a brazil kormány elszánta magát, hogy éljen az alkalommal. A közvélemény nyomására és számtalan felszólítás után 1967-ben teljesítette a Német Szövetségi Köztársaság kiadatási kérelmét.
  Már visszatértem Bécsbe, amikor jelentkezett nálam egy német közjegyző, akinél ott volt a névjegyem. New York-i barátom, Hermann Katz, akit már korábban tájékoztattam az általam kötött furcsa egyezségről, átutalta a hétezer dollárt.
  1970. május 13-án Düsseldorfban hosszas előkészítés után megkezdődött a per. Stangl azzal védekezett, amit igaznak és helyesnek tartott: „Én csak a kötelességemet teljesítettem.” 1970. december 22-én a bíróság meghozta ítéletét: életfogytiglani fegyház. Stangl fogsága azonban nem tartott sokáig: 1971. június 28-án a fegyházban meghalt.
  Nem sokkal ezután egykori legjobb barátja, Gustav Wagner gondolt egyet, és felkereste Săo Paulóban Stangl özvegyét, hogy nőül kérje. Többek között ez a kis ballépés segített hozzá, hogy Gustav Wagnert is megtaláljam.