2014. július 14., hétfő

Rodney H. Browne - Cserép- vagy aranyedény?

Mindazáltal megáll az Istennek erős fundamentuma, melynek pecséte ez: Ismeri az Úr az Övéit; és: Álljon el a hamisságtól mindenki, aki Krisztus nevét vallja. 2 Timótheus 2:19
Az alap, amelyet Isten lerakott, és amelyre az életünket építjük az Isten üdvösségterve Jézus Krisztus által. Ez igaz és megingathatatlan. Mint bármelyik emlékmű, felirat áll rajta, amely a következőt mondja: "Ismeri az Úr az Övéit!" Ezért mindenki, aki azt vallja, hogy az Ő gyermeke és Hozzá tartozik, fel kell adnia MINDEN hamisságot, és el kell magát távolítania attól.
Nagy házban pedig nemcsak arany- és ezüstedények vannak, hanem fából és cserépből valók is; és azok közűl némelyek tisztességre, némelyek pedig gyalázatra valók. 21 Ha tehát valaki magát ezektől tisztán tartja, tisztességre való edény lesz, megszentelt, és hasznos a gazdának, minden jó cselekedetre alkalmas. 22 Az ifjúkori kívánságokat pedig kerüld; hanem kövessed az igazságot, a hitet, a szeretetet, a békességet azokkal egyetemben, akik segítségül hívják az Urat tiszta szívből. 2 Timótheus 2:20-22
Mindannyian "edények" vagyunk - vannak, akik nemes arany-, ill. ezüstedények -, nemes célokra fenntartva; mások fából vagy agyakból készültek - hétköznapi használatra. A Róma 9:21-ben a következő kérdést olvassuk: "Avagy nincsen-é a fazekasnak hatalma az agyagon, hogy ugyanazon gyuradékból némely edényt tisztességre, némelyt pedig becstelenségre csináljon? Isten teremtett mindnyájunkat. Az Úrnak mindannyiunk életére nagyszerű terve van. ISTEN terve minden egyes gyermeke számára az, hogy TISZTESSÉGRE való edény legyen. Amikor alárendeljük magunkat az Úrnak és az Ő számunkra készített tervének, akkor elérjük képességünk legjavát. De ha engedetlenek vagyunk Istennek és lázadunk Ellene, ezzel becstelen edényt csinálunk magunkból. Vannak, akik Istent hibáztatják azért, mert cserépedények - becstelen korsók -, de ezt ők választották.
Az a személy, aki elválasztja magát a beszennyező és romlott befolyásoktól, és megtisztítja magát az alantastól és a tisztátalantól, abból lesz elválasztott edény, aki hasznos tisztességes és nemes célokra, aki odaszánt és hasznos a Mester számára, és minden jó cselekedetre alkalmas. Nekünk magunknak kell a helyes dolgot választanunk. Ki kell kerülnünk és el is kell szaladnunk az ifjúkori kívánságoktól. Nem kereshetünk kifogásokat, mert nincs elfogadható kifogás. Az igazságra kell törekedünk és azt kell keresnünk. A hitet, a szeretetet, a békességet, és a hívőkkel való harmóniát kell kitűznünk CÉLUL, és KÖVETNÜNK kell azt. De gyümölcsöző is számunkra az, ha olyan keresztényekkel vagyunk közösségben, akiknek tiszta a szívük Isten felé, és meg is élik azt, amit hisznek.
Boldogok, akik megtartják az Ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához és bemehessenek a kapukon a városba. 15 De kinnmaradnak az ebek és a bűbájosok és a paráznák és a gyilkosok és a bálványimádók, és mind, aki szereti és szólja a hazugságot. Jelenések 22:14-15
A 2 Korinthus 7:1-ben a következő áll: "Mivelhogy azért ilyen ígéreteink vannak, szeretteim, tisztítsuk meg magunkat minden testi és szellemi tisztátalanságtól, Isten félelmében vivén véghez a mi megszentelésünket. Jézus tisztára mosott bennünket az Ő vérében; eltávolította piszkos ruháinkat, megtisztított minket, és az igazlelkűség palástját adta mindegyikünkre. Most már a mi felelősségünk, hogy ezt az öltözetet tisztán tartsuk. Ezt azáltal tesszük, hogy (mind testben, mind szellemben) távol maradunk a bűntől, amely azelőtt beszennyezett bennünket, és továbbra is odaszenteljük magunkat Isten számára. A régi bűnödhöz való visszatérés olyan, mintha meghemperegnél a sárban a tiszta ruhádban. Azelőtt piszkos voltál, most már tiszta vagy; egyáltalán miért akarnál visszamenni, és újra beszennyezni magad?
Szeretteim, most Isten gyermekei vagyunk, és még nem lett nyilvánvalóvá, hogy mivé leszünk. De tudjuk, hogy ha nyilvánvalóvá lesz, hasonlókká leszünk Őhozzá; mert meg fogjuk Őt látni, amint van. 3 és akiben megvan ez a reménység Őiránta, az mind megtisztítja ő magát, amiképpen Ő is tiszta. 4 Valaki a bűnt cselekszi, az a törvénytelenséget is cselekszi; a bán pedig a törvénytelenség. 1 János 3:2-4
Hívők! Mindannyian Isten gyermekei vagyunk. Amikor meglátjuk Jézust, olyanok leszünk, mint Ő -, de addig is - miközben az Úr arcát keressük -, Ő munkálkodik rajtunk, és fokozatosan egyre jobban Jézusra kezdünk hasonlítani. Mivel reméljük, hogy egy nap meglátjuk Őt, és mert reméljük, hogy olyanok leszünk, mint Ő, ezért megtisztítjuk magunkat, ahogy Ő is tiszta. A bűn meghatározása: törvénytelennek lenni - megtörni és áthágni Isten akaratát azáltal, hogy vétkezünk az Ő Igéje ellen, és/vagy elmulasztjuk az annak való engedelmességet; nem hagyjuk, hogy az Ő parancsolatai és akarata megfékezzenek és szabályozzanak bennünket. A bűnre nincs kifogás - mindannyian felelősek vagyunk saját tetteinkért, és Isten számon fogja azt kérni tőlünk.
Lehet, hogy kis cserépedényként kezded - lehet, hogy úgy is nézel kis vagy úgy érzed magad -, de Istennek ennél sokkal nagyobb terve van a számodra. Ha alárendeled magad az Ő akaratának és az Ő Igéjének, és engeded, hogy megtisztítson, és elvégezze az Ő munkáját benned, akkor olyan edénnyé növekedsz, amely tisztességre való, el van választva az Úr számára, és tökéletesen illeszkedik az Ő legmagasabb szándékaiba és terveibe.