2014. július 2., szerda

Derek Prince - Hogyan reagáljunk helyes módon a próbákra, 2. részlet

A Biblia egyik lényeges jellembeli követelménye a hívők felé a kitartás. Sok keresztény nem szereti ezt a témát. Mindig, ha egy prédikáció elején bejelentem, hogy a „kitartásról fogok beszélni” -, csak kevés megerősítő „halleluját” hallok. Néha így folytatom: „Szeretném elmagyarázni nektek, hogyan lehet megtanulni a kitartást.” Az emberek nagyon figyelnek, hogy megismerjék a titkot. „Csak egyetlen útja van annak, hogy megtanuljunk kitartani” – folytatom -, „és pedig az, hogy kitartunk.” Ezt egy alig hallható közös sóhaj követi, mintha azt akarnák mondani a hallgatók: ”Valóban nincs könnyebb út?” Nem, nincs könnyebb út! A kitartás a győzelmes keresztény élet egy alapvető eleme, amely csak kitartással ápolható. Mihelyt elfogadtuk ezt a tényt, elkezdhetjük a megfelelő reagálást minden próbára, amelynek alávettetünk.

Tekinthetünk a próbákra kész örömmel, ha felismerjük, hogy a hitünk próbája kitartást szerez. De a Biblia nyomatékosan figyelmeztet arra, hogy a kitartásban tökéletes cselekedet legyen. Más szavakkal: Egészen addig kell kitartanunk, amíg Isten akarata teljesen meg nem valósul, és be nem fejezi a próbát. Isten csak ritkán jelenti ki nekünk előre, hogy egy próba például 6 hónapig fog tartani. Emiatt lehet, hogy valaki öt és fél hónap után azt mondja: „Ezt már nem bírom. Feladom!” Mily szomorú dolog ez! További 15 napos kitartással Isten akarata teljesült volna. De így ennek a személynek újabb próbán kell átmennie, amely megint ugyanazzal a jellemhibával foglalkozik. Isten mindaddig nem hagyja abba a próbát, amíg nem teljesül az akarata. Minél előbb megtanulunk kitartani (tűrni), annál gyorsabbá válik a szellemi fejlődésünk. Az 1Kor 9,25-ben Pál a Zsidó levél szerzőjéhez hasonlóan az atléta példáját hozza fel.
„Mindaz pedig aki pályafutásban tusakodik, mindenben magatűrtető (uralkodik magán, önuralmat gyakorol; megtartóztatja magát); azok ugyan, hogy romlandó koszorút nyerjenek, mi pedig romolhatatlant.”
Figyeljünk! Mindaz pedig, aki pályafutásban tusakodik, mindenben magatűrtető (önuralmat gyakorol mindenben). Csak akkor lesz erőnk kitartani, ha önuralmat gyakorlunk.