2014. július 9., szerda

Derek Prince - Isten titkos terve kibontakozik - Jézus, az utolsó Ádám 2.

III. A kereszten végbement helycsere

A. A helycsere első három területének áttekintése

1. Ézs. 53:5. És õ megsebesíttetett bûneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az õ sebeivel gyógyulánk meg.

—Megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért . . . békességünknek büntetése rajta van. Jézus szenvedte el a büntetést a mi bűnös cselekedeteink miatt, azért hogy nekünk békességünk lehessen (vagyis bűnbocsánat, megbékélés)

2. Ézs. 53:4–5. Pedig betegséginket õ viselte, és fájdalmainkat hordozá, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik és kínoztatik Istentõl! És õ megsebesíttetett bûneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az õ sebeivel gyógyulánk meg.

—Betegségeinket ő viselte, és fájdalmainkat hordozá . . . az ő sebeivel gyógyulánk meg

a. Jézus saját testében viselte a fájdalmainkat és a betegségeinket, azért hogy mi gyógyulást nyerhessünk (vesd össze: Máté 8:17. Hogy beteljesedjék, a mit Ésaiás próféta mondott, így szólván: Õ vette el a mi erõtlenségünket, és õ hordozta a mi betegségünket.
1 Pét. 2:24. A ki a mi bûneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bûnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: a kinek sebeivel szógyultatok meg.)

b. a szellemi valóságban: törvényszegések; vétkek; békesség
c. a fizikai valóságban: fájdalmak; betegségek; gyógyulás

1. Ézs. 53:10. És az Úr akarta õt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az õ keze által jó szerencsés lesz.

—...önlelkét (bűnért való) áldozatul adja

a. A bűnért való áldozatot azonosították annak a bűnével, aki az áldozatot hozta
b. 2 Kor. 5:21. Mert azt, a ki bûnt nem ismert, bûnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk õ benne.

—Azt, aki bűnt nem ismert (Jézust), bűnné tette (Isten) értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne (vesd össze: János 3:14–15. És a miképen felemelte Mózes a kígyót a pusztában, akképen kell az ember Fiának felemeltetnie. Hogy valaki hiszen õ benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. 4 Móz. 21:4–9. És elindulának a Hór hegyétõl a veres tengerhez vivõ úton, hogy megkerüljék Edom földét. És a népnek lelke megkeseredék útközben. És szóla a nép Isten ellen és Mózes ellen: Miért hoztatok fel minket Égyiptomból, hogy meghaljunk e pusztában? Mert nincsen kenyér, víz sincsen, és e hitvány eledelt útálja a mi lelkünk. Bocsáta azért az Úr a népre tüzes kígyókat, és megmardosák a népet, és sokan meghalának Izráel népébõl. Akkor méne a nép Mózeshez, és mondának: Vétkeztünk, mert szólottunk az Úr ellen és te ellened; imádkozzál az Úrhoz, hogy vigye el rólunk a kígyókat. És imádkozék Mózes a népért. És monda az Úr Mózesnek: Csinálj magadnak tüzes kígyót, és tûzd fel azt póznára: és ha valaki megmarattatik, és feltekint arra, életben maradjon. Csinála azért Mózes rézkígyót, és feltûzé azt póznára. És lõn, hogy ha a kígyó valakit megmar vala, és az feltekinte a rézkígyóra, életben marada.)

c. Jézus bűnné lett a mi bűnösségünkkel, azért hogy mi igazakká lehessünk az ő igazságával

d. 1 János 1:8–10. Ha azt mondjuk, hogy nincsen bûn mi bennünk, magunkat csaljuk meg és igazság nincsen mi bennünk. Ha megvalljuk bûneinket, hû és igaz, hogy megbocsássa bûneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól. Ha azt mondjuk, hogy nem vétkeztünk, hazuggá teszszük õt, és az õ ígéje nincsen mi bennünk.

—Figyeljük meg a különbséget a bűnök (többesszám) és a bűn (egyesszám) között. A bűnös természet hozza létre a bűnös cselekedeteket.

3. Ézs. 53:10. És az Úr akarta õt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az õ keze által jó szerencsés lesz.

—Az Úr akarta őt megrontani betegség által. Vesd össze:

a. Mik. 6:13—Én is azért megvervén, beteggé teszlek téged, elpusztítalak a te bűneid miatt.

b. Jézus beteggé tétetett a mi „bűneink miatt”, azért hogy mi egészségessé válhassunk az ő egészségével

c. ApCsel 3:16. És az õ nevében való hit által erõsítette meg az õ neve ezt, a kit láttok és ismertek; és a hit, mely õ általa van, adta néki ezt az épséget mindnyájan a ti szemetek láttára.

—A Jézus nevébe vetett hit adta vissza neki „ezt a (teljes) épséget”

d. 3 János 2. Szeretett [barátom,] kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, a mint jó dolga van a lelkednek.

—Isten fizikai gondoskodása a hívők számára: kívánom ..., hogy légy egészséges