2014. július 4., péntek

Derek Prince - Hogyan reagáljunk helyes módon a próbákra, 3. részlet

Hogyan is reagálunk helyesen a próbákra?

Először is különbséget kell tennünk próba és fenyítés között. Keresztényként gyakran nem ismerjük fel Isten fenyítését. Emiatt az ördöggel helyezkedünk szembe, ahelyett, hogy alárendelnénk magunkat Istennek. Az az alapvető jellembeli gyengeség, amely ilyenkor megnyilvánul, a büszkeség. Ruth és én gyakran elimádkozzuk a 19. zsoltár végét:
"Ki veheti észre a tévedéseket? Titkos bűnöktől tisztíts meg engemet. Tartsd távol a te szolgádat a szándékosoktól, ne uralkodjanak rajtam, akkor ártatlan leszek, és tiszta leszek sok vétektől."

Felismertem, hogy titkos bűnöknél nem olyan dolgokról van szó, amelyeket mások – mindenekelőtt Isten – elől elrejtünk. Sokkal inkább olyan, számunkra is rejtett jellemgyengeségekről van szó, amelyeket nem ismerünk fel. Dávid ezeket szándékos bűnöknek nevezi, olyan bűnöknek, amelyeket elkövetünk, miközben azt hisszük, hogy Isten előtt elfogadottak a cselekedeteink, holott utálatosak előtte. Nagyon gyakran nem fedi fel Isten ezeket a bűnöket előttünk addig, amíg tudatosan meg nem alázzuk magunkat előtte, és meg nem hívjuk, hogy vizsgálja meg a jellemünket, és tárja fel a legbelső motívumainkat. Mihelyt tudatosodik bennünk, hogy amin átmegyünk, az valójában egy Istentől való próbatétel, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy köröskörül biztonságban vagyunk. Ennek a védelemnek a négy sarokpillére a következő: bűnbánat, az odaszánás, a Szentíráshoz való viszony, és végül a helyes kapcsolatok.

Mihelyt tudatosodik bennünk, hogy amin átmegyünk, az valójában egy Istentől való próbatétel, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy köröskörül biztonságban vagyunk. Ennek a védelemnek a négy sarokpillére a következő: bűnbánat, az odaszánás, a Szentíráshoz való viszony, és végül a helyes kapcsolatok.

1.Bűnbánat
A bűnbánat a kortárs prédikátorok által legkevésbé hangsúlyozott keresztény alaptanítás. Az a kijelentés, hogy „Csak higgy!” jól hangzik, de nem biblikus. Az Újszövetség az elejétől a végéig azt az üzenetet tartalmazza, hogy tarts bűnbánatot, azután higgy. Ha még bűn van az életünkben, akkor minden hit, amely nem bűnbánatból nő ki, csak humanisztikus látszat. Nem hoz létre olyan eredményt, mint a valódi hit. Az igazi bűnbánat egyszerűen egy jármű megfordulásával illusztrálható. Az ember rájön arra, hogy az élete rossz irányba tévedt, megáll és visszafordul. Azután az ellenkező irányban folytatja az útját. De ha továbbra is a régi irányban halad, nem tartott valódi bűnbánatot.
2.Odaszánás
A Róma 10,9 verse alapján a megváltásnak két lényeges előfeltétele van. Szívvel hinni, hogy Jézus feltámadt a halálból, és szájjal megvallani, hogy „Jézus az Úr!” Ha Úrnak ismerjük el Jézust, Neki adjuk át a korlátlan ellenőrzést a teljes életünk fölött, az anyagi javaink, az adottságaink, a legfontosabb ügyeink, a kapcsolataink fölött. Semmit nem tarthatunk meg magunknak. Valaki egyszer ezt mondta: „Jézus vagy minden területen Úr, vagy egyáltalán nem.”