2014. július 28., hétfő

Reinhard Bonnke - A sikerhez vezető hét lépés 5.

Ez a siker negyedik titka. Menj abban a tudatban, hogy Isten veled van épp annyira, mint bárki mással. Ne várj a megfelelő körülményekre! Isten a te körülményed. Ő veled van. Mások egyszerűen hasznot húznak ebből a hatalmas körülményből, elhitték és eszerint cselekedtek. Isten igazolta őket. Józsué neve eredetileg "Hósea" volt (üdvösség), de Mózes egy isteni nevet tett ehhez hozzá, így "Jehósea" lett belőle, magyarul "Józsué". A te neved, Istenével összekötve, jelent valamit. Akkor már az Úr nevében léphetsz tovább.

"Légy bátor és erős" (6. vers)
"Csak légy bátor és igen erős" (7. vers)
"Légy bátor és erős; Ne félj, és ne rettegj!" (9. vers)

Isten háromszor kiáltotta ezt bele Józsué lelkébe. Az első alkalommal meg is adta parancsa első okát: "veled leszek". A második alkalommal hozzátette: "csak". "Csak légy bátor és erős!” A harmadik ismétléskor még egy okot mondott Isten: "nem parancsoltam-é meg néked?" Isten parancsol, és ilyenkor javasol is.
Isten megindokolja nekünk, miért kell tovább mennünk. Mi mindig találunk okokat a lemaradásra. Aztán a félelmeinket erényként kezeljük. Azt mondjuk: "Én nem tolakszom". Vagy: “Ha Isten azt akarja, hogy ezt én tegyem meg, Ő oda fog tenni engem." Vagy: "Nem szabad Isten elé szaladnunk." Vagy: "Világos vezetést várok Istentől - nem szabad feltételezésekre hagyatkoznunk." Vagy: "Én, magam nem törekszem nagy dolgokra, hanem megpróbálok alázatos maradni.”

Az emberek haldoklanak. Ezek az indokok becsületesek és elegendők? Vagy a félelmünk tart minket vissza? Mindenre, amit az ördög elénk dobhat, hogy megfélemlítsen minket, Isten adott nekünk valamit, amivel ezt közömbösíthetjük. Valóban vannak okai a tétovázásunknak és az idegességünknek. Ez természetes. Isten azonban a kalandok és a merészség új életére hív minket. Ez a keresztény életben a vidám dolog. Pál azt mondta, Ő "nem fél hirdetni az evangéliumot Rómában." Talán ideges volt, ahogy Korintusban is, ahova saját bevallása szerint "félelemmel és remegéssel" ment, de nem adott utat az érzéseinek. Élvezte azt a tapasztalatot, hogy Isten megerősítette őt, amint majdnem egyedül állt szemben a pogány Európával.