2014. július 9., szerda

Derek Prince - Hogyan reagáljunk helyes módon a próbákra 5.

A 2 Péter 1,5-7-ben Péter hét egymást követő „lépést” sorol fel, melyek a hit alapjaitól a legmagasabb szintű kiteljesedésig, az agapé szeretetig vezetnek. Ezek a lépések egyenként:
- jó cselekedetek
- tudomány
- mértékletesség (önuralom, önmegtartóztatás)
- kitartás (tűrés)
- istenfélelem (kegyesség)
- atyafiakhoz való hajlandóság (testvéri szeretet)
- szeretet

Ebből kiderül, hogy az önmegtartóztatás a kitartás egyik alapfeltétele. Minden próba, amelyben ki kell tartanunk, egyben azt is megmutatja, hogy állunk az önuralommal. Ezáltal személyiségünk számtalan területének minden hibája (gyengesége) napvilágra kerül. Érzelmi területen ez a gyenge pont lehet félelem, csüggedés vagy depresszió, testi természetünkben talán féktelen vágy vagy mértéktelen kívánság. Személyes kapcsolatainkban talán haraggal vagy féltékenységgel küzdünk, szellemi fejlődésünkben esetleg büszkeséggel vagy túlzott önbizalommal. Bármi legyen is a gyenge pontunk, világosságra fog kerülni, ha szembekerülünk a kitartás kihívásával. Sajnos szomorú tény, hogy sok keresztény sosem jut túl az önkontroll és a kitartás stádiumain. Sosem érik el az ennek következtében létrejövő magasabb keresztény erények fennmaradó három lépését: az istenfélelmet, a testvéri szeretetet, a szeretetet.
Célszerűnek tartom ezt a levelet ugyanazzal a bibliai verssel zárni, mint amivel az előzőt is befejeztem:
„Boldog ember az, aki a kísértésben (próbában) kitart. Mert minekutána megpróbáltatott, elveszi az életnek koronáját, amit az Úr ígért az Őt szeretőknek.”