2013. december 8., vasárnap

Tom Marshall - Amikor a kapcsolat válságba jut 1.

Egy fontosnak tartott kapcsolat válsága mindig feszültségekkel jár, és ez a feszültség egyenes arányban áll az érintett kapcsolat fon­tos­sá­gá­val.
Minél mélyebb intimitás alakult ki egy kapcsolatban, annál na­gyobb traumát okoz a kapcsolat felbomlása. Életünknek minél na­gyobb részét érintette, sérülése annál nagyobb zűrzavart eredményez.

Ez a két szempont nem feltétlenül egy és ugyanaz. Ha változás tör­té­nik a foglalkozásunkban, az fenekestől felforgathatja megszokott élet­rendünket, az is lehet, hogy teljesen átrendezi kapcsolatainkat, mé­gis megtörténhet, hogy csak minimális traumát okoz. A változások mér­té­ke miatt mégis jelentős feszültségek léphetnek fel.

Ugyanakkor egy mély barátság szétesése, vagy egy családtag ha­lá­la rendkívül traumatikus lehet, bár életmódunk ilyenkor alig változik. A házasság válságának egyik fontos velejárója az, hogy a traumának és a megszokott életmód felborulásának ötvöződése rendkívül mélyen meg­seb­zi az embert. A közelmúltban beszélgettem egy asszonnyal, aki megismerte a válás fájdalmát, következő házasságában pedig a gyászt. A válást sokkal fájdalmasabbnak tartotta, mint férjének ha­lá­lát. “A második házasságomban - mondta - elveszítettem a férjemet, de szeretete az enyém maradt, és tudom, hogy egy napon újra egye­sü­lünk. De első házasságomban a férjemmel együtt a szeretetét is el­vesz­tettem, és ezért volt ez annyira nehéz.”

Gondolkodásunk zavarai

Feszültségek között ítéleteink zavarosakká válhatnak, és dön­tés­ké­pes­sé­günk minősége romlik. Ezt nem szabad szem elől tévesztenünk, ami­kor megpróbálunk segíteni kapcsolati problémákkal küszködő em­be­rek­nek, vagy ha mi magunk kerültünk ilyen helyzetbe. Ezért ilyen­kor szükségünk van bölcs, pártatlan, külső helyreigazításra egy olyan em­ber részéről, aki törődik ugyan a sorsunkkal, de személyesen vagy ér­zel­mileg nincs érintve az ügyben.

Valamennyien találkoztunk már olyan esettel, amikor valaki, akiről azt gondoltuk, hogy kiegyensúlyozott és tárgyilagos, hirtelen arrogáns, össze­fér­hetetlen és érzéketlen lesz házastársával vagy egy közeli mun­ka­tár­sával szemben. Nem biztos, hogy tudatosan vagy szándékosan vi­selkedik így, lehet, hogy csak a kapcsolatban megjelenő feszültség ál­ta­lános tüneteit mutatja.

Hadd álljon itt néhány olyan gondolkodásmódbeli probléma, ame­lyek­kel találkozhatunk, vagy amelyeket átélhetünk egy kapcsolat vál­sá­ga során.

Az egyik ilyen dolog az önigazolás. “Nem az én hibám.” Ebben az a hajlamunk jelenik meg, hogy szeretjük úgy látni magunkat, mint aki az igazság oldalán áll, aki a sértett fél a vitában, vagy a másik fél rossz­indulatának ártatlan áldozata. Az emberi szív képessége az ön­iga­zo­lásra és az öncsalásra szinte határtalan. Ezért van szükségünk arra, hogy a Szent Szellem megvizsgálja szívünket, és szemünket meg­nyis­sa az igazságra. Sokszor átéltem már, hogy érveim meggyőző rend­sze­re kártyavárként omlik össze az Ő jelenlétében.