2013. december 1., vasárnap

R. Liardon - Evan Roberts 14.


Mrs. Penn-Lewis-nak sok kritikával kellett szembenéznie amiatt, amit Evannel tett. Ezért levelet írt egy megbecsült evangélistának, amely­ben kijelentette: Evan Robertsnek „oltalomra” van szüksége, de „egy­re érettebben gondolkodik; látja már, mennyire félrevezették”. Ugyan­ennek a szolgálónak később azt írta, hogy Evan sokat fejlődött szelle­mileg, és úgy hiszi: ők ketten „különleges kiképzésben részesülnek most egy rendkívüli munka elvégzésére”.
Véleményem szerint Mrs. Penn-Lewis Evan elhívását és szellemi erejét a maga hasznára fordította. Addigi eredményeiből úgy tűnik: ő maga nem rendelkezett olyan erővel, jellemmel és elhívással, ami a boldogulásához szükséges lett volna. Ezért - úgy hiszem - szüksége volt valamire, amivel bizonyíthatta volna szellemi rátermettségét. Ez a „valami” pedig nem más volt, mint Evan Roberts. Tudta: ha a férfi partnerévé válhat, akkor Evan szerepében is osztozni fog.

Bár Evant továbbra is elszigetelték a Penn-Lewis otthonban, egy lelkésznek és egy barátjának megengedték, hogy meglátogassa. Az ő tanácsadásuk és együttes imáik nagyban hozzájárultak felépüléséhez. Szeretetük szellemi bátorítást nyújtott Evannek, de beletelt még egy esztendőbe, mire az érzelmileg szétzúzott evangélista lábra állhatott. Egy évvel később az orvosok azt javasolták, hogy soha többé ne áll­jon a szószék mögé; kötetlen tanácsadásra képes lesz, de a prédikálást kerülje. Természetesen Penn-Lewis is így látta helyesnek - s nemcsak Evan egészsége miatt.

A walesi ébredésben megtért embereket nagyon fájdalmasan érin­tette ez. Ők mit sem tudtak Evan állapotáról, s most úgy érezték, ve­zetőjük cserbenhagyta őket. Körülbelül egy évvel Evan Woodlandsbe történt költözése után sorsáért aggódó barátai Penn-Lewis-t vádolták Evan félrevezetésével - és azzal, hogy túl bizalmas kapcsolatot alakí­tott ki vele. Evan azt válaszolta a kritikákra, hogy önszántából él a bir­tokon. Azt is mondta, hogy Penn-Lewis-t „Isten küldte”, és hogy a hölgy munkáját csak „Isten hűségesei” érthetik meg, „akiknek szeme fölnyílt az Úr dolgaira”. Tragikus módon azonban éppen Evan volt az, aki nyitott szemmel sem volt hajlandó átlátni helyzetét.