2016. március 4., péntek

Philip Yancey és Tim Stafford - Miért káros a törvényeskedés?

Máté 18,35 „Így tesz majd az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekből meg nem bocsátotok, mindenki az ő atyjafiának.”

A törvényeskedők, azok az emberek, akik szigorúan ügyelnek a vallási előírások betartására, első pillantásra jó úton járnak. Jézus azonban a törvény betűjéhez való merev ragaszkodás veszélyeire hívja fel a figyelmet. Különös módon, a törvényeskedő magatartás lealacsonyítja az ember istenképét. Ha egy szigorú törvénygyűjtemény minden előírását sikerül megtartanunk, elbizakodottá válhatunk, és úgy érezhetjük, hogy saját erőfeszítéseinkkel kivívhatjuk Isten elismerését.
Jézus ellenségei, a farizeusok, és barátai, a tanítványok egyaránt ragaszkodnak a szabályok pontos listájához, hogy úgy érezhessék, teljesítették Istennel szembeni kötelezettségüket. Ez azonban önelégültséghez vezet, figyelmeztet Jézus. Soha nem növünk ki abból, hogy szükségünk van Istenre. Szellemi értelemben csakis akkor maradhatunk életben, ha állandóan Isten irgalmára és erejére bízzuk magunkat.

A megbocsátás matematikája

Megmosolyogtató, amint Jézus tanítványa, Péter szinte matematikai képletté akarja leegyszerűsíteni a megbocsátást: Lássuk csak, pontosan hányszor is kell megbocsátanom?
Hatszor? Hétszer? (21. vers). Jézus elhárítja a kérdést, és egy megrendítő történetet mond el Isten megbocsátásáról, amely rácáfol minden matematikai érvelésre.
A farizeusok hasonló lelkülettel fordulnak Jézushoz, amikor a 19. fejezetben a házassági elválás szabályairól akarnak vitatkozni vele. Ő ekkor sem azt a választ adja, amelyet hallani szeretnének tőle. Inkább a házasság örök alapelveire mutat rá.
Később, a 19. fejezetben, Jézus nem azt kéri a gazdag embertől, hogy adja oda vagyonának egy bizonyos százalékát, hanem azt, hogy adjon oda mindent. Jézus a házasságtörés kérdését sem szűkíti le a szexuális hűtlenségre, hanem a kéjsóvársággal és a gondolatban elkövetett paráznasággal hozza összefüggésbe. Gyilkosság? Csírájában már a harag is hordozhat gyilkos indulatokat.
Röviden szólva, Jézus ellenáll a törvényeskedés minden formájának, és minden érdemszerző emberi igyekezetnek. Az egyedüli érdem Istené. A törvényeskedőket leginkább az a veszély fenyegeti, hogy szem elől tévesztik Isten kegyelmét, amelyet Isten ingyen ajándékként ad az embernek.