2016. március 18., péntek

Derek Prince - Az átok és orvoslása 4.

3. A kapcsolatokból eredő, tekintéllyel kimondott átok

Ilyen tekintélyek lehetnek példá­ul a szülők, a munkahelyen a főnök, egyes esetekben az állam vezetői is. Jákób, mint Rákhel férje, tekintéllyel mondott ki átkot a feleségére - szerencsétlen módon nem tudva, hogy feleségére mondja ki.

I. Mózes 31,30-32. Hogyha pedig immár el akartál menni, mivelhogy nagy kívánsággal kívánkoztál atyád házához: miért loptad el az én isteneimet? Felelvén pedig Jákób monda Lábánnak: Mert féltem, mert gondoltam, hogy talán elveszed a te leányaidat éntőlem erővel. Akinél pedig megtalálod a te iste­neidet, ne éljen az. Atyánkfiai előtt vizsgáld meg, mid van nálam, és vidd el. Mert nem tudja vala Jákób, hogy Rákhel lopta el azokat.

Olvassuk el az I. Mózes 35,16-18-at: ...És szüle Rákhel és nehéz vala az ő szülése. S vajúdása közben monda néki a bába: Ne félj, mert most is fiad lesz. És amikor szelleme kiméne, mert meghala, nevezé nevét Benóninak, az atyja pedig nevezé őt Benjáminnak.

Íme a bizonyíték, hogy mennyire kell vigyáznia egy férfinak, hogy mit mond. De ugyanígy kell vigyáznia az asszonynak is, mert a gyermeke felett tekintélye van.

Bírák 9,19-20; 56-57. Ha igazán és becsületesen cselekedtetek Jerubbaállal és az ő házá­val a mai napon, örüljetek Abiméleknek, és örüljön ő is nektek: De hogyha nem, jöjjön ki tűz Abimélekből, és eméssze meg Sikem fórfiait és Milló házát, és származzék tűz Sikem férfiaiból, és eméssze meg Abiméleket! 
Így fizetett meg Isten Abiméleknek azért a gonoszságért, amelyet atyja ellen elkövetett, hogy megölte hetven testvérét. És a Sikem férfiainak fejére is visszahárított Isten minden rosszat, és reájuk szállott Jóthámnak Jerubbaál fiának átka.

Ebben az esetben Jóthám képviselte az apját és a testvéreit és ebből a tekintélyből mondott ki átkot az ellenségeire. Itt szeretném megemlíteni, hogy a megosztásban, a gyanakvásban, a bizalmatlanságban is működik az átok. Ha valakinek az életén átok van, könnyen felismerheti a diszharmóniáról, megosztásról, gyanakvásról.

4. Önmagadra mondott átok

I. Mózes 27,11-13. Jákób pedig mondá Rebekának az ó anyjának: íme az én bátyám Ézsaú szőrös ember, én pedig sima vagyok. Netalán megtapogat engem az én atyám, s olyan leszek előtte, mint valami csaló és akkor átkot és nem áldást hozok magamra. És mondá néki az ő anyja: Reám szálljon a te átkod fiam, csak hallgass az én szavamra, és menj és hozd el nékem.

Láthatjuk, hogy az egész ügynek az értelmi szerzője Rebeka. Rebeka az első manipulátor, az első „jiddis" mama. Az első szélhámos. S tudjuk, hogy Rebeka meghalt, mert az átok rászállt. Meghalt, mielőtt látta volna a fiait újra együtt!

Máté 27,24-26. Pilátus pedig látván, hogy semmi nem használ, hanem még nagyobb háborúság támad, vizet vévén, megmosá kezeit a sokaság előtt, mond­ván: Ártatlan vagyok ez igaz embernek vérétől, ti lássátok! S felelvén az egész nép, monda: Az ő vére mi rajtunk és a mi magzatainkon. Akkor elbocsátá nekik Barabbást, Jézust pedig megostoroztatván, ke­zükbe adá, hogy megfeszítsék.

Először is: Pilátus nem volt ártatlan, mert bíró volt, s volt hatalma a megfelelő döntés meghozatalára. Külön tragédia a zsidóságra nézve, hogy Jézus vérét, vagyis halálának okát magukra vették.

János 19,15. Azok pedig kiáltoznak: Vidd el, vidd el, feszítsd meg őt! Monda né­kik Pilátus: A ti királyotokat feszítsem meg? Feleiének a papifejedel­mek: Nem királyunk van, hanem császárunk!

A császár tipikus pogány uralkodó, s a zsidók inkább ezt az uralkodót akarták magukon, mint Isten uralmát. Tragikus tévedés! Több mint 19 évszázad eleven bizonyíték erre, ami Hitlerrel teljesedett be.
Hitler, amikor hatalomra jutott, kinyittatta a börtön kapuit, szabadon engedte a közbűntényeseket, és ráuszította a zsidókra, ahogy azt Pilátus tette Barabbással.

Forrás: Új Exodus, 1989.