2016. március 31., csütörtök

David Yonggi Cho - Dániel könyve 20.

A király szíve megváltozik (4,28-30)

"Még a szó a király szájában volt, a mikor szózat szálla le az égbõl: Néked szól, oh Nabukodonozor király, a birodalom elvétetett tõled. És kivetnek téged az emberek közül, és a mezei barmokkal lesz a lakozásod, [és] füvet adnak enned, mint az ökröknek, és hét idõ múlik el feletted, a míg megesméred, hogy a felséges [Isten] uralkodik az emberek birodalmán, és annak adja azt, a kinek akarja. Abban az órában betelék a beszéd Nabukodonozoron: és az emberek közül kivetteték, és füvet evék mint az ökrök, és égi harmattal öntözteték az õ teste, mígnem szõre megnöve, mint a saskeselyû [tolla,] és körmei, mint a madarakéi."

Nabukodonozor, amint kevély szavait kiejtette száján ott a palota tetején, hangot hallott az égből szólni:

"Még a szó a király szájában volt, a mikor szózat szálla le az égbõl: Néked szól, oh Nabukodonozor király, a birodalom elvétetett tõled. És kivetnek téged az emberek közül, és a mezei barmokkal lesz a lakozásod, [és] füvet adnak enned, mint az ökröknek, és hét idõ múlik el feletted, a míg megesméred, hogy a felséges [Isten] uralkodik az emberek birodalmán, és annak adja azt, a kinek akarja." 
(4, 28-29)

E beszéd még el sem ült, és az emberi szív eltávozott Nabukodonozortól, és állati szívet kapott helyette. Az emberi szív teljes átváltozása tragikus lehet, ahogy a király esetében is. A változás azonban vehet más irányt is, és hatalmas haszonnal járhat. Amikor például Keresztelő János prédikált, ezt mondta:
„Térjetek meg, mert elközelített a mennyeknek országa." (Mt 3,2)

Itt a "megtérni" bibliai görög szó azt jelenti, hogy "megváltoztatni szívének gondolatait" - olyan változás, mely az üdvösséghez vezet.
Szívünk állapota igen fontos, mert szívünk határozza meg viselkedésünket. Ha emberek gyilkos indulatokat hordoznak szívükben, a gyilkosságot végül el is fogják követni. Ha gonosz, testi vágyak lopakodnak a szívedbe, előbb vagy utóbb szexuális tévelygésekbe fogsz belemenni.

Másrészt viszont, ha a szíved meg van szentelve, a cselekedeteid is szentek lesznek. Ha hit van a szívedben, annak megfelelően fogsz cselekedni. Ha szíved pozitív és virágzó lesz, szükségképpen sikert és győzelmet hozó cselekedeteid lesznek.
Mielőtt az élet megváltozhatna, a szívnek kell megváltoznia. A környezet változása nem vezet feltétlenül a szív változásához. A szív változása viszont biztosan a környezet megváltoztatását fogja eredményezni.

"Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet." (Péld 4, 23)

A szívünket oly módon kell őriznünk, hogy a kevélység hozzá ne férhessen. A rossz szívet pedig, Jézus Krisztus vérével kell megújítani, megjavítani. Mikor megtérsz, és Isten Igéjének hallgatása által szíved átalakul Jézus Krisztusban, életed teljesen megváltozik.
Ezért mondja Pál apostol:

"Azért, ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme újjá lett minden." 
(2Kor 5, 17)

Ha újjászületsz és pozitív, aktív, kreatív emberré válsz, ha szívedet olyan dolgokkal töltőd meg, melyek Is­ten Igéje szerint gazdagok és győzedelmesek, életed, sőt környezeted is hasonló gyümölcsöket fog teremni.  Ezért kell mindig a Szent Szellemet szívünkben tartanunk, és engednünk, hogy ő legyen annak igazgatója. Szívedet Isten Igéjével töltsd be, hogy a hited növekedhessen. Az egész környezeted csodálatosan át fog alakulni hited növekedésének mértéke szerint.