2016. március 29., kedd

Marilyn Hickey - Generációs átok (részlet) 10.

Athália - a jó és a rossz keveréke

Jórámnak volt egy nővére, Athália, aki Jézabel és Akháb lánya volt. Athália Jehórám (vagy Jórám) felesége lett, aki a deli királyság felett uralkodott. De hát az a Dávid háza! - mondhatjátok. Azok mind jó királyok voltak! Jehórám Jósafát fia. Jósafát pedig jó király volt. Így a jó ágból származó Jehórám elvette a rossz ágból való Atháliát, az Ige pedig erre azt mondja:
Vajon jámak-é ketten együtt, ha nem egyeztek meg egymassal? (Ámos 3,3)

A házasság által a generációs átok is átöröklődött:
... uralkodni kezdett Jórám, a Jósafát fia, Júda királya. Harminczkét esztendős vala, mikor uralkodni kezdett, és nyolc esztendeig ural­kodott Jeruzsálemben. És járt az Izráel királyainak útján, amiképpen cselekedtek volt az Akháb házából valók; mert az Akháb leánya volt a felesége, és gonoszul cselekedék az Úr szemei előtt. (II. Királyok 8,16-18)

Jehórám tehát nyolc évig volt Athália férje és sok gyermekük született. Amikor Jehórámot megölték egy csatában, fia Akházia (igen, egy másik Akházia) lett a király. Ez már az ötödik generáció: Omri, Ak­háb, Akházia, (amelyik kizuhant a korláton és meghalt), a testvére Jó­rám, akik ugyanabból az ágból szár­maztak, Athália (aki egy másik Jehó­rám felesége volt) és végül Akházia.

Akháziában két erő működött. Volt egy istenfélő öröksége atyai nagyapja, Jósafát révén, és egy istentelen öröksége, anyai nagyanyja, Jézabel és anyja, Athália révén.

Tanítsd meg a gyermeket az ő út­jának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól - olvassuk a Példabeszédek 22,6-ban.
Anyák! Tőletek is függ, hogy a gyerekeitek mi mellett döntenek! Az V. Mózes 11,26-28-ban ezt mondja Isten Igéje:
Lásd, én adok ma előtökbe áldást és átkot! Az áldást, ha engedelmes­kedtek az Úrnak, a ti Istenetek parancsolatinak, amelyeket én e mai napon parancsolok nektek; Az átkot pedig, ha nem engedelmeskedtek az Úrnak, a ti Istenetek­nek parancsolatainak, és letértek az útról, amelyet én ma parancsolok néktek, és idegen istenek után jártok, akiket nem ismertetek. (V. Mózes, 11, 26-28)

Akházia elfoglalta a trónt és igen kegyetlen király lett belőle:
... kezdett uralkodni Akházia, Jórámnak, a Júdabeli királynak fia... az ő anyjának neve Athália volt,... és járt az Akháb házának útján, és gonoszul cselekedék az Úr szemei előtt. (II. Királyok 8,25-27)

Akházia is elesett egy csatában, de trónörökösöket hagyott maga után, Athália azonban meg akarta kaparintani a trónt. Olyan elvetemült volt, hogy még a saját unokáit sem kímélte: az egyet­len Joás kivételével valamennyit meggyilkoltatta!

„És Athália, Akházia anyja, mikor látta, hogy a fia meghalt, felkelt és az egész királyi magot megölette... és Athália uralkodott az egész ország­ban." (II. Királyok, 11,1-3)

A generációs átok tehát minden újabb generációban hétszer gonoszabb lett. Dávid trónján Athália volt az egyetlen asszony, és uralkodása hat évig tartott.

Joás, a jó király

Ha sikerült volna neki minden unokáját kiirtania, azzal vége is sza­kadt volna Dávid magjának, nem származhatott volna a Messiás Dávid házából, amint azt Isten megígérte.
Az ördög jól tudta ezt, ezért így gondolkodott:
- Ha belopódzom ebbe a családba, egyre nagyobb gonoszságokat követnek el, így megakadályozhatom, hogy Isten fia, a Megváltó a földre jöjjön!
Istennek azonban minden új generációra - így erre is - volt gondja.

Amikor Athália elrendelte, hogy minden unokáját végezzék ki, Joást nem ölték meg. A saját lánya - Jóseba hercegnő, Jójada pap felesége mentette meg a fiút!

... Jóseba... fogá Joást, Akházia fiát, és ellopván őt a király fiai közül, akik megölettettek vala, elrejté az ő dajkájával együtt az ágyasházban; és elrejték őt Athália elől úgy, hogy ez nem öletteték meg. És elrejtve vala Joás ővele egütt az Úr házában hat esztendeig... (II. Királyok 11,2-3)

Athália abban a hiszemben volt, hogy valamennyi trónörökössel végzett. Az ördög közel érezhette magát a sikerhez. De amikor Joás hétéves lett, (Athália uralkodása hatodik esztendejének végén) Jóseba és Jó­jada kihozatta őt a rejtekhelyről és felültette a trónra:

„És kivezeté Jójada a király fiát, és fejébe tévé a koronát, és kezébe adá a bizonyságtételt, és királlyá tevék őt és felkenék; és kezeikkel tapsolván, kiáltának: Éljen a király!
Mikor pedig Athália meghallotta a testőröknek és a községnek kiáltását, bement a néphez az Úr házába. És mikor szétnézett, íme a király ott állott az emelvényen, amint szokás, és a király és az egész föld népe ujjongott és trombitáltak. Akkor megszaggatá Athália az ő ruháit, és kiáltván, mondva: összeesküvés! összeesküvés! (és kezüket reá veték)
És utat nyitottak neki, és ő arra az útra ment, amerre a lovakat vezetik be a király házába, és ott megölték."
(II. Királyok 11,12-14,16)

Athália halálával vége lett az Omritól származó gonosz nemzetség­nek.
Joás jó király lett. Vajon miért?

És cselekedék Joás kedves dolgot az Úr szemei előtt mindaddig, amíg Jojada pap oktatá őt.(II. Kir.12.2)

Joás Isten felé fordította az életét, így a generációs átok megtört. A Joás után következő király is jó király volt és Dávid trónjának nem lett vége, mert ma Jézus ül ezen a trónon! Ha az Úrhoz jössz, rólad is leveszi és elfordítja a generációs átkot!

Forrás: Új Exodus Magazin, 1990.