2011. április 17., vasárnap

Hamis vallások 5.

Isten egyedüli voltát hirdető pünkösdi mozgalom (Oneness Pentecostalism)

Elveti a Szentháromság hagyományos keresztény doktrínáját, ezért csak Jézus Krisztus nevében meríti be a híveket. A mozgalom az Isten Gyülekezeteiből nőtt ki, és az idők során számos nevet viselt: „New Issue”, „Jesus Only” mozgalom, „Jesus Name”, „Apostolic” és „Oneness Pentecostalism”.

Rajneeshizmus

Bhagwan Shree Rajneesh, aki 1966-ban lett guruvá, a szabad szex előnyeit hirdette, és a család egységének felbontását propagálta. Hitelvei főként a hinduizmusban gyökereztek, és azt állította, hogy minden valóság egy. A rajneeshizmus célja megvilágosodást nyerni reinkarnáció, szeretet, szex és meditáció által. Rajneesh 1990-ben halt meg. Halála után 200.000 követője közül sokan a New Age-hez csatlakoztak.

Rasztafarianizmus

A rasztafari gondolkodás mögött meghúzódó hat elvet Leonard Howellnek tulajdonítják.

Howell az alábbiakat állapította meg:

1. A feketebőrű emberek az ősi izraeliták reinkarnációi.

2. Hailé Szelasszié az élő Isten és a Világ Császára.

3. Etiópia a menny, a jamaikai helyzet pedig reménytelen pokol.

4. A feketebőrű emberek magasabb rendűek a fehér bőrűeknél.

5. A feketebőrűek bosszút fognak állni a fehér bőrűeken.

6. A feketebőrűek vissza fognak térni Etiópiába.

Joseph Owens atya szerint „minden rasztafari teológia alappillére Hailé Szelassziénak, Etiópia császárának isteni felsőbbrendűsége.” Követői szerint Szelasszié Jézus reinkarnációja; ő a visszatért Messiás. A rasztafarianizmus a kereszténységet mint a fehér ember vallását elveti.

Jézus Krisztus Mai Szentjeinek Újraszervezett Egyháza (Reorganized Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints)

A csoport a mormon egyház alapítója, Joseph Smith és bátyja meggyilkolása után a vezetőségért folytatott belviszályból nőtt ki. Brigham Young a nagyobb csoportot Utah államba vitte el, míg azok, akik ifj. Joseph Smith vezetése alatt maradtak, Missouri államban telepedtek le. Egyik egyház sem ismeri el a másikat.

A mormonokkal ellentétben a Reorganized Church nem gyakorolja a halottakért való bemerítkezést, és nem hisznek a poligámiában. Nem gyakorolják a titkos házasságkötéseket és a titkos szertartásokat. A Reorganized Church a Biblia „Joseph Smith-féle változatát” használja, míg a utahi egyház a King James-változatot. Más tekintetben a két egyház megegyezik egymással.

Rózsakeresztes Társaság

A társaságot C. Rosenkreutz alapította a 15. század elején „A Rózsakereszt Testvérisége” néven. Hitelveiben keveredik a hinduizmus, a judaizmus, az okkultizmus, az alkímia és a hermetizmus (a mennyei és a földi szférák közötti kapcsolat). A rózsakeresztes teológia elsősorban azon az elképzelésen alapszik, hogy az emberiség összes tudása elérhető azok számára, akik keresik ezt a tudást, és az igazsághoz való eljutás a szenvedésen, az elmélkedésen és a reinkarnáció számos szintjén keresztül érhető el. A rózsakeresztes filozófia meghatározó forrása a Fáma, amelynek szerzője nem ismeretes teljes bizonyossággal.

A háromegy isten a trón előtt álló hét szellemből tevődik össze. „Az Atya a legmagasabb személy a Szaturnusz emberei között... a Fiú a Nap legmagasabb személye... a Szent Szellem (Jehova) pedig a Hold legmagasabb személye.”

A 20. században számos kapcsolódó rend jött létre, amelyek közül valószínűleg A rózsakereszt misztikus ősi rendje (Ancient Mystical Order Rose Cross) a legismertebb.

Scientológia

Az 1955-ben L. Ron Hubbard által alapított Scientológia Egyház elsősorban Hubbard kreatív fantáziájára épül. Hubbard egyesítette a freudi pszichoanalízist a keleti gondolkodásmóddal és saját tudományos-fantasztikus írásainak elképzeléseivel, és létrehozott egy olyan vallást, amely hatalmas vonzerőt gyakorolt a jobb szellemi egészségre törekvő emberekre. A scientológia több területen szemben áll a kereszténységgel. A scientológia követői számos isten létezésében hisznek. A scientológia szerint a bűn és a gonosz nem létezik, és a pokol is csupán egy mítosz. A scientológia magáévá tette a hinduizmus jellemző tanát, a reinkarnációt is.

Szikh vallás

A Kr. u. 15. században India Pandzsáb államában alapította Nanak guru. A szikh vallás tanítása szerint „nincs hindu és nincs muzulmán”, ezért a hindu és a muzulmán teológia vallásos keverékének tekinthető.

A szent írások a Nanak és a Granth Sahib, azaz „Az Úr Könyve”, amelyet számos különböző szerző írt hat különböző nyelven és több dialektusban, ezért az átlagos szikh igen keveset tud a könyvek tartalmáról. A Granth Sahib a karma és a reinkarnáció hindu doktrínáit tanítja, valamint azt, hogy egyetlen isten létezik: Sat Nam. A szikh vallású férfiak legismertebb megkülönböző jele a turbán.