2011. április 10., vasárnap

Hamis vallások 4.

Krisztus Nemzetközi Közössége (Jamiliánusok)

Eugene Savoy alapította 1972-ben, aki Jézus feltételezett titkos (rejtett) tanításait, valamint az ősi napimádók tanításait követte. A közösség tagjainak azt tanítják, hogy megtapasztalhatják a nap megváltó erejét; hogy a Jézus csodái mögött rejlő erő a naptól származik; és hogy Jézus egy új, sugárzó napként fog visszatérni, „ahogyan még egyetlen nap sem ragyogott”. Jézus alapvetően az a lény, aki utat mutat az örökkévaló naphoz. Savoy állítása szerint a fia, Jamil, Jézus reinkarnációja volt.

Hare Krisna

A Krisna Tudatú Hívők Nemzetközi Társaságát 1965-ben alapította Amerikában Swami Prabhupada guru, aki haláláig, 1977-ig a közösség vezetője volt. A Hare Krisna vallást a 16. század elején, a Krisna (Visnu isten reinkarnálódott fia) hindu imádatából kifejlődő sankirtana mozgalomként Chaitanya Mahaprobha hozta létre. A Krisna-hívők egy istenben, Krisnában hisznek, és szerintük Jézus Krisna fia. Az üdvösséget az újjászületések újabb és újabb ciklusai során jó cselekedetek sorozatával kell megszolgálni, amíg az ember el nem éri a Krisnával való teljes egységet. E jó cselekedetek közé tartozik egy tizenhat szóból álló mantra (úgynevezett kirtanya) naponkénti többszöri ismételgetése.

Iszlám

Az iszlám vallást az arábiai Mekkában Mohamed (Muhammad) alapította a családja körében, de vallási erőként csak Kr. u. 622-ben, Medinába történő vándorlása után jelent meg. Ezt az évet tekintik az iszlám időszámítás kezdetének, amelyet AH-ként (Hejira éveként) ismernek.

Az iszlám az Allah akaratának való engedelmességet jelenti. Tanításait elsősorban a Szent Korán (Qur’an) tartalmazza. Allah a mindenható Isten, míg Jézus a Koránban megnevezett hat fő próféta egyike, akik közül Mohamed az utolsó és a legnagyobb.

A muzulmán hit hat fő alaptétele a következő: hit Istenben, az angyalaiban, a könyveiben, a prófétáiban, az ítélet napjában és Isten szuverén rendelkezéseiben.

Az iszlám öt alappillére a következő: a hit megvallása, az ima, a böjt, a jótékonykodás és a Mekkába történő zarándoklat. Mindezek kötelező érvényűek, bár a mekkai zarándoklatot a hívőnek élete során csupán egyszer kell megtennie.

Jehova tanúi (Watchtower Bible and Tract Society: Őrtorony Biblia- és Traktátustársaság)

Jehova tanúi tagadják Jézus Isten voltát, örök létezését és fizikai feltámadását. Hitük szerint Mihály arkangyal maga Jézus Krisztus volt, emberi megjelenése előtti állapotában. A Szent Szellemet nem ismerik el személyként, hanem Isten láthatatlan erejének tartják.

Jehova tanúinak hite szerint mindössze 144.000 ember fog a mennybe kerülni, a hithű emberek megszámlálhatatlan tömege pedig örök életet kap a földön, miután bebizonyították hűségüket Jehovához. A hitetlenek és a Sátán végül megsemmisülnek. A Jehova tanúi szerint ők képviselik az egyedüli igaz egyházat a földön, és minden más felekezet Isten ellenségeként fog fellépni az armageddoni csatában.

Materializmus

Jóllehet a materializmus nem tekinthető vallásnak, a világ nagy része mégis az anyagi sikerek oltáránál áldoz, és bálványként tiszteli a gazdagságot. A materializmus mögött meghúzódó démoni erő az emberek nagy sokaságát készteti istentagadó életre.

Mormon vallás (Jézus Krisztus Mai Szentjeinek Egyháza)

1830-ban alapította Joseph Smith, miután – állítása szerint – a Moroni nevű angyal jelenésben kijelentette neki, hol található két elásott aranytábla, amelyekre egy könyv van írva egy idegen nyelven. A mormon egyház szerint ez a „könyv” – amelyet Mormon könyve címmel lefordítottak – Isten beszéde. 1842-ben Joseph Smith csatlakozott a szabadkőművesekhez, és a mormon egyházi szertartások között számos szabadkőműves rituálét honosított meg.

A mormon egyház alelnöke, Brigham Young gyakran tanított a vér általi engesztelés doktrínájáról, miszerint „az embert meg lehet ölni, hogy a lelkét megmentsük”, amennyiben bizonyos bűnöket követett el, például ölt, hazudott, fekete bőrű személlyel kötött házasságot, megtagadta a hitét stb. Young, akinek húsz felesége volt, ragaszkodott a poligámia gyakorlatához a mormon egyházban.

Néhány különbség a mormon és a keresztény hitelvek között: a halottakért történő bemerítkezés, az az elképzelés, hogy az Új Jeruzsálem az amerikai kontinensen lesz és a mormonoknak mormon templomban kötelező házasságkötése, hogy az örökkévalóságban isteni rangot kaphassanak.

A mormonok szerint a Jézus Krisztus által alapított igaz egyház az mormon egyházban állíttatott helyre.