2016. november 29., kedd

Michael L. Brown - Menj, és többé ne kövess el bűnt - Szentségre hívás 2.

Nézzünk meg egy másik bölcs példabeszédet :

29. Kinek jaj? kinek oh jaj? kinek versengések? kinek panasz? kinek ok nélkül való sebek? kinek szemeknek veressége?
30. A bornál mulatóknak, a kik mennek a jó bor kutatására.
31. Ne nézd a bort, mily veres színt játszik, mint mutatja a pohárban az ő csillogását; könnyen alá csuszamlik,
32. Végre, mint a kígyó, megmar, és mint a mérges kígyó, megcsíp.

Péld 23:29-32.

Micsoda képet fest le a példabeszéd. Nézd a pohárban csillogó bort, az öröm és ünneplés tökéletes képe. Sziporkázó! Fehér óbor, finom vörösbor, eltéve erre a különleges percre. Mennyire feldobja az éjszakát. Elvarázsolja a partit. De nézd meg később. Felnőtt emberek fekszenek a saját hányásukban. Tisztességes hölgyek fekszenek össze ápolatlan idegenekkel. A szőnyegek vértől szennyezettek valami értelmetlen ökölharctól. A szikrázó bornak fullánkja van. A csillogó ital rombol.

És ez csak az este végéről egy pillanatfelvétel. Nézd meg a helyzetet fél év múlva, öt év múlva, mikor a mámorító ital állandó társsá lesz. Állások szűnnek meg, házasságok szakadnak szét, gyerekeket vernek részegen dühöngő apák. Igen, az alkohol egy gyilkos, egy bandita, egy tolvaj akkor is ha fényesen csillog. Kérdezd meg azoknak a gyerekeknek a szüleit, akik meghaltak egy részeg sofőr okozta balesetben. Kérdezd a férjet aki elvesztette szeretett feleségét egy kisodródó autó által - csak mert a sofőrnek innia kellett még egyet mielőtt hazamegy. Semmi nincs gyűlöletesebb mint a bűn és gyümölcsei. Ezért van, hogy az Ige sosem fárad bele, hogy figyelmeztessen, megmutassa, hogyan kerüljük el a kísértés csápjait.

20. Őrizd meg, fiam, atyád parancsolatját, és anyád tanítását el ne hagyd.
21. Kösd azokat szívedre mindenkor, fűzd a nyakadba.
22. Valahová mész, vezérel téged, mikor aluszol, őriz téged, mikor felserkensz, beszélget te veled.
23. Mert szövétnek a parancsolat, és a tudomány világosság, és életnek úta a tanító-feddések.
24. Hogy a gonosz asszonytól téged megőrizzenek, az idegen asszony nyelvének hízelkedésétől.

Péld. 6:20-24.

Igen, életnek útja a tanító feddések, az engedetlenség pedig halált hoz. Mindig. Erre kell néznünk mindig, a szívünkre kötözni örökre és a nyakunk köré tekerni, ez segít ellenállni a vágy vonzásának és a bűn csábításának, nem számít milyen elragadó formában tűnik fel a kísértés.

25. Ne kívánd az ő szépségét szívedben, és meg ne fogjon téged szemöldökeivel;
26. Mert a parázna asszony miatt jut az ember egy darab kenyérre, és más férfi felesége drága életet vadász!

Péld 6:25-26.

 És ez már nem játék és nem öröm.

Ahogy az Ige kérdezi: Vehet-é valaki tüzet az ő kebelébe, hogy ruhái meg ne égnének? Vagy járhat-é valaki eleven szénen, hogy lábai meg ne égnének?" Péld 6:27-28.

Természetesen nem. Ha a tűzzel játszol, megégeted magad. Ha a bűnnel játszol, összetörsz végül. A végén soha nem éri meg. Soha.

Gondolj arra a fiatalemberre a Teen Challlange-nél - egy a megszámlálatlan tízezrekből csak a mostani napokban - keményen próbálva egyben tartani az életét, megterhelve a feleségéért való aggódással, remélve, hogy valahogy szakít a múlttal és új életet kezdhet. Mi vethet véget ennek a reménytelen körforgásnak ?

Isten Igéje adja meg az ellenmérget. Az Írás gondoskodott gyógymódról. Vannak bibliai igazságok melyek életeket menthetnek meg az összeomlástól. Vannak tanítások, melyek lelkeket ragadhatnak ki a pokol szorításából. De ezeket az igazságokat alkalmazni kell. Megfulladhatsz úgy, hogy a megmentő ott van melletted. Halálra éghetsz úgy, hogy a tűzoltó ott van az ablakod előtt. Meghalhatsz a kígyómarástól úgy, hogy az ellenméreg ott van a polcodon. A megoldást használni kell. Keresni kell a szabadulás útját. A segítő kezet meg kell ragadni. Arra kérlek hát barátom, hogy figyelj és tanulj! Tedd ezt most, mielőtt túl késő lenne. Ezek az igazságok megmenthetik az életed. Ugyanúgy ahogy az enyémet megmentették.

Húsz okot fogok felsorolni, hogy miért ne bűnözz és ezek közül egy is elég, hogy szentségben tartson. A húsz pedig erőben tart addig, amíg Jézus visszajön. És bár van az alábbiak között olyan, amely extrémnek tűnhet néhányotoknak, esetleg lényegtelennek - mivelhogy a legtöbben közületek nem érintettek olyan dolgokban, mint drogfüggőség, gyilkosság, szexuális perverziók - a tény az, hogy a bűn extrém, az életünkre gyakorolt hatásai és a végső következmények extrémek. Ha meglátjuk mi a bűn valójában - a legteljesebb és extrémebb formáiban - ez segít megszabadulni a "kisebb" bűnöktől is.

Fordította: Korányi Tamás