2016. november 28., hétfő

Kathryn Kuhlman - Hiszek a csodákban - könyvrészlet 1.

Ha azért készülsz elolvasni ezt a könyvet, hogy „veszem-e magamnak a bátorságot” hogy meggyőzzelek valamiről, amit nem akarsz elhinni, akkor ne olvasd el! Egyszerűen felejtsd el! Nem reménykedem abban, és nincsenek olyan elvárásaim, hogy meggyőzzek egy szkeptikust csupán a csodák segítségével.

Ha ezeket az oldalakat kritikus, cinikus és hitetlen szellemmel fogod elolvasni, inkább add tovább valaki másnak, hogy olvassa el; mert azok a dolgok, amelyek szerepelnek ezeken az oldalakon, nagyon szentek azok számára, akikkel megtörténtek. Ezeknek az embereknek a tapasztalatai túl értékesek, túl szentek ahhoz, hogy megosszák azokkal, akik csak azért olvassák, hogy gúnyolódjanak rajta, és csak azért hallgatják, hogy nevetség tárgyává tegyék. Ezeket az élményeket az érintettek áhítattal, köszönettel és mély hálával őrzik a szívükben. Ezeknek az embereknek a történtek éppoly valóságosak és csodálatosak, mint abban a pillanatban, amikor megestek.

Ha azt hiszed, hogy az orvosi szakma, az orvosok és a gyógyszerek használata ellen vagyok, mert hiszek az ima erejében és Isten gyógyító hatalmában – nincs igazad. Ha foglalkozást kellett volna választanom, minden valószínűség szerint az orvosi vagy a jogi pálya mellett döntöttem volna. De nem volt választásom: Isten arra hívott el, hogy az evangéliumot prédikáljam.

Akkoriban, amikor az alábbi cikk megjelent, Dr. Elmer Hess volt az Amerikai Orvosszövetség megválasztott elnöke. „Egyetlen orvosnak sincs joga ahhoz, hogy gyakorolja az orvoslást, ha híján van az Istenben való hitnek” – mondta a pennsylvaniai Erie napilapnak az urológus szakember. „Az orvos, aki belép egy szobába, ahol egy beteg ember van, nincsen egyedül. A gyengélkedő személy felé csak a tudományos orvoslás fizikai eszközeivel tud szolgálni. De a magasabb rendű erőben való hite nem pihen. Mutassanak nekem egy orvost, aki tagadja Isten létezését, én pedig azt mondom, hogy annak az embernek nincsen joga gyakorolni a gyógyítás művészetét.”

Hess fenti állításai a Déli Orvosszövetség 48. éves találkozójának megnyitójára készült felszólalásának előkészített kivonatából valók. A Déli Orvosszövetség, melynek teljes tagsága tízezer orvost számlál, az Amerikai Orvosszövetség után a második legnagyobb általános orvosi szervezet az országban.

„Orvosi egyetemeink nagyszerű munkát végeznek a tudományos orvoslás alapjainak megtanításában” – folytatja Hess. „Azonban attól tartok, hogy olyan erősen koncentrálnak az alaptudományokra, hogy a szellemi értékek megtanítása szinte el van hanyagolva.”

Minden gyógyulás isteni eredetű, ahogy Dr. Hess is olyan határozottan utal rá. Egy orvos képes felállítani a diagnózist, és tud gyógyszert adni. Meg tudja adni a betegének a legjobbat, amelyet az orvostudomány neki és a világnak nyújthat – de végső soron Isten természetfeletti ereje az, ami gyógyít.

Az orvosnak megvan a lehetősége és a képessége arra, hogy helyre tegyen egy csontot, de várnia kell az isteni erőre, hogy elvégezze a gyógyítást. A sebész végezheti gyakorlott módon a legbonyolultabb műtéteket, és lehet mestere a szikének, jól képzett intellektusának minden aspektusát kihasználva: mégis várnia kell egy magasabb rendű erőre, hogy elvégezze a tényleges gyógyítást – mert pusztán emberi lénynek sosem adatott gyógyító erő!

Bármely igazság, legyen akármennyire is megalapozott, ha annyira hangsúlyozva van, hogy ezzel kizár más, ugyanolyan fontos igazságokat, az gyakorlatilag tévedés. Az Isten erejében való hitem ugyanolyan, mint amelyet bármelyik orvos vagy sebész gyakorol, amikor hisz a betege gyógyulásában és felépülésében. Azt várja, hogy a természet (Isten), fokozatos gyógyulást idézzen elő, míg én abban hiszek, hogy Isten képes gyógyítani, nem csupán fokozatosan végbemenő folyamatokon keresztül, hanem, ha Neki úgy tetszik, megvan az ereje és a képessége arra, hogy azonnal gyógyítson. Ő mindenható, mindenütt jelenlévő, és mindentudó: tehát nem korlátozza az idő, sem az emberek ideológiái, teológiái és előítéletei.

Ha azt hiszed, hogy szerintem bűn orvoshoz menni, gyógyszert szedni, vagy műtétnek alávetni magunkat, ha szükséges – akkor nagyon igazságtalan vagy velem! Természetesen hiszem, hogy Istennek hatalma van azonnal gyógyítani, a tudományos orvoslás fizikai esz­közei nélkül; de abban is hiszek, hogy Isten azért adta az agyunkat, hogy használjuk! Adott nekünk értelmet – adott nekünk akaratot – és azt várja, hogy régi jó szokás szerint használjuk a józan eszünket.

Ha beteg vagy, és még nem kaptad meg a hit ajándékát, hogy hinni tudjál a csodákban, akkor szerezd meg magadnak a lehető legjobb orvosi segítséget, és imádkozz azért, hogy Isten dolgozzon az emberi edényen keresztül: imádkozz érte, hogy az orvosod isteni útmutatásban részesüljön a kezelésedet illetően, azután mindketten várjátok, hogy Isten véghezvigye a tényleges gyógyulást. Isten gyógyító ereje kétségbevonhatatlan tény, akár emberi segítséggel, akár anélkül.