2013. április 29., hétfő

Rick Warren - A bűn érzelmileg szorongást és csalódást okoz

Megvizsgáltam mindent, ami a nap alatt történik, és úgy találtam, hogy minden hiábavalóság, időpocsékolás és hasztalan erőlködés. Ami görbe, azt nem lehet kiegyenesíteni, és ami nincs, azt nem lehet számításba venni. (Préd. 1:14-15, EFO)


A bűn érzelmileg szorongást és csalódást okoz.
Salamon ír erről a Prédikátor könyvében: "Megvizsgáltam mindent, ami a nap alatt történik, és úgy találtam, hogy minden hiábavalóság, időpocsékolás és hasztalan erőlködés. Ami görbe, azt nem lehet kiegyenesíteni, és ami nincs, azt nem lehet számításba venni" (Préd. 1:14-15, EFO).
Salamon azt mondja, hogy emberileg minden értelmetlen, mert nem tudjuk megváltoztatni a múltat és nem tudunk uralkodni a jövőnk felett. Nem tudjuk visszafordítani mindazt, amit rosszul csináltunk.
És nincs hatalmunkban a jövő sem. Életed legfontosabb dolgai fölött többnyire nincs hatalmad. A világot nem lehet csupán emberi erőfeszítéssel működtetni.
Mehetünk és tehetünk jót a világban? Igen. Kellene ezt tenni? Igen. Tudjuk könnyíteni a fájdalmunkat? Persze.
De a világ megjavíthatatlanul összetört. Szolgálunk mások felé, hogy csökkentsük a fájdalmat, gyógyítjuk az embereket, segítünk nekik túljutni a betegségeken. De legyünk őszinték: nem hozzuk el a Királyságot a földre. Ez nem a Mennyország.Legfontosabb feladatunk az, hogy eljuttassuk az embereket a tökéletes helyre, nem pedig az, hogy a földet tegyük tökéletes hellyé. Meg kell próbálnunk jobbá tenni a világot? Igen. El kell várnunk, hogy tökéletes legyen? Nem. Az okozott kár túl nagy, nem lehet megjavítani.
Mivel a kár olyan nagy, ezért idegesek leszünk - mert a dolgok nem működnek jól, nincs elég időnk arra, hogy mindent megcsináljunk, ezért aztán a dolgok mennek a maguk útján. Késések vannak, nehézségek, zsákutcák és természetesen csalódások.

Készültél már úgy egy nagy eseményre, hogy ezt mondtad: "Ez annyira jó lesz!"? Majd amikor vége lett, elgondolkoztál: "Ennyi volt?" Ismerek olyan embereket, akik egy egész éven keresztül az esküvőjüket tervezik. Aztán egy óra alatt vége van.
A lényeg az, hogy elképesztő képességgel rendelkezünk ahhoz, hogy túlbecsüljük milyen boldogok leszünk azzal a bizonyos emberrel, azon az eseményen vagy azzal a dologgal. Nemcsak életünk eseményei vagy az életünkben résztvevő emberek miatt vagyunk csalódottak. Saját magunkkal szemben csalódunk valójában.
Miért? Mert ez nem a Mennyország. A földön minden sérült. Semmi nem működik tökéletesen a bűneink miatt.