2013. április 15., hétfő

David Wilkerson - A KERESZT ÉS AZ ÚJ SZÖVETSÉG 2.


EGYES ZSIDÓK AZT HÍRESZTELTÉK, HOGY PÁL MAGA IS KEVERÉK TANOKAT HIRDET.

Hamarosan magát Pált vádolták azzal, hogy a Krisztusban való hit és a körülmetélkedés, mint üdvösségszerző cselekedet kevert tanítását hirdeti. Pál azonban hamarosan kioltotta ezeket a híreszteléseket. Ezt írta: „Ám ha így van, ha én még a körülmetélkedést hirdetem, testvéreim, miért üldöznek engem akkor? Ha így igaz, akkor megszűnt a kereszt botránya.” (Gal 5,11).
Ezzel Pál ezt mondta: Várjatok egy percet! Mindnyájan tudjátok, hogy a Krisztusban való hitet hirdetem, mint az üdvösség egyetlen útját. És mindenki tudja, hogy ez sért titeket. Azért bánt titeket, mert a kereszt eltörölte minden testi igyekezeteteket, az összes törvényes előírást és szabályt. És e miatt a sértés miatt üldöztök engem.
Ha a ti kevert evangéliumotokat hirdetném, elfogadnátok engem. Még meg is tapsolnátok, mert elhagytam az üzenetből azt a részt, amelyik sértett titeket. Ha azonban ez így van, akkor miért üldöztök még mindig engem? Ha engedtem az álláspontomból, amely elítélte a test holt cselekedeteit, akkor miért harcoltok még mindig ellenem? Miért olyan rosszindulatú velem szemben továbbra is a körülmetéltek tömege? Jól ismeritek az üzenetemet, testvéreim. Az üdvösségünk nem cselekedetek által, hanem egyedül a Krisztusba vetett hit által lehetséges.
A mai keresztények tömegeiből, beleértve számos lelkipásztort is, még mindig nem halt ki a törvényeskedő magatartás. Amerika minden nagyobb városában és szerte a világon különféle felekezetek különböző evangéliumi normákat állítanak fel. Mindegyik kijelenti, hogy Isten csak bizonyos feltételekkel fogad el minket, és ezek között mindenféle, emberek által felállított szabály van. Ezek a normák azonban ugyanabból az emberközpontú, holt magatartásból fakadnak, amelytől Pál óvta a kolossé gyülekezetet: Ne érintsd, ne edd ezt, ne idd azt, ne viselj tisztátalan ruhát, stb.
Természetesen hiszek a magas szintű keresztény normákban, beleértve az illedelmes ruházatot, a szent életvitelt és a világtól való elkülönülést. Azonban Isten óvjon minket, nehogy akár csak említést is tegyünk valakinek arról, hogy az ilyen szabályok megtartása érdemül szolgálhat Isten előtt. Egyetlen ilyen dolog sem tesz minket elfogadhatóbbá az ő szemében.
Számos hívő marad állandóan megkötözve ilyen cselekedetekkel kapcsolatos tanítások miatt, mert azt hiszik, hogy ezek szentté teszik őket. Egyszerűen nem akarják elhinni, hogy hosszú évek összes áldozata hiábavaló lehet. És amikor hallják a keresztről szóló üzenetet – vagyis azt, hogy az emberi igyekezet vagy cselekedet nem tud üdvözíteni, hanem egyedül Krisztus kegyelméből biztos az üdvösségünk -, megsértődnek. Úgy lármáznak, mint az első századi megtért zsidók: Túl elnéző a tanításod! Nem hiszel többé a szentségben!
Semmi sem áll távolabb az igazságtól. Egyedül egy személy szent: Jézus Krisztus. És a mi szentségünknek a belé vetett hitből kell fakadnia.