2013. április 18., csütörtök

Tom Marshall - A szeretet, a legtartósabb építőelem 4.


Jóság: szeretet és az összetartozás érzése

A szeretet mindig jóságos, mivel ez az alaptermészete. A jóság gyö­ke­rei az összetartozás mélységes érzésébe, más kifejezéssel “az atya­fi­ak­hoz való hajlandóságba” nyúlnak le. Az a tény, hogy Isten még bu­kott állapotunkban is jó hozzánk, magával hozza azt a felismerést, hogy mi valójában a legközelebbi hozzátartozói vagyunk. A héber ge'ol szó, ami úgy mutatja be Istent, mint a mi Megváltónkat, szó sze­rint ezt jelenti: “az, aki atyafiként viselkedik”.

Amikor jóságosak vagyunk, akkor ösztönösen érezzük azt is, hogy ugyan­azt tesszük, amit hasonló körülmények között szeretnénk, hogy ve­lünk is tegyen valaki, így nem várunk ellenszolgáltatást azért, amit te­szünk. A jóság az összetartozás érzése miatt szorosan kapcsolódik a ro­kon­szenvhez és a könyörületességhez, más szóval szánalomhoz.

A ridegség pontosan azért olyan fájdalmas, mivel megtöri vagy meg­­seb­zi az összetartozásnak ezt az érzését, és elutasítottnak, ide­gen­nek érezzük magunkat miatta.

Kedvelés: a szeretet legkellemesebb oldala

Amikor kedvelünk valakit, azt gyakran valami felszínes és múló re­a­gá­lásnak gondoljuk, amit nem igazán tudunk befolyásolni. Ezt szok­tuk mondani: “Szeretnünk kell másokat, de kedvelnünk nem”. A ked­ve­lés azonban rendkívül fontos szerepet játszik minden olyan kap­cso­lat­ban, amelyben bármilyen mértékű intimitás is szerepet játszik, és va­ló­já­ban ez az egyik legfontosabb dolog, amely az intimitás felé vonz minket. Ugyanennek a dolognak a másik oldala viszont az, hogy ha intim kapcsolatba keveredsz egy olyan emberrel, akit nem ked­velsz, az el­vi­sel­hetetlen lehet.

A kedvelés a szeretet egyik legkellemesebb oldala. Azt az örömet és élvezetet fejezi ki, amit a másik ember jelenléte vagy társasága je­lent a számunkra. A Biblia ezt így fogalmazza meg: kedvességet ta­lál­ni valakinek a szemében. A kedvelés olyan elemekből épül fel, mint a vonzódás, a másik ember által ránk gyakorolt hatás, érdeklődés, ra­gasz­ko­dás, gyengédség, és egyéb kellemes reakciókat is fel­so­rol­hat­nánk még itt. Valószínűleg az váltja ki, hogy az eltérő személyiségek vagy nemek izgatják vagy kiegészítik egymást, és ennek a von­za­lom­nak a kölcsönös ápolásán keresztül fejlődik szeretetteljes kapcsolattá.