2013. április 7., vasárnap

Tom Marshall - A kapcsolatok megértését segítő fogalmak 9.


A kapcsolatok építőkövei

Most pedig rátérünk azokra az összetevőkre, amelyek nél­kü­löz­he­tet­le­nek egy kapcsolat felépítéséhez, és ahhoz, hogy az életképes és egész­sé­ges maradjon. Szükség van mindkét fél részvételére, de ez nem elég­sé­ges. Ugyanezt mondhatjuk a közös érdeklődési körről, vagy a kö­zös célkitűzésekről. Akármilyen fontosak is ezek, önmagukban nem ga­ran­tál­ják a sikert, de még a kapcsolat életben maradását sem. Sok há­zas­ság, üzlettársi kapcsolat vagy politikai szövetség úgy indul, hogy meg­van­nak ezek a feltételek, később mégis befullad vagy összeomlik. A közös célok összeegyeztethetőségén kívül más dolgok is kellenek.
Minden kapcsolat legyen az bármilyen jellegű is négy alapvető té­nye­ző­ből épül fel. Ezek jelentik az alapvető építőelemeket. Más dol­gok is szerepet játszhatnak a kapcsolatban, sőt nagyon fontosak is le­het­nek, de ez az a négy elem, ami nélkülözhetetlen. Ha ezek közül va­la­me­lyi­ket elhanyagolják, vagy esetleg pontosan az ellenkezőjét te­szik, akkor a kapcsolatban feszültségek fognak jelentkezni. Ha a hi­bá­val nem számolnak le, akkor a kapcsolat elkezd szétesni.
A négy elem, amit vizsgálni fogunk, a következő:
1.  Szeretet: ez a legtartósabb építőelem,
2.  Bizalom: ez a legtörékenyebb,
3.  Tisztelet vagy megbecsülés: ez a legelhanyagoltabb, és
4.  Megértés vagy megismerés: ez a leghosszadalmasabb.
Ezeknek az elemeknek az egymáshoz viszonyított fontossága el­tér­het különböző jellegű kapcsolatokban. Vezetők és vezetettek közötti kap­cso­lat­ban talán a bizalom a legfontosabb, családtagok között pedig va­ló­szí­nű­leg a szeretet. De minden kapcsolatban elengedhetetlen mind a négy, és egyiket sem lehet elhanyagolni súlyos következmények nél­kül. Hasonló módon kifejeződésük is sokféle lehet. A férj és a feleség kö­zött a szeretet teljesen másként fejeződik ki, mint barátok között, vagy a tanár és diákjai között, de minden kapcsolatban ott kell lennie.
Ezenkívül az is fontos, hogy ezek az elemek nem helyettesíthetik egy­mást. Nem ellensúlyozhatod az egyik terület kudarcát azzal, hogy egy másik területre nagyobb hangsúlyt fektetsz. Nem mondhatod azt, hogy nem bízol valakiben, de azért nagyon szereted. A szeretet nem el­len­sú­lyoz­za a bizalmatlanságot. Nem mondhatod azt, hogy nem tudsz tisztelni valakit, de azért megérted. A megértés nem pótolja a tisz­te­let hiányát. A kapcsolatoknak négy lábon kell állniuk, ha ezek kö­zül az egyik gyenge, akkor ingadozni fog, ha kettővel is gondok van­nak, akkor egészen biztos, hogy össze fog omlani. Ezért egy tartós kap­cso­lat felépítéséhez tudnunk kell, mi a teendőnk ezen a négy te­rü­le­ten. Ráadásul következetesen és kitartóan alkalmaznunk is kell ezt a tu­dást mindaddig, amíg természetes életmódunkká nem válik.