2013. április 3., szerda

David Wilkerson - Szabadulás a bűn uralma alól 4.


MOST MÁR KÉSZEN ÁLLUNK ARRA, HOGY AZ ÚJ SZÖVETSÉG ÁLDÁSAIRÓL BESZÉLGESSÜNK.

Emlékeztetlek titeket arra, mit jelentett ki Isten az új szövetségről a Zsidókhoz írt levél szerint: „Íme, napok jönnek, ezt mondja az Úr, melyekben befejezéshez juttatom Izráel házán és Júda házán az új szövetséget, nem annak a szövetségnek megfelelően, melyet atyáikkal kötöttem azon a napon, melyen kézen fogtam őket, hogy kivezessem őket Egyiptomból, mert nem tartottak ki szövetségemben. Én sem törődtem hát velük – mondja az Úr –” (Zsid 8,8-9). Isten ezt mondta népének: Új szövetséget kötök veletek – új megállapodást. Nem olyan lesz, mint a régi, amelyet atyáitokkal kötöttem. Ez a szövetség jobb lesz, mert jobb ígéretekre alapul.
Hatalmas és dicsőséges áldást tartalmaz ez az új szövetség. Ezt az áldást az Apostolok cselekedeteiről szóló könyv így írja le: „Ti vagytok a prófétáknak s ama szövetségnek fiai, amelyet Isten atyáitokra vonatkozólag rendelt el, mikor Ábrahámhoz így szólt: Magoddal fogják egymást áldani a föld összes nemzetségei. Miután azonban Isten gyermekét [Szolgáját, Fiát, Jézust] feltámasztotta, először nektek küldte őt el, hogy amennyiben közületek minden egyes lélek elfordul rosszaságaitól (bűneitől), megáldhasson titeket.” (ApCs 3,25-26).
Isten olyan népnek mondta ezt az üzenetet, amely teljesen elhagyta őt. így biztatta őket: Minden erőmet, hatalmamat, és gazdagságomat fiamba helyeztem. És most feltámasztottam őt, hogy megáldjon titeket.
Milyen csodálatos hír ez a bűnrabságban élő mai kereszténynek! A bűn ereje teljesen ránehezedik, és megsemmisíti. Ekkor rettegve, árván, a vétke és a jogos ítélet tudatában Isten színe elé járul. Csodálkozva kérdi: „Hogyan tudott engem megáldani az Úr? Hiszen vétkeztem világos igéje ellen. Elhagytam őt.” Amikor imádkozik, azt várja, hogy bűnének átka ráhullik, és lecsap rá az ítélet. Ehelyett azonban ezeket a hihetetlen szavakat hallja: Elküldtem fiamat, hogy megáldjon téged, és megtérítsen gonoszságaidból.
Nem azért küldte el Isten a Fiát, hogy bosszút álljon az éhező, szomjazó keresőkön. Jézus azért jött, hogy megmentsen. Ez volt az oka annak, hogy a kereszthalálba ment. „mert nem azért küldte Isten a Fiút a világba (kozmosz), hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözítse (megmentse, megtartsa) a világot Általa (Rajta keresztül).” (Jn 3,17)
Krisztus az az áldást hozó mag, amelyet Isten megígért Ábrahámnak: „...a te magodban (utódodban) áldatik meg (áldásban részesül) a föld minden családja (nemzettsége)” (lásd. ApCs 3,25). Az Atyaisten valóban elküldte ezt a magot, hogy teljesítse a szövetségben az áldásra vonatkozóan tett ígéretét. A magasztos áldás megtérít minket gonoszságainkból. „[Isten] ... Miután azonban Isten gyermekét [Szolgáját, Fiát, Jézust] feltámasztotta, először nektek küldte őt el, hogy amennyiben közületek minden egyes lélek elfordul rosszaságaitól (bűneitől), megáldhasson titeket.” (ApCs 3,26) Ezt mondja az Úr: Leginkább azzal áldhatlak meg titeket, ha megszabadítlak a bűntől, és megtöröm rajtatok hatalmát és uralmát.
A régi zsidóság másfajta áldást várt a szövetségi ígérettől. Sajátos elképzelésük volt az áldásról. Meggyőződésük szerint a Messiás azért jön el a földre, hogy fényűző társadalmat állítson fel a részükre, és ellássa őket gazdagsággal, virágzó élettel és végtelen boldogsággal. Úgy gondolták, a Messiás majd nekik adja a világ minden anyagi erőforrását és hatalmát, és többé majd nem kell dolgozniuk és küszködniük. Manapság is vannak olyan keresztények, akik ilyen királyságot szeretnének megvalósulni látni a földön.
Isten azonban ezt mondja: A legnagyobb áldás, amit adhatok, az, hogy a bűntől megkötözött lelkeket megszabadítom a bűn kelepcéjéből fiam szolgálatának áldása révén, „...akit nevezz el Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből.” (Mt 1,21)
Ma már minden bűnteherrel sújtott, menny után vágyakozó hívő ismeri ennek a hihetetlen áldásnak az értékét. Vegyük például egyik lelkipásztor barátomat. Ez az ember tizenöt évig szabad volt egy súlyos drogfüggőségtől. Még igazgatója is volt egy sikeres drogrehabilitációs programnak. Aztán egy napon visszaesett régi rabságába, és újra heroint vett be – és a bűn uralma visszatért az életébe.
Minden egyes kábítószeradag után összetört a lelke. Bement az irodájába, bezárta az ajtót, a padlóra vetette magát, hangosan zokogott, és könyörgött, hogy Isten szabadítsa meg. így kiáltott: „Hogyan tehettem ezt veled, Uram? Milyen ember vagyok én, hogy elárultam azt a nagy szeretetet, amelyet irántam tanúsítottál? Ó, milyen bűnös vagyok!” Bűnbánata annyira drámai volt, hogy az arcát vörösre és sebesre dörzsölte a szőnyeg, miközben gyötrődött.”
Azt hiszem, ha ennek a meggyötört embernek valaki felajánlotta volna, hogy választhat az élete végéig kitartó gazdagság vagy a drogfüggőségtől való szabadulás között, nem habozott volna, hogy a szabadulás áldását válassza. Tudta, hogy a bűn uralma alól való szabadulás a legnagyobb áldás, amelyet kaphat.
Éppen ezt biztosította a számunkra az Úr: felajánlotta a szabadulást. Sőt ezen túlmenően az új szövetség még a bűnbocsánatnál is nagyobb ígéretet tartalmaz. A Szentírás szerint Isten Szelleme „eltapossa” bűneinket, és elfordít minket azoktól:
„Újra irgalmas lesz hozzánk, eltapossa bűneinket, a tenger mélyére dobja minden vétkünket!” (Mik 7,19) Gondoljátok el: nem én, hanem az én Istenem az, aki eltapossa és legyőzi minden bűnömet, a Szentlélek benső munkája által!