2013. április 4., csütörtök

David Wilkerson - Szabadulás a bűn uralma alól 5.


CSODÁLATOS, HOGY HIHETÜNK ISTEN MEGBOCSÁTÁSRÓL ÉS BŰNBOCSÁNATRÓL SZÓLÓ IGÉJÉNEK, AZONBAN NEHÉZ ELHINNI AZT AZ IGÉT, HOGY ELTAPOSSA BŰNEINKET, ÉS MEGSZABADÍT GONOSZSÁGUNKBÓL.

Az új szövetség hatálya alatt a harcot nem nekünk kell megharcolnunk, hanem ezt Isten Szelleme végzi el. Jézus valóban minden erejét és hatalmát átadta a Szent Szellemnek ehhez a csatához. Ezért Pál így biztat minket: „...De ha a szellemmel azt, amit a hústest művel, megölitek, élni fogtok.” (Róm 8,13).
A Szent Szellem az új szövetség nagy ajándéka, és azért küldetett el, hogy elvégezze bennünk mindazt, amire mi magunk nem vagyunk képesek, vagy amire nincs erőnk. Egyedül Ő az, aki rá tud venni mindannyiunkat, hogy Krisztushoz térjünk. Minden erőt és hatalmat megkapott ahhoz, hogy meghiúsítsa életünkben a bűn hatalmát. Ehhez az szükséges, hogy Isten Szelleme bennünk lakjon. Az írás szerint másképpen nem tartozunk Krisztushoz. A Szent Szellem munkája elválaszthatatlan a kereszttől és Krisztus belénk plántált kegyelmétől.
Kérdezlek titeket: Ha rábízzátok magatokat a Szent Szellem könyörületére – teljesen megbíztok benne, elhiszitek, hogy képes teljesíteni életetekben mindazt, amit Isten elvár tőletek-, milyen ellenség lehet elég erős ahhoz, hogy mindezek véghezvitelét megakadályozza? Létezhet-e olyan kísértés, amely nagyobb, mint az ő ereje benned? A Szent Szellem mindössze annyit kér tőlünk, hogy fogadjuk be, és higgyük el, hogy minden ereje és hatalma megvan ahhoz, hogy megtörje bennünk a bűn hatalmát.
Kérlek, értsétek meg: Ez az új szövetségi ígéret nem vonatkozik azokra a keresztényekre, akik nem ismerik fel bűneiket, és nem bánkódnak miatta. Nem nyújt semmit azoknak a hívőknek, akik teológiai ismereteik ellenére folytatják gonoszságaikat. Az ilyen emberek szabados erkölcsűek, bujálkodók, akik Isten kegyelmével visszaélnek. Ezzel szemben mindenkinek, aki szereti Jézust, és gyűlöli a bűnét – mindazoknak, akikben nagy vágy él aziránt, hogy igazságban járjanak az Úr előtt -, az új szövetség felülről való erőt ad ahhoz, hogy lerombolják a bűn uralmát.
Nehogy rosszul értsétek! Isten tökéletes engedelmességet vár el az új szövetség alatt élőktől éppen úgy, ahogyan a régi szövetség idején. Urunk sohasem tűrte meg a bűnt, és nem enyhített a szent életre szóló felhíváson. Azonban a tulajdon Szellemét adta azért, hogy beteljesítse bennünk mindazt, amit a törvény megkövetel. Ez nem jelenti azt, hogy hirtelen képesek lettünk elérni a tökéletes bűntelenséget. Azt sem jelenti, hogy a Szent Szellem a mi közreműködésünk nélkül viszi véghez a művét. Inkább azt jelenti, hogy Krisztus áldozata és tökéletes engedelmessége elegendő számunkra, az ő Szelleme pedig az új szövetségi ígéretekbe vetett hitünk által eltiporja bűneinket, és összetöri uralmát az életünk felett.
Hogyan végzi el ezt a Szent Szellem bennünk? Hogyan szakítja szét életünkben a bűn erős kötelékét? Őszintén szólva, nem tudom. Kikutathatatlanok az ő útjai. Egy valami azonban kristálytiszta: a mi feladatunk egyszerűen az, hogy bízzunk benne, hogy véghezviszi mindazt, amivel Krisztus megbízta.
Bátorodjunk fel, látva a bennünk végzett isteni munka bizonyítékait! A Szent Szellem meggyőz, megnyitja számunkra Isten igéjét, megkeni szemünket és fülünket, hogy lássuk és halljuk az örök igazságokat. Birtokba veszi szívünket, ha válaszolunk a hívására. Kedvesen figyelmeztet és csiszolgat bennünket. Van, amikor eltávolítja szívünkből a kísértéseket. És gyakorta annyira valóságossá teszi számunkra Krisztust, hogy eltávozik a szívünkből minden vágy a bűn iránt.