2013. április 16., kedd

Tom Marshall - A szeretet, a legtartósabb építőelem 3.


A szeretet tartalma

A Biblia, a szeretet témájáról írt legjobb kézikönyv, nagyon gazdag olyan kifejezésekben és fogalmakban, amelyek a szeretet dinamikáját és őszinte természetét írják le. Ezek között vannak olyanok, amelyek in­kább érzelmi állapotot írnak le, mint például az együttérzés, a szá­na­lom, a gyengédség vagy a sajnálat, míg más szavak, mint a törődés vagy a kedvesség a szeretet cselekvő megnyilvánulását hang­sú­lyoz­zák. Vizsgáljunk meg néhány fontosabb kifejezést!

Gondoskodás: a cselekvő szeretet

A gondoskodás legfontosabb jellemzője az, hogy viselkedésben kell meg­nyil­vánulnia. Nem mondhatod, hogy “Gondoskodom rólad”, ha az­tán nem teszel semmit. Sokan így panaszkodnak azokról a kap­cso­la­ta­ik­ról, amelyeknek szeretetteljeseknek kellene lenniük: “Te nem is tö­rődsz velem”, vagy “Velem senki sem törődik”, és ez általában pon­to­san kifejezi a kapcsolat problémáját. Ha a “szeretet” szót a “gon­dos­ko­dás” szóval váltjuk fel a legismertebb igeversekben, akkor ezek új fény­ben ragyognak fel. Például: “Isten annyira törődött a világgal, hogy az ő egyszülött fiát adta...;”  “Mi azért törődünk, mert ő előbb törődött velünk;” “Ez a gondoskodás..., hogy Isten gon­dos­kodott rólunk, és elküldte az ő Fiát engesztelő áldozatul miértünk”.

A gondoskodás a legfontosabb tesztje annak, hogy van-e szeretet a kap­cso­lat­ban, és mindent átható volta aláhúzza, milyen kétségbeejtő szük­sé­günk van rá. Ez a legszélesebb értelemben vett szeretet, vo­nat­ko­zik orvosokra és ápolónőkre, akik gondoskodnak betegeikről; is­ko­lák­ra, amelyek törődnek diákjaikkal; önkormányzati képviselőkre, akik törődnek a rájuk bízott körzettel. Soha nem lesz sikeres az az üz­le­ti vállalkozás, amelyik nem törődik alkalmazottaival, saját ter­mé­ke­i­vel és vásárlóival. A törődés, a felebaráti szeretethez hasonlóan nem me­leg, gyengéd érzések dolga, hanem azt jelenti, hogy ugyanolyan lel­ki­is­me­re­tesen törődünk embertársaink jólétével és érdekeivel, mint a sajátunkkal. A kölcsönös gondoskodás harmóniához és gyü­möl­csö­ző kapcsolathoz vezet. Ha ezt elhanyagoljuk, és nem törődünk egy­más­sal, annak eredménye viszály lesz, és a kapcsolat zsákutcába jut.