2012. december 6., csütörtök

Simon Wiesenthal - Eichmann felkutatása 7.


Az amerikai zsidóknak akkoriban bizonyára egyéb gondjuk is volt, az izraeliek meg Nasszerrel harcoltak az életben maradásért, és Eichmann már nem izgatta őket; és ugyanígy voltak ezzel az amerikaiak is, akiknek a Szovjetunió ellenében, a hidegháborúban kellett helytállniuk. Úgy éreztem, maroknyi hasonlóan gondolkodó őrülttel együtt végképp magunkra maradtunk. 1954 márciusában becsuktam a dokumentációs központot, az összes ügyiratot takarosán ládákba csomagoltam, és elküldtem Jeruzsálembe, a Yad Vashem-archívumba. Csak Eichmann aktáját tartottam meg, hogy miért, fogalmam sincs, hiszen valójában feladtam a küzdelmet.
  
Öt évvel később, 1959. április 22-én épp megszokott napilapomat, a linzi Oberösterreichische Nachrichtent olvastam, amikor az utolsó oldalon megakadt a szemem egy gyászjelentésen. Az elhunyt Maria Eichmann volt, Adolf Eichmann mostohaanyja; neve alatt következett a gyászoló hozzátartozók listája. Gépiesen átfutottam, és összerezzentem: rábukkantam a Vera Eichmann névre. Gyászjelentésekben nem szokás hazudni: Veronika Liebl visszatért ahhoz a névhez, amelyet bizonyára az egyedüli jogszerűnek érzett. Bárhol éljen is, Adolf Eichmann feleségének tekinti magát.
  Elküldtem egyik emberemet Eichmann-né anyjához, ő pedig minden bizonnyal úgy vélte, a legjobb álcázás a féligazság: azt állította, hogy leánya Dél-Amerikában férjhez ment bizonyos „Klemshez” vagy „Klemthez”.
  
Az információt elküldtem Izraelbe, az izraelieknek pedig módjukban állt utánajárni. Nemsokára értesítettek, hogy Eichmann-né egy német férfival él vadházasságban. Az izraeliek az illető nevét is tudták: Ricardo Klementnek hívják.
  A gyászjelentés alapján meg voltam győződve, hogy az a német nem lehet más, mint Adolf Eichmann; ez esetben pedig Eichmann fiainak is ott kell lenniök Buenos Airesben, a szüleiknél. Érdeklődtünk a német követségen, és sejtésem igazolódott: a fiúk Buenos Airesben eredeti nevükön voltak bejelentve. (Később egy követségi alkalmazott közölte velem: ők igazán nem tudhatták, hogy a hírhedt Adolf Eichmann fiairól van szó.)
  
Most már csak valamilyen alkalomra volt szükségünk, hogy Ricardo Klementet többé-kevésbé hitelesen azonosíthassuk Adolf Eichmann-nal. A lehetőséget egy újabb gyászjelentés kínálta. 1960 februárjában meghalt Eichmann apja, és az ismét csak az Oberösterreichische Nachrichtenben felsorolt gyászoló családtagok között ismét csak ott szerepelt Vera Eichmann mint az elhunyt menye.
  Úgy látszik, Eichmannékban a családi érzület elnyomta a veszélyérzetet. Egy ideig még azt a reményt is dédelgettem magamban, hogy Adolf Eichmann személyesen jelenik meg a temetésen. Szerződtettem két sajtófényképészt, és arra kértem őket, rejtőzzenek el valamilyen sírkő vagy fa mögé, és teleobjektívvel fényképezzék le a halottas menet valamennyi résztvevőjét. A fényképeket még aznap este megkaptam, és egész sor Adolf Eichmannhoz hasonló férfit fedeztem fel rajtuk: Emil, Robert, Otto és Friedrich nevű testvéreit. Ottót, Friedrichet és Robertet már ismertem. Emil, akit addig még sohasem láttam, Frankfurtból érkezett. Adolf hiányzott a sorból.
  
A fivérek közötti egész valószínűtlen hasonlatosság azonban újabb ötletet sugallt. Elővettem Eichmann régi fényképét, melyet linzi barátnőjétől szereztünk, és összehasonlítottam testvéreinek képével. És íme, akadt egy, amely mintha a fiatal Adolf Eichmannt ábrázolta volna, harminc évvel idősebben: Otto fivérének fényképe. Alighanem ezért is jelentkeztek újra meg újra emberek, hogy látták Eichmannt, csupa olyan helyen, ahol egészen bizonyosan nem járhatott – összetévesztették a fivérével. Ha valakinél ott van Otto Eichmann fényképe, arról Adolf Eichmannt is felismerheti – még akkor is, ha azóta Ricardo Klementnek hívatja magát.
  Ezután közölte az izraeli követség, hogy nemsokára két fiatal izraeli fog meglátogatni. Azok hamarosan fel is bukkantak Linzben, nagy sietve zsebre vágták a temetésről készült valamennyi fényképemet, és azon nyomban el is utaztak. 1960. május 23-án, egy hétfői napon pedig David Ben Gurion bejelentette az izraeli knesszetben, hogy Adolf Eichmannt letartóztatták, és izraeli fogságban van. Másnap sürgönyt kaptam a Yad Vashemtől: „Szívből gratulálunk ragyogó sikeréhez.”